Výdaje na obranu klesly za Sobotkovy vlády na historické minimum.

 20. 01. 2017      kategorie: ARMÁDA ČR    

Členské země NATO mají do svých ozbrojených sil investovat 2 % hrubého domácího produktu. Sobotkova vláda se zavázala dosáhnout na konci svého funkčního období aspoň 1,4 %. Jak toho chce dosáhnout, když spadla na 1 %, což je ještě méně, než v době finanční krize?!

Právě před rokem jsme upozornili, že: „V uplynulém roce disponoval resort obrany rozpočtem 43,783 miliardy korun. Což je pořád méně než v roce 2011, kdy obdržel 43,785 miliard. Jinými slovy, armáda se teprve došplhává k úrovni, které její rozpočet dosahoval na vrcholu globální finanční krize“ (celý článek zde). Doplňme, že to bylo 0,96 % HPD.

Zároveň jsme varovali, že kvůli vývoji ekonomiky v mezinárodním kontextu nehrají roli absolutní čísla, nýbrž relativní – poměr výdajů vztažený k HDP. A jak známo, česká ekonomika roste, rostou příjmy státního rozpočtu, rostou platy, roste inflace, rostou i výdaje státního rozpočtu – ovšem nikoli ty na armádu.

Ministr obrany Stropnický se snaží tvrdit opak. Slouží mu k tomu právě zavádějící absolutní čísla. V září 2014 přemluvil svého stranického kolegu Babiše, aby ze státní kasy navyšoval armádní rozpočet o 2 miliardy ročně. A povedlo se. Na rok 2016 byl pro obranu schválen dokonce rozpočet 51,3 miliardy korun. To je o neuvěřitelných 10 miliard více než v roce 2015, jenže…

Má to dva háčky. Zaprvé, Stropnický dokázal utratit jen 47,8 miliardy. Takže se mu někde válí miliardy, kdežto vojáci pořád nemohou nafasovat adekvátní výstroj, jezdit v moderní technice, jsou jim odpírány peníze za přesčasy (psali jsme zde). A totéž je plánováno pro rok 2017. Zadruhé, hleďme na skutečně vypovídající statistiku, tj. výdaje vůči HDP: Sobotkova vláda sestavovala rozpočet na rok 2015 a následující, na obranu vydala 0,96 %, resp. 1,03 %, resp. pro letošek plánuje 1,08 %. To je nejméně v historii existence České republiky!

Znáte ten citát „nevěřím statistikám, které sám nezfalšuji?“ Tak až bude někde Stropnický, Babiš nebo Sobotka vykládat, jak jim záleželo na naší národní bezpečnosti, věřte, že postupují podle tohoto hesla. Šetří na armádě vzdor zhoršené bezpečnostní situaci a také vzdor jasnému vzkazu amerického prezidenta Trumpa, který řekl, že americká armáda by v případě nouze pomohla svým spojencům v NATO úměrně tomu, jak tito plní své závazky vůči Alianci.

Zdroj dat: http://www.mocr.army.cz/finance-a-zakazky/resortni-rozpocet/resortni-rozpocet-5146/

 Autor: Redakce