Babiš udělal z vojáků zelené gumy a válečné štváče

 16. 01. 2023      kategorie: Pondělní "Pro info..."    

Ostrou kampaní proti Petru Pavlovi rozpoutal Andrej Babiš nebývalý shitstorm proti současným i bývalým příslušníkům Armády České republiky. Na billboardy a sociální sítě vypustil nejodpornější klišé a stereotypy o vojácích, promíchané s právními nesmysly a vymyšlenými výroky. Ohradili se už vrchní praporčík, velitel Vojenské policie a ministryně obrany. 

Na zbrusu nových Babišových billboardech totiž stojí „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ Babiš využívá lidského strachu z ruské agrese na Ukrajině a podsouvá voličům myšlenku, že kdyby zvítězil Petr Pavel, jako bývalý voják by chtěl mobilizovat české občany a poslat je bojovat na východ.

Tato konstrukce je naprosto nesmyslná a fakticky neproveditelná, prezidentské pravomoci nic takového neumožňují. A Petr Pavel se v tomto směru nikdy nevyjádřil. Asi proto jako doplněk Babišovy kampaně začaly po sociálních sítích a řetězových e-mailech kolovat alespoň falešné Pavlovy citace, které jako hoax označil web Manipulatori.cz.

Protože Babiš použil na billboardech vymezení vůči vojákům, nikoli jmenovitě proti Petru Pavlovi, je vojenská komunita silně pobouřena. Vrchní praporčík AČR Petr Smik na svůj Facebook sdílel: „Tvrdit, že voják chce válku, má stejnou logiku, jako že lékař chce infarkt, zubař kaz a policajt vraždu.“

Velitel Vojenské policie Otakar Foltýn se vymezil zase takto: „Jestli někdo fakt nechce válku, tak vojáci, kteří v ní byli. Tvrdit opak je stejné, jako blábolit, že hasiči chtějí požáry, přestože ve skutečnosti dělají vše, aby nehořelo.“

Je to naopak Babiš, kdo v nedávné minulosti usiloval o změnu zákonů tak, aby zbavil parlament kontroly nad vysíláním vojáků do zahraničí. V květnu 2019 navrhoval, aby o nasazení speciálních jednotek rozhodovala jen vláda, kterou tehdy vedl. Nemluvě o tom, že v únoru 2021 nasadil tisíce vojáků a policistů, aby bránili občanům cestovat mezi okresy kvůli covidu, sic.

Není to jediná záležitost, v níž Andrej Babiš ztrácí paměť nebo otáčí o 180 stupňů. V roce 2017 se sešel v Paříži se synovcem francouzského generála de Gaulla, později přispěl na odhalení jeho busty. A pronesl: „Pokud Evropa nebude mít politiky typu de Gaulla, Churchilla či Thatcherové, tak nevím.“ V aktuální kampani má ale jasno, že prezidentem by rozhodně neměl být voják. Ať je to de Gaulle (prezidentem 1959-1969), Petr nebo Pavel.

Ministryně obrany Jana Černochová dnes rovněž vyzvala Andreje Babiše k umírněnosti a připomněla mu, že dříve oplakával naše vojáky padlé v misi: „Pane Andreji Babiši, svět se na nás dívá. Vaše slova o vojácích Armády České republiky budete brát špatně zpátky. Jako ministryně obrany Vás prosím, nepoužívejte je v kampani. Nejsou to žádní krvelační váleční štváči, ale profesionálové a i výsluhy si, po odsloužených letech, zaslouží. Chápu, že chcete vystupovat tvrdě, ale zachovejte prosím důstojnost ČR, co se obrany a bezpečnosti týče. Když jsme stáli na letišti ve Kbelích při repatriaci jejich těl, oběma nám tekly slzy. Tehdy jste věděl, že umírají i za nás. Nezaslouží si, abyste je teď urážel. Děkuji Vám.“

Babiš komentáře

Podle posledních mediálních prohlášení se zdá, že Andrej Babiš svalí vinu za svá billboardová vyjádření na vlastní marketingový tým. Bohužel, jeho lži a hejty už žijí vlastním životem, a vojáci zažívají největší lynč od vzniku armády. O to horší, že jej spustil člověk, který usiluje stát se jejich vrchním velitelem.