Ohlédnutí za MILSIMCON: Na nultý ročník paráda. Opravdu musíme čekat další rok?

 19. 05. 2016      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Akci MILSIMCON, coby sraz fandů military simulation, jsme zde už v předstihu dostatečně představili (zde). Teď si řekněme, jaká byla realita minulou sobotu v pražských Kunraticích. Jasně, že to bylo fajn, jak napovídá titulek, ale budeme konkrétní a také si načrtneme, co lze očekávat příště…

Leckoho asi děsila špatná předpověď počasí, nakonec bylo neplánovaně krásně. Takže atmosféra byla skvělá a počet návštěvníků více než uspokojivý, sic by mohl být tak o 20 % vyšší. Asi tak 90% bylo pokrytí na straně vystavovatelů a tvůrců doprovodného programu.

Jestli znáte třeba Výstavu stanů v Letňanech, kde si můžete prohlédnout kromě stanů i outdoorové vybavení spousty firem a ještě si jej koupit se slevou, tak právě takto vypadal i MILSIMCON. Mohli jste si v klidu vyzkoušet, potažmo výhodně zakoupit, široký sortiment Anareusu, Marines Shopu, Bull Army, Tilaku a řady dalších, do toho si nechat uplést survival náramek nebo pořídit výšivku na přání… Nebo prostě jen přátelsky poklábosit s výrobci a prodejci.

Kromě toho měli návštěvníci možnost vyzkoušet si střelbu hned na několika stanovištích - z airsoftových zbraní, na laserové střelnici AČR, dokonce ze speciálně upravených luků (nové využití pro paintballová hřiště). Vystavena byla moderní i historická vojenská výzbroj, včetně techniky, a také výstroj, jež u nás nebývá dosud tak často k vidění (třeba izraelská nebo současná ruská).

A do toho ve velkém stanu běžely po celou dobu zajímavé přednášky, u některých venkovních stanovišť i krátké workshopy. Takže vůbec nebyl problém udělat si z návštěvy MILSIMCON celodenní aktivitu, kdy se přiučíte něco z bojové první pomoci, dozvíte se o těžkostech komunikace s afgánským obyvatelstvem, vypilujete svoji střelbu atd.

Já jsem na akci měla pod palcem hned dva stánky – jednak VLČÍCH MÁKŮ (díky všem, kdo se u nás máčky nebo jinou symbolickou drobností vybavili), jednak ROBODRONE, kde se hodně lidí vyptávalo na drony tak dlouho, až jsme je nahnali k simulátorům a potom je nechali i malé droníky pilotovat. Plus jsem přidala přednášku o rizicích zneužití dronů a protidronové obraně.

Tohle všechno do sebe perfektně zapadlo. Jednoznačně se potvrdilo, že podobná akce u nás dosud chyběla. Oproti všem těm Bahnům, Cihelnám a Dnům NATO měla to kouzlo, že se na ní sešli výlučně lidé, kteří se o téma military/security opravdu zajímají, nějak se v něm orientují či angažují. Byl tam prostor pro každého, aby dostal odpovědi nebo si rovnou vyzkoušel to, co je středem jeho zájmu. Ve velice přátelské atmosféře, kde si nikdo na nic nehraje. To je smysl akcí nazývaných „CON“ – prostě sraz fanoušků.

Co vím, chtělo se zúčastnit mnoho dalších organizací, které by rozhodně měly co nabídnout, ale bohužel s touto novou akcí ve svých plánech, sestavovaných obvykle s velkým předstihem, jaksi nepočítaly. Teď už budou, po úspěchu nultého ročníku už nyní zasedá tým, který připraví další. V duchu si přeju, aby se taková akce konala hned dvakrát ročně (na podzim či v zimě klidně pod střechou) – účastníky má do budoucna jisté a ti, kdo letos propásli, by nemuseli čekat celý rok. Nu, uvidíme…

Sledujte nadále FB MILSIMCON a níže máte videjko z akce - pro PLAY klikněte zde.

milsimcon