Aligator eXtremo 510: neohrožený cestovatel

 26. 03. 2018      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Dostal jsem se do programu ARMY HELP Spolku VLČÍ MÁKY a získal nové zaměstnání – kurýra v pohraničí – v němž jsem naprosto nezbytně potřeboval přístup k mapám (GPS ve voze neustále selhávala). Jelikož jsem neměl žádné finanční prostředky, společnost Aligator, která všem, kdo slouží, poskytuje na své odolné telefony slevu 20 % v programu ARMY FRIENDLY, mi telefon darovala. Rád bych se teď podělil o zkušenosti s ním.

Mnozí jistě znají sci-fi Star Trek, konkrétněji USS Voyager NCC-74656 intrepid. Cestovatel, neohrožený. Poměrně malá nenápadná loď, rychlá, určená ke krátkodobému průzkumu vesmíru. A přesto, že nebyla určena k dlouhodobému průzkumu hlubokého vesmíru bez podpory, právě její malost ukrývající velikost, rychlost, odolnost jí umožnila přežít i okamžiky, na které vůbec nebyla konstruována. Nejinak je tomu u mého modelu Aligator eXtremo 510. Nuže, opusťme svět sci-fi a podívejme se na skutečného neohroženého cestovatele.

Ultratenké pádlo?

Telefon je složen ze dvou panelů, jež jsou pevně a kvalitně sešroubovány jak z boku, tak i na zadní části u slotu pro SIM karty a SD kartu, a svrchu u konektorů mini USB a na sluchátka. Vše pevně slícováno a zajištěno šrouby, což zaručuje skutečně odolnost vůči neopatrnému, neřku-li nedbalému zacházení.

Aligator na stromě

Za mne precizní a minimalizující rizika „rozklížení“ či vzniku netěsností. Použité plasty snesou skutečně velmi hrubé zacházení i výkyvy teplot, snad jen s výjimkou výše uvedeného krytu karet SIM a SD, kde je použit plast tvrdší (nevím proč), jištěný dvěma šrouby. Toť snad jediná výtka ke konstrukci, leč podružná – při námaze se ukázalo, že mé obavy z prasknutí krytek byly ukvapené.

Oproti dalšímu outdoorovému modelu z nabídky Aligator je 510 vskutku tenký, avšak co do šířky a výšky nepatrně větší. Můžeme to považovat za nevýhodu, nicméně opak je pravdou. Opomenu prohlížení filmů, videí, obrázků, kdy se každý čtvrt palec displeje cení, a uvedu faktor podstatnější – to jest navigace…

Porovnal jsem jak firemní navigaci, tak i navigaci na telefonech mé partnerky a kolegy. Prostě to nebylo ono. Ať už se jednalo o rychlost GPS, tak zobrazení. Telefon Aligator eXtremo 510 jsem získal proto, aby mi pomohl v novém zaměstnání, což byl rozvoz balíků v bavorském pohraničí. Fasovaná firemní navigace? No, když už fungovala, tak kupříkladu za slunečného počasí byla vytyčená trasa vidět opravdu „skvěle“, to samé platilo i pro dva konkurenční telefony, s nimiž jsem mohl srovnávat.

Na pětsetdesítce bylo zobrazení trasy jasně zřetelné i za slunečného svitu, šera, o navádění v reálném čase nemluvě. S jejím displejem se stejně tak dobře píšou sms, maily… zkrátka, ač „pádlo“, tak velmi pohodlné a praktické.

Sžívání s telefonem, pozor na nabíjení

Od prvních dnů jsem telefon používal pořád a ke všemu. Kromě denní navigace také muzika, focení, prohlížení webu, experimenty s aplikacemi, spolupráce s PC…

Vše bez problém, až na výdrž. Již po prvním nabití byl telefon velmi zahřátý a celkem rychle se vybil – po osmi hodinách intenzivního užívání. Druhý nabíjecí cyklus doprovázela opět vysoká teplota, ale výdrž se prodloužila – na dva dny. Tak jsem provedl radikální řez a odinstaloval kraviny, které si každý nadšenec hned na počátku stáhne, případně jsou předinstalované už od výrobce.

Mobil se sice nikdy nesekal, chod byl rychlý, plynulý bez závad, ale teplota při nabíjení neklesla. A tak se stalo, že se „milášek“ sám od sebe vypl. Nedařilo se jej opětovně zapnout 6 hodin. Pak teprve naskočil a jel dále bez problémů. Po čase se to zopakovalo – teprve konzultuji s výrobcem, zda je chyba v baterii, nabíječce, případně ve mně. Určitě bych doporučil nenechávat telefon nabíjet přes celou noc. A při jakémkoli nabíjení mu uleví (asi jako každému mobilu obecně), když leží na prodyšné podložce odvádějící teplo, popř. displejem dolů.

IP 68

Kouzelná norma IP-68? Osobně jsem dosti skeptik a nevěřící Tomáš, zkušenost mi říká, že ne vždy je dáno, co je psáno. To však není případ aligátora. Ve volném čase využívám krás nového bydliště – Železnorudska, takže mi při výšlapu telefon vypadl do ledového potoka. Vylovil jsem ho asi po dvaceti sekundách a otřel jej do kalhot. Nu, reproduktor chvíli chrčel, ale po troše třesení byl zvuk opět čistý. A měl by bez problémů snést i delší ponor.

Aligator v potoce

Patřím patrně mezi většinu populace, které občas něco vypadne z ruky. S obyčejným telefonem mi většinou zatrnulo. U RX 510 bez problémů, ať už dopadl na koberec, dlažbu nebo asfalt. Nejvýše se po intenzívním užívání objevilo pár škrábanců na ochranné folii displeje a boční hliníkové liště.

K té fólii – po čase jsem ji sundal, telefon pak lépe reaguje na dotyk. Krátce poté se mi ovšem svezl po schodech. Očekával jsem, že displej bude poškozený, ale ani škrábanec! Jediné, co se zřejmě běžným nošením mobilu po kapsách (kam člověk cpe i mince a klíče) lehce ošoupalo, je kryt čočky fotoaparátu. Co se tedy odolnosti týče, snese Aligator skutečně hodně. Samozřejmě za předpokladu, že veškeré kryty jsou řádně usazeny, což je zodpovědnost uživatele.

Nikdo není dokonalý

Už jsem podrobně popsal, že telefon zvládá dobře aplikace, je opravdu super odolný, naopak mě trápí jeho přehřívání při nabíjení. Přemýšlel jsem, co by se na něm dalo bývalo ještě zlepšit – jsou to veskrze maličkosti, ale přeci:

  • Sluchátka působí velmi lacině a špatně drží, telefon by si rozhodně zasloužil lepší.
  • Fotoaparát v automatickém režimu poskytuje dobré fotografie, kdy dobré myslím jako průměrné. Pro vyšší kvalitu je třeba si pohrát s nastavením. Mně osobně autorežim moc nevyhovuje, ale po ručním nastavení jsou fotografie výborné.
  • A co s fotkami? Ukládat. Zde vidím největší slabinu – na stránkách prodejce je deklarována interní paměť 4 GB jako uložiště a 4 GB paměť telefonu, patrně je tím ale myšleno totéž, zkrátka jedenkrát 4 GB. Rozšíření je možné prostřednictvím paměťové karty na 64 GB. Je poměrně překvapující, že menší bráška RX 460 nabízí v základu paměť 10 GB.
  • Svítilna/blesk má solidní průměr. Jsou na tom telefony i hůř, ale i lépe. U outdoorového modelu bych čekal ještě trochu lepší světelný výkon.
Aligator v potoce 2

Otázka priorit a kompromisů

Je třeba brát v potaz, že na všem lze nalézt chyby, respektive kompromisy, kterých se dopustili designéři a vývojáři v rozporu s tím, kde by je dělal ten či onen uživatel. Mně osobně Aligator eXtremo 510 po dlouhé době nabídl to, po čem jsem toužil. Jistě, mohl bych si přát výkonnější fotoaparát, větší paměť, supersvítilnu a mnoho dalšího. Ale za jakou cenu? Snížení výdrže baterie, časté zasekávání, ještě větší rozměry? V eXtremo 510 jsem našel plnohodnotného parťáka, o kterého se nemusím bát a o kterého se mohu doslova opřít.

I přes seznámení s jeho větším a menším bráškou bych osobně neměnil, vítězí zlatý střed. Poměrně elegantní design ukrývající výdrž, sílu, efektivitu, odolnost, a ještě za rozumnou cenu, to vše jsou faktory, které hodně lidí, kteří potřebují telefon používat intenzivně v zaměstnání i při pobytech v přírodě, určitě ocení.

Tímto dodatečně děkuji společnosti Aligator za to, že mi pomohla. Kdybych byl býval tehdy při penězích a mohl si telefon vybírat ze všech modelů na trhu, přitom ale eXtremo 510 již znal, tak bych volil v celé té široké konkurenci právě jej.

... mohl bys na něm i "dříví štípat"

Aligator dříví