Reportáž: Den otevřených dveří letiště Čáslav 2019

 27. 05. 2019      kategorie: ARMÁDA ČR    

V sobotu 25. května proběhl na 21. základně taktického letectva den otevřených dveří, tato akce se koná každé dva roky, osobně jsem byl tady poprvé, a rozhodně to vůbec nebylo zlé. Program byl nadupaný, spousta techniky na zemi i ve vzduchu. Vrcholná akrobatická ukázka pak dost možná byla světovým unikátem…

Ráno se hojně začali na parkovací plochy sjíždět návštěvníci a v ohromných houfech se valili přes vstupní bránu, kde příslušníci VP prováděli namátkové kontroly. Po vstupu do areálu na okraji letištní plochy zde byli vidět letouny MIG v několika různých modelech. Dále transportní letoun CASA, nebo třeba přepravní a bitevní vrtulníky Mi-171 a Mi-24, k vidění zde bylo i mnoho civilních ultralehkých letadel.

20190525_094340

Dále pak výstava „Nebezští jezdci“ (jistě tento film mnozí znají), hned vedle se nacházela maketa slavného letounu Supermarine Spitfire v životní velikosti, z letecké techniky se tu daly vidět i letouny německých a slovenských vzdušných sil. Samozřejmostí zde byli letouny JAS-39 Gripen a L-159 ALCA, co bylo ještě úžasnější, že návštěvník se mohl těchto strojů dotknout a co víc, dokonce i usednout do kokpitu a přítomný letecký personál odpovídal na všemožné otázky a vysvětloval, co jak funguje a co k čemu slouží.

20190525_105317

Krom letecké techniky zde byly zastoupeny i pozemní útvary naší armády se svojí technikou, jež byla doslova obsypána návštěvníky, a to zejména dětmi. Jako třeba dělostřelci, ženisté, chemici, protiletadlovci ze Strakonic, výsadkáři a další. Dále také menší ukázky práce hasičů, nechyběli policisté nebo třeba záchranáři.

20190525_162731

Hlavním programem byl však letecký den zahrnující seskoky parašutistů, letové ukázky letounů Tiger Moth, Z-37, několika typů vrtulníků, legendárního MIG-15, dále akrobatické vystoupení Flying Bulls Czech Team, letové ukázky vrtulníků a bojových letadel naší armády.

Zlatým hřebem bylo společné vystoupení display pilota Ivo Kardoše na letounu JAS-39 Gripen a vítěze Redbull Air Race  Martina Šonky na letounu Extra 300 – společné akrobatické vystoupení proudového a vrtulového letounu, to se prostě jen tak nevidí, dosáhnout takové slétanosti dvou zcela konstrukčně odlišných letounů, za provádění různých akrobatických kousků, to je něco nevídaného a hlavně je to dechberoucí ukázka vzájemné důvěry obou pilotů.

Samozřejmě jsem využil příležitosti a jako dobrovolník oslovoval přítomné vojáky a představoval jim činnost Spolku Vlčí Máky, čím vším se vlastně zabývá, jak pomáhá a co vše může nabídnout těm, kteří se starají o naši bezpečnost. Setkal jsem se s velmi kladným přístupem vojáků a s jejich vděčností, že se jim někdo věnuje a snaží pomoci. S některými příslušníky armády jsem vedl i dlouhé rozhovory, takže opět mám spoustu nových poznatků a ohlasů. Samozřejmostí bylo i osobní poděkování vojákům a vojákyním za jejich službu.

20190525_105331

 

Celkově byla akce super. Samozřejmě všude se u stánků stály fronty, ale to se dá u takovýchto velikých podniků očekávat. Za dva roky třeba pořadatelé kapacity navýší, ale i kdyby ne, nelze jinak než doporučit tuto akci všem fanouškům letecké techniky a armády.  A doufám, že se tam za dva roky opět podívám.

Foto: Autor