Konference válečné medicíny 2018 proběhne 1. prosince v Hradci Králové…

 02. 09. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

Urgentní medicína, válečná medicína, traumata, chirurgie, improvizace, organizace, čistá hlava, zkušenosti, praxe, rozhodnost, zachráněné lidské životy... Těmito a dalšími slovy můžeme definovat letošní ročník Konference válečné medicíny 2018, nástupce akce První pomoc v boji. Konference s novým názvem, lepším obsahem, ale se stejným smyslem jako ročníky předešlé.

Základní informace

1. 12. 2018 budou zájemce na jednom místě v Hradci Králové čekat přední odborníci, vybraní nejen podle zvučných jmen. Během dne zazní celkem 16 bohatých přednášek a každá bude trvat 30 minut + 15 minutový prostor bude na dotazy účastníků. To je pořádná dávka informací a zkušeností.

Samozřejmě celou dobu nebudou účastníci jen sedět v sále, ale podívají se na práci profesionálního týmu v akci, v doprovodném programu uvidí i ukázky nové výstroje a materiálu používaného v zahraničních operacích i u nás. Den bude zakončen společenským večerem.

Zásadní změnou, kromě stlačení programu do jednoho dne, je paralelní rozdělení na dvě sekce – nelékařskou a lékařskou. Nelékařská sekce je určená všem zdravotnickým pracovníkům, studentům a návštěvníkům se zájmem o tuto problematiku. Lékařská sekce je určená pro všechny lékaře a studenty medicíny. Rozhodně se nemusíte obávat tohoto rozdělení, obě sekce jsou na vysoké úrovni a každá dá cílové skupině, co má.

Registrace jsou již nyní možné na WWW.PPVB.CZ.

Rozhovor s organizátory

Proč jste se rozhodli stlačit konferenci do jednoho dne, v čem je to pro účastníky lepší?

Je to organizačně jednodušší sladit catering, prostory, přednášející, dynamickou ukázku, ukázku materiálu/výstroje, společenský večer. I z hlediska komunikace – jedna událost, jeden web, jeden začátek.. prostě jeden den vyčleněný „bojové medicíně”, větší zážitek a bohatší zkušenosti.

Největší přidaná hodnota pro návštěvníky je tak komplexnější program. Přijedou do Hradce Králové (což je nádherné město), užijí si konferenci, kde načerpají nové znalosti, a večer si odpočinou na společenském večeru, seznámí se s novými kolegy a druhý den už se opět mohou věnovat svým záležitostem (práci, volnu). Nijak výrazně to nenaruší jejich nabitý program.

konference ročníky

Jak to bylo dříve z hlediska rozdělení návštěvníků na odborné a laické? Lze uvést příklad, jak se nyní pro ně budou programy lišit?

Předchozí ročníky nebyly úplně vhodné pro lékaře, protože se soustředily na úroveň přednemocniční péče, laické první pomoci, s velmi omezeným materiálovým vybavením, bez komplexnější medikace atd.

Zaměření letošního ročníku konference je stejné, jednotlivá témata však více reflektují aktuální požadavky na znalosti lidí v praxi, boji, při krizových situacích atp. Přičemž samostatná témata lze řešit na rozdílných úrovních (zda péči poskytuje lékař, nebo zdravotník), kvůli rozdílným kompetencím a zkušenostem. Z tohoto důvodu jsme ke konferenci přidali lékařskou sekci, která předpokládá znalosti a kompetence u lékařských pracovníků (je proto také vhodná i pro studenty medicíny ve vyšších ročnících).

Rozdíl je v tom, že se na jednotlivá zranění, stavy, situace můžeme podívat s větším množstvím vybavení (vybavení Role 1, Role 2, polní chirurgické týmy..). Pro tyto je mnohem přínosnější využití širších možností diagnostických přístrojů, většího množství léků, chirurgických řešení zranění.

Uvedu příklad: U lékařské sekce je prostor na hlubší řešení problematiky NLP (nervově paralytických látek) i dále po prvotním ošetření, řádově hodin/dnů a transportů na vyšší pracoviště. Jaké jsou možnosti léčby, řešení symptomů, organizace zraněných na vyšších etapách. Zdravotník/combat lifesaver má jen omezené možnosti a informace pro něj mohou být zajímavé, ale jeho úkoly v tomto řetězci jsou úplně jinde (s největší pravděpodobností on bude v místě výskytu jako první, takže bude pod časovým tlakem a nebude moci využít plně všech znalostí, takže poskytne jen základní péči).

Nelékařská sekce pokračuje v plynutí předchozích ročníků. S čistým svědomím můžu říci, že každý rok roste odbornost i této sekce, protože přednášky si vybírám podle svých znalostí a požadavků, které potřebuji jako zdravotnický záchranář doplnit, které mne zajímají a které považuji za důležité pro mou práci. Díky konzultacím v týmu správně definujeme témata a jejich obsah a pro ten hledáme nejvhodnější přednášející. Policejní zásah/CQB/FIBUA.. a zranění, prvotní zásah, taktická situace převládá, omezené množství materiálu, vybavení, takřka žádná diagnostika – to je ukázkové téma pro nelékařskou sekci.

Znamená rozdělení, že budete vyžadovat nějaké prokázání, kdo je lékař a kdo jen zdravotník či laik?

Žádné diplomy nám ukazovat při vstupu nikdo nemusí. Sekce jsou rozděleny tak, aby posluchačům daly maximum, pokud by třeba laik „proklouzl” na odbornou sekci, jen se ochudí, protože nelékařská by mu dala mnohem více.

konference ukázky

Jak těžké je hledat nová témata? Nebo snad jsou některá témata tak "výživná", že je lze opakovat a rozvíjet?

Během druhého ročníku konference (2016) jsem se bál, co budeme vymýšlet na 10. ročníku konference. Nyní jsem v situaci, že dávám dohromady 5. ročník konference a už teď vím, že tam nedám vše, co bych chtěl, protože těch témat, pohledů, situací v zahraničí, ale i u nás je tak moc, že se snažím vybírat spíše třešničky, které jsou top a budou nejvíce reflektovat smysl konference.

Takže hledat nová témata není těžké, inspirace je všude dostatek a „neznalost” obrovská.  Některá témata (střepinová poranění, blast syndromy, polytraumata, možnosti chirurgického řešení v polních podmínkách ad.) by vydala na vlastní konferenci.

Co přinese účastníkům konference zdržet se i na společenský večer? Nějaký networking, přítomnost partnerů?

Networking je samozřejmostí, na jednom místě se sejde spoustu lidí z různých míst, útvarů, pracovišť, takže seznámit se a načerpat nové kontakty nebude problém. Opět očekáváme i pár zahraničních hostů, partnerů a přednášejících, kteří si dorazí užít právě i společenský večer.

Chceme však, aby si lidé večer užili v příjemném duchu, víceméně neorganizovaně. Žádné povinné seznamování, visačky se jménem, přísně řízená zábava. Od tohoto jsem upustili, protože za celý den bude mít návštěvník dost vjemů a večer si chce třeba užít jen s partou přátel, které naposled viděl na minulém ročníku konference, v zahraniční operaci, či se jen zajímají o podobnou problematiku a většinou se znají jen ze sociálních sítích. Jediný námi vložený program bude barmanská show, tak aby člověk mohl popíjet netradiční drink, a tombola, která je spíše zpestřením a díky dárkům od partnerům může někomu udělat radost.

konference plakát

 Autor: Redakce