Nejnovější technologie v obraně a bezpečnosti – FUTURE FORCES FORUM opět v Praze

 14. 10. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

Ve dnech 17. - 19. října 2018 proběhne na výstavišti PVA EXPO PRAHA letošní nejvýznamnější domácí akce v oblasti obrany a bezpečnosti FUTURE FORCES FORUM (FFF). Jde o unikátní setkání vojenského a bezpečnostního průmyslu se zástupci národních armád, vědecké obce, univerzit a dalších organizací. Díky FFF se odborníci i široká veřejnost dozvědí, kam směřují bezpečnostní síly, kudy se ubírá vývoj nových vojenských technologií a jakým hrozbám bude naše společnost v budoucnu čelit.

V rámci FFF se již tradičně uskuteční mezinárodní výstava a řada odborných akcí zaměřených na využití moderních technologií k zajištění obrany a bezpečnosti na národní i mezinárodní úrovni, dále na budoucí potřeby ozbrojených a bezpečnostních sil, a na ochranu obyvatelstva a kritické infrastruktury.

Programu se pravidelně účastní přední představitelé vládních úřadů a bezpečnostních sborů ČR včetně armády, policie, HZS, vězeňské služby, či celní správy, světově uznávaní odborníci ze zahraničních bezpečnostních složek a mezinárodních organizací včetně NATO a Evropské obranné agentury (EDA), komerční sféry, výzkumných a vývojových institucí i akademické půdy.

20161018-00351

Součástí programu budou také dynamické ukázky schopností ozbrojených a bezpečnostních složek i ukázky využití nejnovějších technologií, včetně exoskeletů.

Světové premiéry a technologické novinky

Účastníci budou mít možnost seznámit se s nejnovějšími produkty a technologiemi od domácích i zahraničních výrobců, kteří si přichystali i několik světových premiér.

Z řad vystavovatelů vojenskou a bezpečnostní techniku představí například LOM PRAHA (modernizovaný vrtulník Mi-171š), VR GROUP (virtuální střelnice, letecký simulátor), VOP CZ (systém ochrany osob a kritické infrastruktury, robotický systém UGV TAROS 2) a společně s francouzskou společností Arquus (lehké víceúčelové vozidlo), LIAZ (světová premiéra multifunkčních bezpilotních vrtulníků), BAE SYSTEMS (bojová vozidla pěchoty, dělostřelecký komplet), Rheinmetall Defence (bezosádkové vozidlo, nejnovější systém vojáka budoucnosti kanadské armády), General Dynamics, PSM a projekt PUMA, systémy C4ISTAR předvedou společnosti ICZ, Delinfo, Optokon, JISR Institute, Pramacom-HT, Rohde & Schwarz, Mesit, Interlink-CS (Harris), nebo Aliter Technologies, portfolio ručních střelných zbraní, optiky a taktického vybavení pak BARRETT, Česká zbrojovka a 4M Systems, LUVO Firearms, FK BRNO, ProAmmo včetně živé střelnice na tréninkovou munici, Záhoří Trade s vlastní značkou Night Pearl, ARGUN, členské společnosti klastru technické textilie CLUTEX, WILEY X, REVISION Military, LEUPOLD Optics, CORDURA, KARRIMOR SF, CARINTHIA, CARRINGTON, Daletec, Granqvists, nebo Aclima a mnoho dalších.

20161018-00553

Z institucí se na výstavní ploše ukáže ministerstvo obrany a AČR, ministerstvo obrany Nizozemska, USA, Maďarska a Izraele, Policie, Zdravotnická záchranná služba, a Vězeňská služba. V rámci dynamických ukázek budou prezentovány nejnovější systémy vojáka budoucnosti ČR a Nizozemska, využití exoskeletů ve vojenských misích, taktický systém specialisty PČR a Vězeňské služby. Na venkovní ploše pak zásah speciálních jednotek PČR, HZS, ZZS a Vězeňské služby.

Aktuální témata a široké zapojení odborníků

Svou účast opět potvrdila celá řada vysokých domácích funkcionářů, představitelů a pracovních skupin NATO a EU, velení útvarů ozbrojených sil a policejních sborů, projektových manažerů modernizačních programů, členů národních akvizičních a standardizačních úřadů, bezpečnostních ředitelů strategických institucí, součástí kritické infrastruktury, a mnoho dalších. Samozřejmostí je u programu FFF vystoupení řečníků patřících ke špičkám z oboru.

20161018-00444

K tradičním tématům patří především individuální výstroj, výzbroj a ochrana; obrana proti zbraním hromadného ničení (CBRN); vojenské a krizové zdravotnictví; bezpilotní a robotické prostředky; logistické zabezpečení; geografie, hydrometeorologie a globální navigační satelitní systémy; kybernetická ochrana a obrana. K tomuto zaměření se nově řadí i modelování a simulace, biometrie, či ochrana měkkých cílů.

Nové odborné akce, dvě vědecké konference

Nově se pod hlavičkou FFF budou konat další odborné akce – NATO workshop na využívání exoskeletu v bojových misích, NATO workshop na vývoj konceptů a experimenty v oblasti vojenského zdravotnictví, vědecká konference NATO na modelování a simulace pro autonomní systémy, a vědecký workshop na modelování a simulace.

Venkovní statická ukázka techniky a dynamické ukázky zásahu jsou přístupné široké veřejnosti bez omezení, parkování je po celé tři dny zajištěno zdarma. Registrace pro vnitřní epoxizce je možná bezplatně do 14. října zde.

FFF


 Autor: Redakce