Právě skončil originální LARP o čs. legionářích. Na závěrečný dobový ples může každý.

 12. 03. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

„Legie: Sibiřský příběh“ je historická výpravná hra z dílny sdružení Rolling. Příběh se odehrává na Sibiři v době ruské občanské války, hráči se ujímají rolí fiktivních čs. legionářů a civilistů – dobrovolníků z jednotky, která musí projít zemí nikoho, aby se dostala ke zbytku legií a nakonec snad i domů… Přinášíme interview s pořadateli a zveme vás tímto na závěrečný ples…

legie-4

LARP je zkratka Live Action Role Play a wiki definice praví, že „účastníci většinou oblékají kostýmy, interagují mezi sebou navzájem a s okolním prostředím, přičemž usilují o splnění cílů své postavy ve fiktivním světě vytvořeném ve světě skutečném.“ Mezi LARPové hry patří i milsim – tedy vojenské simulace, z nichž je patrně nejznámější tradiční Protector, ale konají se jich u nás desítky, možná i stovky ročně.

V jaké fázi se momentálně hra nachází? Jak probíhala?

Hře předcházela intenzivní příprava. Každý běh hry pak trval od čtvrtečního večera do sobotní noci. K dispozici byly dvě varianty - “běžné” a pro ty odolnější “mrazivé”. Zimní běhy 2017/2018 jsme již ukončili a budeme dávat informace k přihlašování ohledně běhů v prosinci 2018.

V tento moment se soustředíme na Legioples, který se uskuteční 17. března v Divadle Korunní. Lístky jsou stále ještě k zakoupení a výtěžek jsme se rozhodli věnovat Spolku VLČÍ MÁKY.

legioples

Jak bude ples vypadat? Na co byste zájemce nalákali?

Ples pořádáme letos již třetím rokem. Akce je kostýmovaná, dámy si dávají záležet ve výběru jak šatů, tak dobových účesů. Pánové přicházejí buď v obleku nebo v dobových uniformách. Atmosféra plesu je tak výjimečná. Lidé se mohou těšit na kapelu, která se zaměřuje na dobovou hudbu, takže si mohou zatančit jak swing, tak standardní tance. Proběhne i taneční burlesque vystoupení, které se začalo v té době rozmáhat, a nebude chybět ani tombola o zajímavé ceny.

Všechny informce postupně uvádíme na naší události.

A jak Vás napadlo podpořit z výtěžku plesu Spolek VLČÍ MÁKY?

Jelikož se Legie věnují této tématice, tak nám ples přišel jako dobrá příležitost podpořit právě tento spolek, protože si velmi ceníme práce, kterou dělá. Podpora těch, kteří dennodenně za nás nasazují svůj život je velice důležitá a věříme, že skrze tento spolek je to ta nejlepší možnost, jak všechny ty lidi podpořit.

Vraťme se ještě ke hře - jde o klasický LARP? Kdo se hry účastnil?

Ano, je to LARP. Nejblíže se dá přirovnat k improvizovanému divadlu bez diváků, kdy každý účastník dostane vlastní postavu s historií, vztahy s ostatními hráči a nějakými cíli, a to, jak se jeho hra bude vyvíjet a jak dopadne, je na něm samotném.

Legií se může zúčastnit lidé starší 18 let. Celý proces začíná vyplněním přihlášky, kterou najdete na stránkách, kde zájemci uvedou i to, co by si chtěli ve hře zahrát. Na základě toho jim pošleme pár rolí, které by jim seděly a oni je seřadí od té, kterou by chtěli nejvíce. Pak se role rozdělí a hráči poté přijedou na úvodní hru, kde jim zajišťujeme jak ubytování, tak stravu a kostým.

Účastnická skupina je náhodná podle toho, jak se lidé přihlásí na jednotlivé běhy. Obecně je spojuje buď zájem vyzkoušet si nový způsob zábavy, nebo už je to pro ně trvalý koníček a účastní se opakovaně.

legie-1

Proč právě legionáři? A dělali jste v minulosti, nebo plánujete do budoucnosti, podobně zaměřené hry?

Když se hra tvořila, tak bylo sté výročí legií. Mnozí z nás měli legionáře v rodině a jsme si vědomi, jak moc byli důležití pro Republiku. Odkaz dobrovolníků, kteří slouží vlasti v nejextrémnějších podmínkách, je dodnes velmi inspirativní a nesmírně si ho vážíme. Během 19 běhů si Legiemi prošlo kolem 900 hráčů z Česka i ze zahraničí, jelikož děláme i mezinárodní běhy. A mnozí z nich se díky tomu začali o historii zajímat mnohem více.

Ale pořádáme i další LARPy na jiná témata. Rádi bychom se výhledově věnovali tématu zákopové války. Naši kamarádi už nyní pořádají „Průsmyk“, který je tomuto tématu asi momentálně nejblíže.

 

 Autor: Redakce