Poslat dítě na vojenský letní tábor? Rozhodně, ale osvědčený.

 28. 04. 2016      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Někteří rodiče se hroutí z představy, že ťuťánek nebude spát v pětihvězdičkovém hotelu. Jiní blednou při pomyšlení, že si jejich ratolest hraje na vojáka, střílí a pochoduje. Mezi čtenáři našeho portálu jsou naštěstí normální príma rodiče, kteří tip na vojenský tábor jistě ocení...

Military / paintballových / airsoftových ... táborů probíhá každý rok celá řada, nicméně hodně z těch, které pořádají "zážitkové" firmy, nesleduje programem tábora výchovu a rozvoj osobnosti dětí, pouze tam prostě vedoucí nechají děti vyřádit. Takže od rána do večera zuří velká střílečka, kolikrát i více na počítačích než venku v lese. 

letní vojenský tábor

Když jsme se v redakci na toto téma bavili, shodli jsme se, že kvalitní tábory tak, jak si je představujeme sami, pořádá opravdu mnoho let Centrum branných aktivit (ostatně nedávno jsme tu měli rozhovor s ředitelem). Jde o spolek srdcařů, bývalých i činných vojáků, kteří mají vlastní kasárna a osm let zkušeností. Jaká je tedy jejich letošní nabídka?

LVT2016: „My si nehrajeme, my cvičíme!"

1. turnus 8.7. – 17. 7. 2016 (pouze pro členy Branné mládeže ČR)
2. turnus 22.7. – 31.7. 2016
3. turnus 5.8. – 14. 8. 2016
4. turnus 19. 8. – 28.8. 2016

Tábor je určen pro věkovou skupinu dětí a mládeže od 11 (výjimečně 10) do 18 let.

Co vás čeká:

  • 10 dnů strávených v opravdových vojenských kasárnách uprostřed přírody;
  • vojenský výcvik doplněný hrami a soutěžením;
  • střelby z nejrůznějších zbraní;
  • večerní promítání válečných filmů, přednášky na různá vojenská a vlastenecká témata;
  • jízdy ve vojenských autech (pro starší včetně jízdy zručnosti);
  • a samozřejmě koupání, táboráky a výlety do okolí.

Bude to deset dnů naplněných tvrdým výcvikem a reálnými bojovými hrami v terénu pod vedením zkušených instruktorů.

Zdokonalíte své znalosti a dovednosti, poměříte své síly s ostatními a především strávíte celý čas v dobré partě a užijete si nezapomenutelné zážitky.

Čekají na Vvs nefalšovaná vojenská kasárna uprostřed lesů Bílých Karpat s pohodlnými vojenskými palandami!

Vojenská technika, zbraně, vysílačky, minohledačky, laserová střelnice, slaňovací prostředky a další vybavení je zahrnuto v ceně tábora.

Nečekejte diskotéky, nudu nebo ponocování!

Organizační informace:

Program a vedení tábora připravuje zkušený tým vedoucích a instruktorů: 3 hlavní vedoucí letních táborů, 6 zdravotníků, 6 vedoucích branných oddílů, 10 mladších instruktorů s praxí 2 roky v branných oddílech a účastí na nejméně dvou LVT v uplynulých letech.

Letní tábory organizuje CBA z.s. již od roku 2008.

Kapacita jednoho turnusu je omezena na 50 účastníků!

Cena za účastníka: 4 700,- Kč

Pro účastníky minulých ročníků sleva 10%! Pro přihlášené do 15. května 2016 sleva 10%! Slevy se sčítají!

Místo tábora: Centrum branných aktivit o.s., Krhov 147, Starý Hrozenkov 687 74

Informace najdete na www.centrumbrannychaktivit.cz

Pište na email: info@centrumbrannychaktivit.cz

Nebo volejte: mob. 731 416 335 (Radek Snopek)

Dopravu na tábor a z tábora si účastníci zajišťují sami!

O čem to je... (Radek Snopek z CBA)

Od roku 2008 každoročně organizujeme letní vojenský tábor. Z menší akce o jednom turnusu pro několik desítek dětí se nám během pár let začal vytvářet projekt letních táborů pro širší veřejnost – především samozřejmě pro nadšence do armády a vojenství.

Oproti jiným organizátorům nechceme a neděláme tábory pouze pro komerční účely. Vždy byl náš tábor zaměřen především jako vyvrcholení celoroční činnosti v našich oddílech, komerční stránka nehrála roli a vše jsme dělali jako neplacení dobrovolníci.

Překonali jsme prvotní problémy – jak s materiálním vybavením, tak i z hlediska legislativy, školení vedoucích, zdravotníků a samozřejmě i nástrahy, které číhají na každého organizátora obdobných akcí. Dnes máme možnost rozšířit tábory nejen na stále větší počet našich členů, ale i na další zájemce a vše dělat na „profesionálnější“ úrovni.

Potud je to jen obyčejný tábor s hraním na vojáky, jakých je v republice asi desítky. V čem se od ostatních liší ten náš?

Naše tábory jsou proti jiným táborům odlišné především v tom, že u nás si na vojáky nehrajeme – u nás skutečně cvičíme. Pro děti je to samozřejmě všechno hra a soutěž, ale ve skutečnosti si osvojují všechny důležité vlastnosti a dovednosti, které mohou potřebovat ve skutečné realitě. Ani nemusí vědět, že si jen nehrají.

letní vojenský tábor

A není to jen o umění dobře střílet nebo se dobře maskovat, vše začíná už pořádkem na své ložnici, splněním požadavků na hygienu, pořádek, disciplínu. Vždy mám takový test pro všechny, kdo pořádají tábory – stačí se u nich podívat, jak mají děti uklizeno na ložnicích, jak mají uloženy své osobní věci, zbraně, jak vypadají toalety a jaký je pořádek v kuchyni půl hodiny po výdeji jídla. To o úrovni tábora poví víc než fotky z „bojovky“.

Bohužel mě zkušenosti z mnoha navštívených táborů utvrzují v tom, že se z nich vytratil smysl pro pořádek, disciplínu a zejména smysl a cíl výcviku a zůstala jen jakási vojenská kulisa. O potřebě na podobném táboře nejen děti bavit, ale i vzdělávat a naučit je například vlastenectví nebo  vojenské cti či historii ani nemluvě.

Dobré mužstvo „dělá“ především dobrý velitel. Naši odchovanci jsou dnes ve věku, kdy už sami vedou mladší členy  a zjišťujeme, že je pro ně takovýto tábor výbornou školou. Už musí sami umět učit ostatní jak nabít samopal, střílet nebo se plazit.

Mají na starosti celý tým, který musí vést po několik dnů nejen na „bojovce“, ale i při všedních činnostech. A to je pro ně ta nejlepší škola. Je samozřejmě rozdíl vést družstvo třináctiletých a starších a družstvo kde máme jedenáctileté caparty – ty dostává na starosti ten nejlepší instruktor.

Současně tak máme zajištěnu vysokou úroveň – všichni instruktoři a samozřejmě i vedoucí dělají tábor po několikáté, jsou „ostřílení“ v různých krizových situacích a s dostatkem zkušeností. Po celý rok minimálně jednou týdně jsou dvě i více hodin v branném oddíle, kde získávají podstatnou část svých znalostí.

Není to tábor, kde by účastníky měl na starosti „studentík“, který nezná základní povely a který se navíc dopustí tolika chyb ve výcviku, že je neodstraníte do konce života. A samozřejmě nejsme táborem, na kterém je „program“ čistého času tři hodiny za den. Od budíčku do večerky a mnohdy i déle mají u nás naši malí vojáci stoprocentní jistotu, že se nebudou nudit.

Věříme, že podobné tábory budou přibývat – dnes jsou vojenské tábory „v kurzu“ - a my chceme přispět ke zkvalitnění úrovně i na jiných táborech. Proto se nebojíme předávat naše zkušenosti jiným organizátorům. Pro nás není případná konkurence v této oblasti žádnou překážkou.

Rádi se podělíme o naše znalosti, zkušenosti a praxi při organizaci opravdového vojenského tábora s ostatními. Čí více bude kvalitních vojenských táborů tím lépe – splníme tak cíl pro který jsme naši organizaci zakládali a to je pro nás ta nejlepší odměna.   

dětský letní vojenský tábor


 Autor: Redakce