Americká armáda modernizuje polovinu obrněnců – chce bezosádkovou věž

 11. 05. 2019      kategorie: ARMÁDA ČR    

Nová bojová vozidla nejsou tématem jen u nás. Také U.S. ARMY je zmodernizuje u tří z celkem sedmi brigád, které dosud mají ve výzbroji vozidla Stryker A1. Platforma zůstane, ale armáda vznesla požadavky na vyšší mobilitu, palebnou sílu a ochranu osádky.

Není tajemstvím, že jde o reakci na vývoj mechanizovaných jednotek Ruska a Číny, tedy snahu vyrovnat Stryker ruskému BMP-3 nebo čínskému ZBD-04. Americká vláda už roku 2015 uvolnila bezmála 300 miliónů dolarů (asi 6 miliard korun) na vývoj, zhotovení 8 prototypů a následný upgrade 83 Strykerů.

Realizace zabrala rok a půl, zahrnovala montáž bezosádkové věže Protector Turret od norského Kongsbergu, s automatickým 30mm kanónem Orbital ATK a spřaženým 7,62 kulometem M240. Takto upravená obrněná vozidla Stryker putovala v roce 2016 na otestování 2nd Cavalry Regiment, což je jediná mechanizovaná jednotka U.S. Army trvale dislokovaná v Evropě, konkrétně v Německu. V případě napadení z východu by chránila pobaltské státy a Polsko.

4436617-1556865393

Tak se zrodilo vozidlo podle jednokty označované Stryker Dragoon a jelikož ohlasy byly kladné, byl nový koncept definitivně potvrzen. Od března tohoto roku běží první kolo poptávkového řízení na možné dodavatele. Požadována je 30mm bezosádková věž, kterou lze integrovat s celou rodinou obrněnců M113, Stryker 8x8 i novým víceúčelovým obrněncem od BAE Systems. A nebude to malá zakázka – počítá se s až pěti sty kusy. První brigáda se na ně může těšit již v roce 2022.

Pro českou armádu může být tento příklad inspirující hned ze tří důvodů:

1)      Rychlá politická a strategická reakce na měnící se hrozby a výzvy současného bojiště.

2)      Rekordně nízký čas – tři roky – zahrnující projednání záměru, výběr dodavatele, vývoj, výrobu a otestování.

3)      Přehodnocení požadavku na osádkou věž pro nová BVP, který nelze u současného tendru za 53 miliard korun chápat jinak než účelový. Zvláště vezmeme-li v potaz, že o záměru Američanů přejít na bezosádkové věže museli odborníci AČR vědět od roku 2015 a o faktu, že se tento koncept „druhé kavalérii“ osvědčuje, vědí přes přímý kontakt s ní už 2 roky.