Já se ještě učila, že PČR je represivní složkou. Humanismus ale postihl už i ji.

 13. 06. 2016      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Šílenec stojí na cimbuří, háže na kolemjdoucí i policisty cihly (zásah smrtelný, jako kdyby střílel), ale x hodin se jím zabývá policejní vyjednavač a zaměstnanci v objektu mu nosí jídlo, pití a cigarety. Ad absurdum dovedená ukázka, jak už se policisté kvůli lidskoprávním aktivistům bojí si i uprdnout.

Jde o atypický případ, ale demonstrujme si absurditu dnešní doby právě na něm…

Co se má říkat: Momentálně psychicky rozrušený člověk se pokouší ukrýt před nesnesitelným tlakem kapitalistické společnosti na věžičce, která se ovšem nachází v tak nedobrém stavu, že z ní odpadávají stavební součásti a dokonce hrozí, že dotyčný přepadne a zraní se.

Pravda: Nebezpečný magor vniknul neoprávněně do objektu, vylezl na uzavřenou věžičku a pokouší se usmrtit kolemjdoucí civilisty a posléze zasahují policisty házením stavebního materiálu.

Co se má říkat: Tento muž, bezesporu oběť diskriminace a sociálního útisku (zřejmě cizí státní příslušník marně hledající zastání v xenofobní ČR), je vystaven riziku pádu z věžičky, čemuž se policie snaží ze všech sil zabránit.

Pravda: Tenhle magor (dost možná opilý/zfetovaný, zřejmě ilegál z některé země bývalého SSSR) vyhrožuje sebevraždou, aby se vyhnul trestnímu stíhání, případně aby mohl dál ohrožovat okolí.

Co se má říkat: Policie povzbudila obětavé zaměstnance pracující v objektu, aby muži v nesnázích zabezpečili jídlo, stravu a cigarety, což by mu zabezpečilo větší psychickou pohodu a dostatek energie pro vyjednávání.

Pravda: Policie nezabránila kontaktu vysoce nebezpečného pachatele vícenásobného pokusu o těžké ublížení na zdraví s nezúčastněnými pracovníky objektu, čímž tímto je samé vystavila dalšímu riziku, nevyužila příležitosti přimět dotyčného vzdát se, naopak mu poskytla zázemí, aby nadále ohrožoval okolí i sám sebe.

A tak by se dalo pokračovat.

Právo na život, důstojnost, všeobecnou pohodu, mají přeci všichni a grázlové zejména…

Když si vzpomenu na tragédii v Uherském Brodě, tak nechci domýšlet, kam dál dojde policejní liknavost a předpodělanost, pokud se něco takového opět zopakuje. Nejde o to, kolik lidí je nějaký magor schopen zabít, hlavní je, aby nezabil chudák sám sebe, aby dostal šanci pokecat si s policejním psychologem. Ostatně nabízím pár komentářů z FB, které to podle mě vystihují a asi je psali i sami policisté:

„Není důležitá pravda, ale správný politický názor. Není důležitá spravedlnost a ochrana společnosti, ale politická korektnost a ochrana menšin na úkor většiny.“

„U policie se dávají tresty za to, že si opilec v cele SÁM lehne na zem a policista jej hned nezvedne. Údajně podle závazného pokynu nesmí být člověk omezený na osobní svobodě v nedůstojné pozici, a to ani když se do ní přivede vlastním přičiněním. Dokážete si představit, co by následovalo, kdyby po tomto šílenci někdo vystřelil?“

„To je už v metodice, že nemůžeme drbana připoutat k záchodu, aby to nebylo nedůstojné, a taky máme zvažovat použití pout. Pašíci si stěžovali, že mají odřené ruce, když si "nenápadně" rvali ty pouta dolů.“

„Momentálně se u policie razí sluníčková doktrína, že šílence ani kytkou neuhodíš.“

„Na co dnes potřebujeme URNU a vyjednávače, to před 25 lety zvládali zkušení policajti z místního oddělení… prostě by mu ji flákli a hotovo.“

„Následně takovej policajt bude třeba ze strany GIBS obviněný... a pak bude 2 až 3 roky chodit k soudu s nejistým výsledkem, jestli si třeba i pár let neodsedí, protože zákrok byl třeba nepřiměřený atd...“

„Několik hodin vyjednávat s člověkem, který jiné ohrožuje házením cihel, je šaškárna a opravdu by to chtělo razantnější zákrok.“

„Předposranost odpovědného policejního funkcionáře je neskutečná! Ale co bychom chtěli po dnešní PČR, že?“

Média pod tlakem sluníčkářů systematicky podrývají akceschopnost policie.

Nejde zdaleka jen o toho magora na věžičce. To je jen pěkná ilustrace dlouhodobého trendu. Jak mohl být, sakra, potrestán policista, který zadržel jiného magora, jenž vyhrožoval, že se vrhne pod kola prezidentské kolony? Jenže média to podala tak, že ten magor chtěl vyjádřit svůj názor, napsaný na holém těle – jaksi už ale pomlčela, že to tělo chtěl rozpliznout o prezidentskou limuzínu.

A co všechna ta videa, kde ožralí řidiči i střízliví hejsci a „hatefree“ demonstranti a demonstrantky páchající okaté přestupky, policistům nadávají, vyhrožují, neuposlechnou opakované výzvy, ba policisty fyzicky napadají, zatímco tito policisté s nimi donekonečna vyjednávají a dělají, že neslyší, nevidí, protože jsou opravdu paralyzování strachem, že je bude x měsíců popotahovat inspekce a pomlouvat redaktoři z Respektu a podobných sluníčkových médií?

Kamarádíčci těch šmejdů to točí a když policisti po dlouhých minutách provedou zadržení, tak u toho řvou jak orangutani, že je to policejní násilí. A ještě než se vyřvou, už posílají ta videa do médií a spřáteleným politikům a lidskoprávním aktivistům a kdekomu dalšímu, kdo stejně jako oni nikdy neprodukoval sebemenší hodnoty, jen tyje z dotací jako zaměstnanec neziskovek anebo i těch médií živených z inzerce státních podniků, potažmo Babišem nebo Bakalou…

Což všechno normální slušný občan pracující v soukromém sektoru platí daněmi ze své skutečně výdělečné a smysluplné práce. Ten občan, který by byl rád, kdyby policie chránila jeho, a sice efektivně a beze strachu, že za to těmi vyžírky bude popotahována.

Ten občan, který při reflexi, že policie a stát vůbec nejsou akceschopné, si musí najít čas a vyšetřit peníze, aby si udělal zbrojní průkaz a koupil zbraň – nedávno jsem na střeleckém výcviku potkala kluka, který na dotaz lektora, kdo má jaké důvody pro zbroják, odpověděl: „Já jsem sluníčkář, ale už se taky bojím.“ Diktátem dalších dobrotrusů z EU ale i jemu bude možná zakázáno právo na vlastní obranu.

Policie je vystavena doslova lynči. Armáda se z něj vymanila nedávno, díky vnějším vlivům. Ale jak zachránit policii?

Je to paradox, ale výboji Ruska a migrační krizí se tu po letech pohnulo k lepšímu veřejné mínění o armádě. Důvěru kolem 60-70 % sice měla vždy, ale teď jí lidé přejí i větší rozpočet a také více fandí NATO (bohužel úměrně tomu, že roste také počet fandů Putina). Škoda, že na to vláda nereaguje a vzdor proklamacím reálně armádě vůbec peníze nepřidává (psali jsme tu několikrát). Jenže ten paradox pokračuje tím, že potřeba na někom se vybít – ze strany médií a pacifistů – se tedy o to více zaměřuje na policii.

To je šílené. Policie měla dlouho po roce 89 stigma, za které mohla její povaha za totality. Jasně, že bylo blbý, jak dělala disidentům domovní prohlídky a zvala si je dokola na výslechy, taky bylo blbý, že zmlátila studenty na Národní. Ve skutečnosti už ale bylo OK, že ji Bublan s Paroubkem poslali proti feťákům okupujícím cizí louku na Czechteku. Jenže v podání médií to bylo „zase mlátí naše děti“…

No a tak se mohlo dopustit, že:

  • můžete beztrestně vyfakovat obyčejného slušného kluka v policejní uniformě, který vás požádá při dopravní kontrole o ukázání řidičáku;
  • obsadit cizí barák a ještě si proti policii objednat pár aktivistických politiků a známých hudebníků a samozřejmě novinářů, které si nikdo netroufne vyvést;
  • počkat, až na nepovolenou demonstraci dorazí Kalousek, aby zařval, že přeci za pár minut prolomíte policejní zátarasy.
  • Atd. atp.

Takže můžete policisty rovnou zkusit zabít svržením cihly, zatímco spoléháte, že oni vám musí zajistit pití, jídlo a cigarety - divím se, že ne i další cihly – abyste v tom mohli pokračovat. Prostě je můžete v rámci svobody všehomíra odstavit z cesty hned nebo jim ukončit kariéru podnětem na GIBS a oslovením médií bezprostředně poté.

Hurá lidi, vylikvidujme PČR dřív, než se rozpadne z jiných důvodů sama… Fakt ráda bych viděla, komu volají všichni ti „svoboda versus policejní stát“, když je někdo okrade, nabourá, vyloupí… Taky novináře z Respektu a kamarády z neziskovek? A ti jsou připraveni trestný čin vyšetřit a pachatele zadržet?

Chtěli to z ministerstva změnit heslem „pomáhat a chránit“, jenže od té doby si kdekdo volá policisty, aby mu pomohli řešit banální problémy, šli za něj vysvětlit sousedům, že jim příliš nahlas hraje televize, našli zatoulaného psa, nasadili sousedovi botičku, protože se z práce vrátil pozdě večer a nenašel už slušný parkovací flek… Běda, jak se policii do téhle šikany nechce, protože udavači v druhém kole (po udání souseda) nabonzují ne-zasahující policisty.

Lidi, co se to děje? Dřív jsme se policistů báli. To také není správné, správný je respekt. Jenže dnes zažíváme o hodně horší stažení žaludku, když nastoupí do autobusu revizor (i ti s lístkem), než když přijde policista, kdy následuje absolutní apatie. Sice se říká, že každý si buduje autoritu především sám, ale v případě PČR mě nenapadá mnoho případů, kdy by se o autoritu připravili sami policisté. Vždy to byli politici, média, potažmo policejní papaláši přitakávající těm politikům a médiím.

To není dobře. Znamená to, že policie přestává plnit svou preventivní i represivní roli. Když se něco semele, stáhne se. A člověk, bez ohledu na to, zda jí fandil nebo hanil, se jí pak jednoho dne nedovolá. Tohle opravdu chceme?