Jaký byl Winter MILSIMCON a jak se chystá ten hlavní v květnu…

 19. 01. 2017      kategorie: ARMÁDA ČR    

Akce MILSIMCON je osvěžující novinka, kterou přinesl rok 2016. První ročník se vydařil nad očekávání, takže se pro nedočkavce uskutečnila o minulé sobotě zimní verze, která opět předčila nejoptimističtější představy. A ihned poté byly zveřejněny obrysy druhého „letního“ ročníku tohoto jedinečného military setkání. Zapište si termín 13. května.

Zřejmě znáte spojení Comic Con, což jsou setkání tvůrců a fanoušků komiksů. Když před „Con" umístíte MILSIM, což znamená „military simulation“, dostanete setkání těch, kdo mají jako hobby nácvik vojenské taktiky. Ono slovní spojení má dokonce záložku na Wikipedii a v užším významu se týká hráčů airsoftu, paintballu a dokonce počítačových her, ale pokud bychom analyzovali návštěvníky loňského českého MILSIMCONu, tak mezi nimi bylo i dost profesionálů či zástupců spřízněných profesí, majitelů palných zbraní, členů klubů vojenské historie a podobně. Přeci jen je „military komunita“ v Česku poměrně malá, a proto lze MILSIMCON chápat jako setkání napříč celým jejím spektrem.

MILSIMCON byl, je a bude tedy pojat jako kombinace výstav, veletrhu, přednášek a kurzů, srazu military klubů a všeobecně lidí, kteří si mají co říci ke své práci/koníčku... Prezentují se zde výrobci a prodejci military výstroje a výzbroje, organizátoři military akcí, spolky a kluby, nechybí armáda a policie.

Loni v květnu – a je třeba podotknout, že šlo o první pokus – se takto v areálu u křižovatky Kunratické spojky a Vídeňské ulice v Praze (místo bude stejné i letos) sešlo 42 firem/organizací a přes 600 návštěvníků. A šlo o celodenní zábavu, protože bylo možné od rána do pozdního odpoledne navštěvovat různorodé přednášky a workshopy, mezitím si s přáteli popovídat u piva, zalétat si ve vrtulníku a nakoupit nějaké „suvenýry“. Ty nabízely i špičkové firmy jako Tilak, Leatherman apod.

Všeobecné nadšení účastníků bylo tak silné, že si vyžádalo zimní vsuvku v podobě Winter MILSIMCON, který se uskutečnil v sobotu v Zotavovně Vězeňské služby na Pankráci. Při vší skromnosti byl plánován jako komorní akce, takže při účasti více než 150 návštěvníků si chvílemi někteří neměli kde v sále sednout. Tentokrát nešlo o firmy a spolky (zastoupeny byly jen Nášivky na přání a Spolek VLČÍ MÁKY), nýbrž jen celodenní přednáškový program.

prednaska milsimcon

A ten byl pestrý a vyvážený – od besedy o Aktivní záloze AČR, přes prezentace profesionálního odstřelovače a medika, po rozbor moderních materiálů vojenské výstroje a mnohé další. Kdo chyběl, může si přednášky přehrát ve videích postupně uveřejňovaných na Facebooku MILSIMCON. Třešničkou na dortu byla výstava třicítky zbraní – od pistolí po kulomet – a sice ve dvojím provedení, totiž vždy originál a u něj airsoftová kopie (kdyby vždy k jedné zbrani nevedl drát, měli byste občas problém je rozeznat). A pak ještě tečka v podobě večerního Military plesu.

zbrane milsimcon

Je tedy logické, že vůči druhému ročníku řádného květnového MILSIMCONu panují velká očekávání. Zcela reálně lze očekávat až dvojnásobnou účast jak ze strany vystavovatelů a tvůrců programu, tak ze strany návštěvníků. Přitom akce je víceméně nekomerční. Vystavovatelé přispívají symbolickou částkou kolem tisícikoruny (záleží, zda chtějí přívod elektřiny, zápůjčku stanu apod.), nu a návštěvníci vstupným 50 Kč v předprodeji a 100 Kč na místě. Koupit vstupenku můžete už nyní zde a info o akci kromě FB akce (výše) a FB události naleznete na webu www.milsimcon.cz.

Jedno je jisté – kromě velkých military simulací (typu Protector) a „vojenských přehlídek“ (typu Bahna, Cihelna) je právě MILSIMCON ten typ akce, kde by vojenský fanoušek neměl rozhodně chybět.

 Autor: Redakce