Nová vlna hysterie kvůli mučení, aneb zveřejnění zprávy o vyšetřovacích metodách CIA.

 09. 12. 2014      kategorie: ARMÁDA ČR    

Dva tisíce mariňáků v Perském zálivu bylo uvedeno do pohotovosti. Proč? Právě byly zveřejněny závěry amerického senátu o praktikách CIA vůči osobám zadržovaným pro podezření z terorismu po Září 2001. Čekají se protesty, útoky na americké ambasády... A to vyšel „jen" report o 525 stranách, celá zpráva čítající přes 6000 stran zůstává utajená.

cia
Foto: CIA opět nařčena z mučení zadržených teroristů (zdroj VICE.COM)

V tuto chvíli už se jedná o hlavní téma většiny médií v USA a nejen tam. Podle zprávy byly praktiky CIA hrubší, než připouštěla. „V některých případech šlo u mučení," sdělila vyšetřovací komise. Dalším závěrem zprávy je, že CIA klamala jiné instituce včetně tehdejšího prezidenta G. W. Bushe ohledně efektivity zostřených výslechových metod – jinými slovy nepřinesly mnoho nových užitečných informací (sarkasticky: třeba byly ještě příliš mírné?).

Zpráva také poukazuje na to, že jedno z utajených vězení vedl nezkušený důstojník a jeho nadřízený neměl přehled, co se tam děje. V důsledku toho jeden z vyslýchaných, který byl držen nahý a spoutaný na betonové podlaze, zemřel v důsledku podchlazení. Na přetřes se také dostal waterboarding (simulované topení), který podle zjištění komise vyšetřovatelé CIA používali častěji, než připouštěli. Ruku na srdce – pro racionálně uvažující občany to žádná překvapení nejsou. Tento stav běžně zachycují akční filmy a seriály (zrovna včerejší epizoda Lovců zločinců).


Video: Ukázka waterboardingu / YouTube

Pro některé nemusel být pohled na video výše příjemný, na druhé straně je třeba mít na paměti, že CIA jistě „neinvestuje" čas, prostředky a pověst do nějakých nevinných náhodně vybraných pastevců. A rozhodně jim neubližuje tak, jak oni a jejich soukmenovci jiným, skutečně nevinným lidem. Nadto – s mučením při výsleších zajatců se tak nějak počítá a trénuje se i v tak mírumilovných armádách, jako je ta naše.

Třeba v kurzu přežití, který české ministerstvo obrany každoročně pořádá pro novináře a humanitární pracovníky (natož v kurzech S.E.R.E. pro profesionální vojáky), je zajetí a výslech nezbytnou součástí. A to včetně svlečení, spánkové deprivace (to může i CIA), vyhrožování znásilněním a zastřelením (to podle zprávy CIA dělala nezákonně). Pokud se předpokládá, že vám to udělá nepřítel, musí se také předpokládat, že my to uděláme nepříteli.

Vůbec ve světle záznamů uřezávání hlav civilistům, jimiž nás poslední měsíce zásobuje Islámský stát, je poněkud nepatřičné snažit se vyvolat veřejné pohoršení nad - proti islamistům stále ještě velmi humánními - praktikami americké tajné služby. Ostatně členové americké senátní komise se kvůli závěrům zprávy rozhádali. Převážily však nezodpovědné hlasy těch, kdo podporují odpor občanů vůči vládě a zejména CIA.

Qui bono? Na americké půdě může jít jak o vnitropolitický boj, tak možná – a to již s mezinárodním přesahem - v tom hraje roli i snaha odpoutat pozornost od nedávných skandálů NSA, která sice nemučí, za to všechny špicluje. Ale stojí za to ty nepokoje a posílení řad fanatiků od severu Afriky, přes Arabský poloostrov po Asii? Protože se to opět bude vykládat jako páchání zločinů na muslimech...

Pár amerických senátorů ohrožuje třeba i naše vojáky v Afghánistánu, možná každého z nás, což je horší, než snaha CIA chránit civilizovaný svět i za cenu deprivace zadržených teroristů.

medajlonek_paskova