Strážný anděl se vybarvuje: Zachraňovat životy OK, ale patetická videa s bezdomovci?

 04. 10. 2014      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Nedávno jsme věnovali článek nařčení vůči pražskému strážníkovi, že poskytuje první pomoc „za každou cenu“. Ukázalo se, že postupoval adekvátně. Ale proč se veřejnosti snaží za každou cenu dokázat, že je prostě jednička?

Článek, který jsme tomuto fenomenálnímu strážci zákona z řad Městské policie Praha věnovali poprvé, se jej zastával. Oč šlo, se můžete dočíst zde. Nicméně – další počínání „supermana“ už působí jako přeháňka. Anebo jinak – PR by měli pražští měšťáci dělat profesionálně, tj. prostřednictvím svého tiskového oddělení, nikoli na vlastní pěst.

Foto: Pavel Janouš - strážník a výletník (zdroj: FB PAVLA JANOUŠE)
Foto: Pavel Janouš - strážník a výletník (zdroj: FB PAVLA JANOUŠE) 

Před pár dny jsme publikovali na našem facebooku video, kde tento strážník natáčí bezdomovce, který jeho práci chválí, dokonce prý nebyl nikdy bit a když tenkrát dostal pokutu za pití vína na veřejnosti (v určitých pražských lokalitách zakázáno), bylo to oprávněné.

Bezdomovec ovšem také nezapomněl zmínit, že i kdyby si náhodou k němu strážník něco dovolil, rozhodně by neuspěl, protože i vzdor životu na ulici trénuje bojová umění a je něco jako šaolin. Odér zkonzumované oblbující látky jako by byl cítit z tohoto videa i přes monitor. Jiným předvolebním spotům se tak tento daleko vymyká.

Koho by napadlo, že náš portál je tak mocný, až ono video autor raději ze svého facebooku smazal? Uvidíme, jak dlouho vydrží dostupné jiné video, kde tentýž strážník „dobrodinec“ trpělivě učí žebráka hrát na flétnu státní hymnu. Ač to chvíli trvá a rve uši, strážník podá nakonec chudákovi pár mincí a po sugestivních otázkách dedukuje, že stát tomuto pobudovi sebral práci. Posuďte sami (rychle, než i toto video zmizí) a pak čtěte dále...

Na pozadí toho všeho jsme v redakci přemítali, co takového strážníka vede k tomu, aby dokazoval své hrdinství za každou cenu. A pomohl Google – strážník Pavel Janouš kandiduje v blížících se komunálních volbách. Chce se říci „potěš koště“.

Foto: Pavel Janouš - strážník oblíbený všemi kandiduje do zastupitelstva (zdroj: FB PAVLA JANOUŠE)
Foto: Pavel Janouš - strážník oblíbený všemi kandiduje do zastupitelstva (zdroj: FB PAVLA JANOUŠE)

Naše redakce se přiklání k tomu, aby obecní/městská policie požívala výhod služebního poměru (např. výsluhy, ochrana před napadením), ale také se všemi povinnostmi a omezeními (např. zákaz politické angažovanosti), jak jsme ostatně pojednali již v jiném článku. To by pak pan Janouš nemohl v pracovní době, a ani v osobním volnu vytvářet pozoruhodné spoty s bezdomovci.

Co je horší, server Hrebenar.eu dokonce strážníka Janouše obviňuje z rasismu a dokládá to printscreeny z jeho facebooku. Ruku na srdce, většina z nás ví o „antiromismu“ své, takže naše redakce odmítá k těmto předvolebním šarvátkám vydávat jakékoli komentáře. Za jedním si ale dovolíme stát – facebookové promotion pana Janouše není hodné ani strážníka, natož budoucího zastupitele.

 Autor: Redakce