Podmínka pro Kesudise je málo. Vojáky uráží dál. Prokažme mu porušení podmínky.

 31. 08. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Dnes byl na rok s třicetiměsíční podmínkou odsouzen nezaměstnaný ostravský člen KSČM Michal Kesudis za to, že po úmrtí pětice českých vojáků rukou atentátníka loni v létě veřejně tento čin schvaloval, smrt vojákům přál. Na jedné straně je pozitivní, že jej Vojenská policie vypátrala a postavila před soud, vlastně i že byl odsouzen v intencích návrhu žalobce. Ale tenhle ***** ještě u soudu v závěrečné řeči prohlásil: „Já jsem jejich čest nešpinil, oni totiž žádnou čest nemají.“

Ukázala se slabost našeho právního systému a samotných soudců, zde Kateřiny Kohoutové. K čemu je pro takového člověka tak mírný trest – vlastně žádný trest – když dotyčnému absolutně chybí sebereflexe, natož aby svého činu litoval a omluvil se. On naopak v samém závěru soudního líčení vypustil z úst další výrok, jímž padlé vojáky opětovně pošpinil. Pomluvil je vědomě, neboť Ministerstvo obrany seznalo, že sloužili a padli se ctí, jinak by jim nemohlo vystrojit vojenský pohřeb se všemi poctami.

Být na místě soudkyně, za tohle si rozsudek v poslední chvíli rozmyslím na nejpřísnější možný. Být na místě pozůstalých, připravím na Kesudise tentokrát alespoň občanskou žalobu za pomluvu a poškozování dobrého jména. Jen pozůstalí, bohužel nikdo jiný, mohou toto učinit. Co můžeme učinit my ostatní, pečlivě sledovat Kesudisovy výroky následujícího dva a půl roku, nechat jej opětovně dojít za hranu zákona a doufat, že bude vyhodnoceno jako porušení podmínky.

Je ovšem otázkou, zda by právě tento člověk, patrně plný zloby a nenávisti pramenící z jeho vlastních životních neúspěchů, přišel k rozumu a zpytoval svědomí třebas po deseti letech vězení. Je proto důležité, aby mu společnost dala najevo, že jeho názory opovrhuje. A nejen jeho – není pochyb, že KSČM a různé radikální levicové skupiny jsou plné podobně smýšlejících. Ekonomicky neaktivní reprezentanti těchto hnutí vysedávají celé dny u internetu a šíří nenávist, Novinky.cz jsou jich plné.

Tím, že unikají bez trestu (často i bez smazání příspěvků adminem a zablokování přístupu do diskuse) i bez společenské ostrakizace, re-definují normu pro další nevzdělané a neúspěšné masy občanů. Jsou společensky nebezpeční. Co je nejhorší – v očích takových se Kesudis může stát mučedníkem, jako by byl trestán exemplárně i za ostatní jemu podobné. A to je chyba, proto je nezbytné ve všech takových případech podávat trestní oznámení, stavět je před soud a trestat. Pak teprve přestane být toto jednání vnímáno jako něco, co se vlastně toleruje a v některých kruzích i oceňuje.

Kesudis se dnes cítí jako hrdina, dokonce prohlásil, že mnozí prezidenti této země také byli ve vězení. My naštěstí moc dobře víme, kdo jsou skuteční hrdinové. Ale opravdu si nemusíme nechat líbit vše, takže ještě jednou – mějte oči na stopkách a jakmile Kesudis zase šlápne vedle, ihned to hlaste policii. A pokud jej někde potkáte, dejte mu vědět, co si o něm myslíte (a nahrajte si to, až Vám on odpoví).

Foto: iDnes http://zpravy.idnes.cz/kesudis-vojaci-armada-afghanistan-schvalovani-trestneho-cinu-cestmir-kubat-173-/domaci.aspx?c=A150831_082741_domaci_pku