Jubilejní 30. BAHNA už zítra!

 21. 06. 2019      kategorie: ARMÁDA ČR    

Sobota 22. června patří Dni pozemního vojska, a to už potřicáté. Akci pořádá Nadace pozemního vojska AČR, která podporuje bývalé příslušníky Armády České republiky, válečné veterány a další osoby, které se zasloužily o zvýšení prestiže a popularit armády.

Nadace dále provozuje Muzeum na demarkační linii v Rokycanech, a tak jsou vždy nejlepší kusy historické techniky k vidění i nedaleko odtud u Strašic. Program pomáhají zabezpečit četné kluby vojenské historie a samozřejmě současné vojenské jednotky domácí i zahraniční. Jde o největší celodenní vojenskou přehlídku novodobé české historie.

A tuto sobotu je stejně jako každý rok nač se těšit. Program startuje v 9 hodin exhibicí pozemního vojska a koncertem vojenské hudby. Slavnostní zahájení s tradiční salvou z houfnic proběhne v 10:00. Celé dopoledne pak budou probíhat defilé historické techniky, současné a rovněž zahraničních armád.

První secvičené ukázky se návštěvníci dočkají v pět minut před polednem – letos si připomínáme právě 80 let od vypuknutí druhé světové války, a proto se ukázka zaměří na napadení Polska. Následovat bude dynamická ukázka hasičů, pak opět něco z historie – simulace bojů na Dukle 1944.

Od půl druhé si bezmála hodinovou ukázku připravila AČR, po ní se předvede PČR. Před třetí hodinou představí na ploše své jízdní vlastnosti nejmodernější obrněné stroje zbrojovek. V 15:40 program uzavře domácí dělostřelecký pluk z Jinců.  

Vstup na přehlídku je zdarma. Směřují sem linky autobusů ČSAD Plzeň. Kdo zvolí cestu vozem, může parkovat v Dobřívi a Strašicích, odkud jej do areálu svezou kyvadlové autobusy. Veškeré potřebné informace naleznete na http://www.bahna.eu.

Bahna 2019 plakát

 Autor: Redakce