Glosa ke včerejšímu pochodu v Paříži: Masivní demonstrace Evropu nezachrání

 12. 01. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Včerejšek byl ve znamení milionového pochodu proti teroru, jehož se zúčastnili významní evropští státníci. Akci byla věnována rozsáhlá pozornost, zřejmě kvůli přítomnosti mnoha známých tváří. Běžným Evropanům však takové setkání přinese jen minimální užitek.

Státníci v čele průvodu v Paříži (zdroj CESKATELEVIZE.CZ)
Foto: Státníci v čele průvodu v Paříži (zdroj CESKATELEVIZE.CZ)

Jak dnes správně popsal Alexandr Vondra v Lidových novinách, série francouzských útoků je pro Evropu jejím jedenáctým zářím. Je ale otázka, zda na něj dokáže adekvátně zareagovat, jako to dokázaly Spojené státy. Jestli dokáže masivně investovat do armády, nebude se bát odporu levicových intelektuálních elit a pošle svoje vojáky bojovat s islamisty mimo naše hranice. Protože jak jsme se dozvěděli, tento termín není jen prázdná fráze.

Jestli budou občané evropských zemí ochotni vzdát se části své svobody pro větší bezpečnost před terorismem. Jestli si budeme ochotni chránit naše hodnoty, pokud ještě víme, co znamenají. Jestli se nebudeme bát nazývat věci pravými jmény, přistupovat ke všem bez rozdílu barvy pleti či vyznání, ale o to přísněji.

A jestli se naopak vzdáme zjednodušujících paušálních soudů, které nejsou západní civilizaci vlastní. Jinými slovy, jestli jsme ochotni podstoupit intelektuální dřinu, a zamyslet se nad skutečnými příčinami a cílit, ale o to intenzivněji, třeba místo nic neřešících demonstrací, na skutečné viníky.

A není to zdaleka výzva jen pro evropské státníky. Je to výzva pro každého z nás.

medajlonek_klic

 Autor: Zbyněk Klíč