Družstvo Spolku VLČÍ MÁKY složené i z vás, čtenářů tohoto portálu, líčí Armyrun ve Vyškově.

 07. 09. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Armyrun není již třeba dlouze představovat, po dvou podařených bězích – loni a letos v Černé v Pošumaví - se organizátoři rozhodli dát tomu opravdu šťávu, a tak ještě letos připravili další běh a tentokrát za spolupráce s naší armádou. Opět stál na startu i tým v trikách s nápisem „I armyrun for heroes“, alias za Spolek VLČÍ MÁKY.

Tentokrát se další běh nekonal na Šumavě, ale přímo ve vojenském újezdu Březina nedaleko Vyškova. Trať, která závodníky čekala, byla vedena přes překážkovou bojovou dráhu, na které běžně trénují profesionální vojáci, a byla doplněna i překážkami, které známe z předešlých běhů na Šumavě. Trasa měla být dlouhá něco přes 5 kilometrů a obsahovat více než 20 překážek, nakonec na nic netušící závodníky čekalo téměř 10 kilometrů a asi 40 překážek.

Zázemí závodu a samotná organizace byla na velmi dobré úrovni, zajištěné pořádné občerstvení, sprchy a toalety ve srubovém městečku hned vedle startovní a cílové čáry pěkně po ruce. Armáda zde vystavila na ukázku i několik bojových vozidel, které v současnosti používá.

Armyrun - tým

Samotný průběh hodnotíme z našeho pohledu hladce, na startu se začínalo s pěti minutovými intervaly. Vybíhali jsme mezi posledními vlnami, takže trať před námi dostala už také pěkně zabrat. Hned po startu nás čekala veliká kalná louže, kde jsme měli podplavat klády a po několika metrech jsme hned dělali po cestě do kopce kačáky. Dále na trati jsme se setkali s množstvím vodních překážek, samozřejmě spoustou bahna, nechyběla střelba z plynovky, z luku ani pojídání červů.

Dále nás na trati čekala ona bojová dráha, kterou jsme mimo jiné běželi i s batohem se zátěží okolo 15ti kilogramů, který jsme s sebou vláčeli na zádech přes překážky i během plazení pod ostnatým drátem ve velmi kamenitém terénu. Dále jsme s touto zátěží překonávali vodu ručkováním po dvou lanech natažených přes vodu a poté sjížděli nad vodou po laně na kladce. Následovalo plížení se tmavým tunelem, kde se ozýval dětský pláč a křik, jinde zase štěkající psi – samozřejmě z reproduktorů. Ale i tak, v tom temném tunelu to bylo pro mnohé poněkud stresující, když se k tomu přidali na překážkách dozorující vojáci, kteří nás popoháněli dál a dál jako při opravdovém výcviku, mnohdy vybaveni i megafony.

Vojta2

Několikrát jsme si zaplavali, ovšem už bez batohu, dále nás všechny čekalo ještě plazení v bahně pod dalším ostnatým drátem, paintballová střelba, přes kterou jsme museli rychle proběhnout, ovšem střelci byli velmi přesní, takže nikdo neuniknul zásahu. Překážek byla velká spousta a byly velmi dobře připravené, takže si zkrátka každý na trati dosyta užil opravdové dřiny, bahna, křiku... ale také spolupráce v týmu při zdolávání nástrah.

Armyrun - běh

Tentokrát s námi běželi i zcela úplní začátečníci, kteří dosud neměli s obdobným během žádné zkušenosti, a přesto zvládli trať na výtečnou.  Zde jsou zážitky jednoho z nich: „Armyrun Vyškov byl pro mě první zkušeností s takovýmito závody. Už od rána panovala značná nervozita, co nás vlastně čeká. Neměl jsem nijak natrénováno, a tak se dostavily obavy, zda to vůbec zvládnu. Po příjezdu jsme poznali náš tým, se kterým jsme běželi (Vlčí máky), naštěstí je to pohodová parta, takže stres celkem opadl. Po vyběhnutí na trať už nad tím člověk nepřemýšlel. Jedním z největších problémů vůbec byly cviky jako kačáky či žabáky - ačkoliv to jsou cviky ze základní školy, můžu sám za sebe říci, že jsem měl co dělat. Překvapením byla kladka přes vodu, ta se mi opravdu líbila. A i červ chutnal dobře, paintballový odstřelovač byl též zajímavou překážkou. A samozřejmě, jak k těmto závodům patří, spousta bahna a vody. Celkově bych řekl, že závod jako takový byl super zkušenost, a jsem rád, že jsem se ho zúčastnil – jak z hlediska zkušeností ze závodu či proto, že jsem poznal nové fajn lidi,“ komentoval v cíli jedenadvacetiletý Marek.

Armyrun - plazení

Armyrun vřele všichni doporučujeme těm, kdo chtějí nevšední zážitek, sáhnout si na samé dno a spolupracovat v týmu. A pak také - jak často se stane, že si můžete na vlastní kůži vyzkoušet, jak trénují naši profesionální vojáci? Doufáme, že se příští rok na Armyrun podíváme opět i do Vyškova. Za celé družstvo musím pochválit všechny organizátory, jak skvěle společně s armádou vše zvládli a těšíme na nové zážitky při dalším závodě.

V neposlední řadě je třeba organizátorům poděkovat i za to, že startovné za členy týmu Vlčích máků poukázali tomuto spolku, který pomáhá našim novodobým veteránům například programy www.armyfriendly.cz a www.armyhelp.cz ;-)

Za Spolek VLČÍ MÁKY napsal Vojta Slavík.