Drony ve světě zločinu: Jako vždy mají lumpové náskok II

 23. 02. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Nad tímto článkem by měla zbystřit jednak policie a jednak vězeňská služba, jelikož bezpilotní letecké prostředky zažívají boom nejen mezi aktivními zločinci, ale také usnadňují pašování zakázaného materiálu do věznic. Představíme vám kriminální odvětví dronům zaslíbená...

Drogový byznys

Drony mají vynikající schopnost efektivně monitorovat velkou plochu. Proto se tak hodí k pátrání po osobách, čemuž jsme nedávno věnovali samostatný článek. V rukou policie by mohly pomáhat hledat pěstírny marihuany – jenže toto je účel, ke kterému je zatím používají především samy drogové gangy snažící se ukrát si úrodu navzájem nebo pěstitelskou konkurenci vydírat.

Samozřejmostí pak je využití dronů k dopravě drog. Nad americko-mexickou hranicí je v tomto směru opravdu čilý provoz. Nedávno byl jeden z pašeráckých dronů přetížen víc než třemi kilogramy metamfetaminu, takže se zřítil – zatímco náklad a UAV skončily v rukou policie, jejich majitel je nevypátratelný.

dron_ve_svete_000
Foto: Zřícený mexický dron s nákladem drog (zdroj: BBC.CO.UK)

Foto: Zřícený mexický dron s nákladem drog (zdroj: BBC.CO.UK) http://news.bbcimg.co.uk/media/images/80441000/jpg/_80441403_drone.jpg

Americká DEA (Drug Enforcement Agency) se nechala slyšet, že drony jsou tak populární metodou přepravy drog, až to vede gangy k vývoji vlastních pokročilých modelů se zvýšenou nosností. V uplynulém roce nicméně DEA zadržela asi sto padesát dronů přepravujících drogy (nejčastěji ty, které se zřítily).

Šmírování všeho druhu

Další oblastí zneužívání bezpilotních prostředků je prolomení soukromí osob. Ať už jej páchají voajéři, kteří tak mohou nahlížet lidem do oken a zahrad pro své sexuální uspokojení, nebo opravdu nebezpeční zločinci. Mohou si tak vytipovat místo, které posléze vykradou. Mohou pořídit snímky, kterými budou oběť následně vybírat. Stalkeři vám kromě stovek sms a e-mailů můžou ještě poletovat nad hlavou a před oknem... A nejde pouze o prolamování soukromí jednotlivců - drony mohou být použity třeba k průmyslové špionáži.

Ne, že by se takové věci neděly dříve – jsou staré jako lidstvo a nejpozději jako fotoaparát. Ale dron je velice efektivní nosič záznamové techniky. Umožňuje snímání z ptačí perspektivy. Riziko dopadení je mizivé – pilot může stát stovky metrů daleko nebo trasu dronu naprogramovat a nebýt přítomen vůbec. ...Navzdory tomu, není třeba plašit a měnit zákony – ty na ochranu soukromí existují a jsou dostatečně přísné. Bude třeba je důsledněji vymáhat.

Vězeňská donáška

Mnoho článků referujících o dronech v rukou kriminálníků připadá na vrub těch, kteří jsou za katrem. Drony mohou poměrně snadno pašovat náklad za zdi vězeňského dvora a dokonce až k mřížím vězeňských oken. Pokud si říkáte, že přistání dronu mezi vězni na vycházce nemůže uniknout pozornosti dozorců, pak si představte, že dron desítky metrů vysoko (prakticky neviditelný a neslyšitelný) shodí svůj náklad kamsi do rohu. A to třeba po soumraku.

dron_ve_svete_01
Foto: Do budoucna bude nutné zabezpečit vzdušný prostor věznic (zdroj HOLYKAW.ALLTOP.COM)

Terorismus

A nakonec... Mezi nejzávažnější zneužití dronů patří terorismus. FBI zadržela spolupracovníka Al-Kájdy, který hodlal vypustit tři malé RC modely letadel naládované výbušninou C4 nad Washington a Capitol už v roce 2001. Nechybějí ani pokusy vybavit letecké modely střelnou zbraní, jak ukazuje následující foto.

ddd
Foto: RC model vrtulníku vybavený funkční zbraní

Ovšem teroristé nepotřebují mít nutně vlastní dron a ještě jej vybavit nějakým smrtonosným nákladem. Úplně jim postačí hacknout dron někoho jiného, de facto jej tedy unést a navést na zvolený cíl. Už v půli roku 2012 upozorňovali dva američtí studenti, že velké drony Predator používané americkou vládou nejsou proti hackerům zabezpečeny. Ministerstvo vnitra jim dalo za pravdu, až když jeho dron sami názorně hacknuli. A jelikož Predator je velký asi jako Gripen, dokážete si jistě představit, jaká rána by se s ním dala udělat.

Protidronová obrana

Ze všech těchto důvodů – a díky vynalézavosti zločinců se jistě brzy seznámíme s dalšími zneužitími bezpilotních leteckých prostředků – je dnes nejdynamičtěji se rozvíjejícím oborem nikoli vlastní vývoj UAV, nýbrž tvorba obranných prostředků proti nezvaným létajícím hostům. Ostatně už jsme tomu jeden článek věnovali.

Kromě nějakých sofistikovaných nástrojů k detekci a zneškodnění nepřátelských dronů je ovšem třeba učinit to nejzákladnější – dohnat zločince a držet s nimi krok. Nedávalo by tedy smysl, aby drony aktivně využívala policie, vězeňská služba, celní správa atd.? V zahraničí už to začíná být běžné, v ČR se čeká, kdo bude tou první vlaštovkou...

 Autor: Redakce