EU chce kvůli terorismu omezit držení zbraní. Izrael jde přesně opačným směrem.

 06. 12. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Po listopadových útocích palestinských radikálů v Jeruzalémě oznámil tamní ministr vnitra, že zmírní podmínky pro získání zbrojního průkazu izraelským občanům. Izrael tak napravuje přemrštěnou regulaci zavedenou před dvaceti lety. Je absurdní, že Evropská komise jde opačným směrem…

Zbrojní zákon býval v Izraeli kdysi liberální, ale zpřísnil se v polovině 90. let – tehdy klesl počet zbraní mezi civilisty z 350.000 na dnešních 90.000. Pro srovnání, v ČR má zbrojní průkaz čtvrt miliónu občanů a mnozí z nich i několik zbraní (to je samozřejmě skvělé).

Ale zpátky k Izraeli, kde si za ta léta ověřili, že teroristé si pořídí zbraň vždy a pak s ní řádí až do příjezdu policie nebo armády. Pokud je tedy nezastaví nejlépe ozbrojený civilista. Ostatně během četných útoků posledních měsíců izraelští občané několikrát policii výrazně pomohli teroristy zneškodnit.

Jak ovšem ministr vnitra zdůraznil, užiteční jsou především ti, kteří se zbraněmi umí zacházet. Takže zbrojní průkaz a zbraň si budou moci pořídit prvořadě aktivní vojáci či rezervisté, kteří dosáhli hodnosti četaře a vyšší. To je v Izraeli vzhledem k povinné vojenské službě mužů i žen značná část populace. Totéž u bývalých policistů a jiných bezpečnostních pracovníků.

V lokalitách, kde je riziko útoku islámských radikálů obzvláště vysoké, budou moci místní úřady povolit nosit pistoli i dalším civilistům, kteří se mohou dostat do situace, v níž budou bránit nejen sebe, ale také spoluobčany. Takže například učitelům, řidičům dopravních prostředků atp.

Samozřejmě, je to naprosto logické, správné, účelné. Právě proto, bohužel, zcela mimo intelektuální schopnosti euro úředníků, jejichž myšlenkové pochody se ubírají zcela opačně. Je třeba je přimět, aby právo každého občana efektivně se bránit brali jako fakt (podepište petici).

To vůbec nemusí znamenat, že se ke zbraním dostanou i blázni nebo džihádisti. Jak bylo uvedeno, Izrael zpřístupňuje zbraně těm, kdo s nimi umí zacházet a jsou k tomu způsobilí. Ano, má to usnadněné tím, že s prominutím rozlišuje plnoprávného občana od Palestince, a že se ti plnoprávní občané až na drobné podmínky povinně podílejí na jeho obraně.

V Evropě to lze řešit zpřísněním praktické zkoušky používání zbraně (nejen stacionární střelba na deset metrů), stejně tak hloubkovými psychotesty, případně i bezpečnostní prověrkou (prostě rodilým Francouzům, kteří chodí na radikální islámská kázání, zbraně NE). Rovněž i v Evropě by ovšem bylo možné podpořit třebas bývalé policisty a vojáky, aby si "civilní zbroják" opatřili a pistoli nosili.

Toto je tedy inspirace pro Evropskou komisi!