Interview s Danielem Špalkem – příslušníkem Aktivní zálohy a autorem projektu Až na dno

 22. 10. 2014      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Aktivní záloha by mohla mít vlastní televizní reality show, což zní přinejmenším zajímavě. O připravovaném projektu informoval nedávno Armyweb (zde). Naše redakce se rozhodla kontaktovat duchovního otce tohoto projektu, aby prozradil trochu více.

Nejprve se našim čtenářům trochu představte. Jak jste se vůbec dostal k Aktivní záloze?
K obraně vlasti mám kladný vztah, takže jsem začal koncem devadesátých let jezdit na dobrovolná vojenská cvičení. Po založení krajských pěších rot Aktivní zálohy jsem sloužil u středočeské na funkci střelec. A asi před pěti lety jsem přestoupil do čety v Žatci na pozici starší střelec SVD. 

Asi Vás bavila už základní vojenská služba, ne?
Na vojně jsem byl u 1. smíšeného pluku REB a průzkumu. Spadal jsem pod zpravodajce. Jako starší operátor průzkumník jsem sloužil na pasivním radiolokátoru a předával zjištěné a částečně i typově ohodnocené cíle na vyšší stupeň velení. Zpět jsme dostávali info, které cíle jsou určené pro další sledování a vyhodnocování, a které přebírají jiné prostředky sledování PVO a REB. Ano, bavilo mě to, ale ne tak, abych se stal profesionálním vojákem.

Foto: Daniel ŠpalekFoto: Daniel Špalek 

Jak se zrodila myšlenka pořadu Až na dno?
Bylo to určitě v jedné ze situací, kdy jsem se snažil civilistovi vysvětlit, co vlastně Aktivní záloha je, jak cvičí, proč vůbec existuje a k čemu je dobrá. Když jsem přešel do čety v Žatci, viděl jsem navíc velký rozdíl mezi tím, co si o nás myslí civilové, versus co a jak tam cvičíme. Žádní pantátové, kteří párkrát za rok utíkají od manželek do lesa. Držíme skutečně krok s profesionály. Jenže veřejné povědomí se propastně liší, no.

Teď to ale trochu vyznívá, že u těch pěších krajských rot se necvičí tolik jako u bojových útvarů, jako je ten žatecký. Je tam rozdíl?
U bojovek nás cvičí vojenští instruktoři přímo se zkušenostmi ze zahraničních misí. Máme to z první ruky, často se jejich postupy a zkušenosti liší od standardních operačních postupů. A cvičí se častěji, více a intenzivněji. Bojový útvar Aktivní zálohu v případě potřeby využije k doplnění vlastních čet a rot, proto se snaží vést výcvik tak, aby to bylo možné. Co se týče pěších rot, některé také cvičí intenzivně a pod dohledem špičkových instruktorů, ale spíše díky vlastní urputné snaze, takže úroveň se různí.

Bude se v tom případě pořad Až na dno vůbec týkat pěších rot Aktivní zálohy, jichž je většina?
Pochopitelně ano. Plán je takový, že minimálně jeden díl se natočí také s pěší rotou. Pravdou je, že z pohledu televizní kamery je atraktivnější cvičení u bojového útvaru, s využitím těžké techniky. To neznamená, že by činnost pěších strážních rot nebyla náročná a důležitá. Veřejnost je ale trochu zblbá z akčních filmů, pořád ještě ani nevíme, jak přijme vůbec pořad jako takový, rozhodne pilotní díl.

Co má tedy pořad Až na dno divákům dát?
Z mého pohledu je cílem osvěta - předání alespoň základní informace o fungování Aktivní zálohy, o lidech, kteří v ní slouží, co jim to dává a co jim to bere. Že i lidé, které normálně potkávají diváci na ulici v obleku, v obchodě za pultem nebo na staveništi v montérkách, jsou připraveni v případě potřeby vzít zbraň a jít chránit to, co ostatní považují za samozřejmost.

Foto: Momentka z natáčení promo klipu pořadu Až na dno
Foto: Momentka z natáčení promo klipu pořadu Až na dno 

Takto se ovšem zdá, že vznikne dokument pro ČT, ale připravuje se reality show pro Nova Fanda. Jak ten pořad tedy bude vypadat?
No právě, s dokumentem bychom nejspíš oslovili jen fanoušky, takže jsme se rozhodli pro cestu blížící se reality show ražení Výměna manželek. Na cvičení Aktivní zálohy nastoupí známé osobnosti a zkusí si, zač je toho loket. Herci, zvyklí komunikovat přes kameru s diváky, dokážou dobře zprostředkovat a popsat svoje pocity z celého výcviku. A trochu věříme, že pomohou otevřít se i řadovým vojákům, kteří je vezmou do družstva.

V ukázce, která už se dostala na veřejnost, účinkuje Radim Fiala. Jak jste jej umluvili? A máte už další adepty?
Na Radima jsem dostal kontakt od režiséra Václava Marhoula, který je mnohaletým členem a propagátorem Aktivní zálohy. Ukázalo se, že Radim je také nadšenec. Rád vzpomíná na vojenský výcvik, který absolvoval před natáčením filmu Tobruk. Zahrál si také jednoho z pilotů v Tmavomodrém světě a nakonec i v Ordinaci hraje bývalého vojenského chirurga. Je to velký vlastenec, v pořadu chce účinkovat zadarmo a bere to jako možnost něco nového se naučit. No a další z oslovených je třeba Ondra Vetchý, u něj se o kladném vztahu k tématu všeobecně ví.

Foto: Herec Radim Fiala na prvním secvičení s Aktivní zálohou pro pořad Až na dno
Foto: Herec Radim Fiala na prvním secvičení s Aktivní zálohou pro pořad Až na dno 

Jak to vypadá s vlastní realizací pořadu?
Kvůli organizačním záležitostem jednáme s Ministerstvem obrany, které je projektu nakloněno. O vysílání projevila zájem Nova Fanda, to je myslím televizní stanice, pro kterou se tento formát vyloženě hodí. Proto jsme ji oslovili první a s dalšími zatím nejednáme. Základem je nyní natočit pilotní díl, patrně ještě před koncem roku. Na něm záleží, zda potom vznikne celá série, ale také financování další výroby. Velký dík si zaslouží pan Juřica a jeho studio TV JUKON, které nese počáteční náklady na svých bedrech.


 Autor: Redakce

Foto: Daniel Špalek
Foto: Momentka z natáčení promo klipu pořadu Až na dno
Foto: Herec Radim Fiala na prvním secvičení s Aktivní zálohou pro pořad Až na dno