Karla Šlechtová: Mise pomáhají proti EU. Navyšovat rozpočet na obranu netřeba.

 05. 12. 2017      kategorie: ARMÁDA ČR    

Předchozí vláda se vyznačovala stylem „kdo nic nedělá, nic nezkazí“. A tak se neinvestovalo, aby se někdo do něčeho nenamočil, což je samozřejmě – v armádě se zastaralou technikou obzvlášť - problém. Zatímco přechod Stropnického na zahraničí dává smysl (býval diplomatem a snad i dobrým), tak skok Šlechtové z MMR na obranu je absurdní, jakkoli má být prý příslibem právě realizace nákupů techniky. Podle jejích prvotních vyjádření ale bude především hřebíčkem do rakve AČR.

Karla Šlechtová se za svého úřadování nejvíce proslavila až na jeho sklonku kauzou Rossi, jistě se teď můžeme těšit, jak svůj Facebook zaplaví selfíčky s čelními představiteli Severoatlantické aliance, asi se bude chtít proletět ve stíhačce, vyfotit u terče, do kterého osobně vystřílí smajlíka… Ráda jezdí na akce (zejm. hudební festivaly), takže kdyby jí nestačila Bahna, Cihelna a Dny NATO, třeba ještě obnoví nějaké ty vojenské přehlídky, však už sté výročí vzniku republiky jí skýtá ideální příležitost…

Ale teď vážně. Podle jejích bývalých podřízených se tato dáma dokáže chovat vskutku rázně, až despoticky. V prvé řadě by to mohlo znamenat personální zemětřesení v kancelářích ministerstva obrany. Nemusí nutně nikoho vyhazovat, protože po Martinu Stropnickém přebírá tým, který se již naučil kopat podle not ANO, ale řada starších kádrů nemusí její styl prostě vydržet.

Lze usuzovat, že z jednání vlády v předchozích čtyřech letech musí disponovat aspoň základním přehledem, co se v tomto resortu řeší. Zase na druhou stranu – Stropnický o tom do jisté míry neměl přehled celé čtyři roky, takže Šlechtová může být poněkud dezorientována. Už to, že mezi prvními rozhovory pro stranický tisk klade na první místo zahraniční mise, jako by za ně snad měla bojovat, zatímco to vždy byla samozřejmost, o něčem svědčí…

Tedy, ono to svědčí především o tom, že vláda ANO podpořená SPD a KSČM je tedy vládou podpořenou stranami, které by nejraději vyvedly naši zemi z NATO a žádné zahraniční mise nerealizovaly. Šlechtová k misím řekla:

„Je to dobrá věc, získáváme si tím jméno, a hlavně my jsme jedna ze zemí Evropské unie, která i tímto pomáhá proti migrační politice, ač to není úplně slyšet na půdě Evropské komise.“ (zdroj)

Takové vyjádření sice nadbíhá SPD, jinak je ale zhola nesmyslné. Co mají mise společného s migrační politikou EU? Tedy, snad udržení jakžtakž stability v zemích, odkud by jinak ještě více obyvatel emigrovalo? A jak se pozná, které evropské státy vysílající vojáky do misí tím pomáhají migrační politice EU a které naopak „pomáhají“ proti ní? Dále, Šlechtová předkládá sněmovně dvě mise – Irák a Afghánistán. Už ne Mali, kde se zrovna dařilo našim vojákům potlačovat tamní islamisty dost možná nejefektivněji?

Ještě horší je však tento její výrok k financování resortu:

„Pokud jde o ministerstvo obrany, rozpočet je dán, je stabilní a nevidím důvod, proč bychom měli chtít navýšení. Samozřejmě platí navyšování rozpočtu podle podmínek NATO na 1,4 procenta HDP do roku 2020.“ (zdroj tamtéž)

Tak to už je silná káva. Pomiňme, že předchozí vláda měla v programu navýšit rozpočet na obranu na 1,4 % HDP ještě do konce svého mandátu. Tato staronová vláda týž cíl klade až na konec svého funkčního období. Rozpočet obrany nejen není dán, ale říci o něm, že je stabilní, je eufemismus pro to, že je trvale nedostatečný – tak to pak ANO. V podmínkách NATO každopádně žádná 1,4 % nejsou, tam jsou 2 % HDP. To je asi právě jedna z těch věcí, kterou pan Stropnický na jednáních vlády celé čtyři roky zamlčoval (čímž by se vysvětlovalo leccos).

Jediné štěstí v tomto neštěstí je, že předsedkyní sněmovního branného výboru se stala Jana Černochová, která problematice skutečně rozumí, je současně „srdcařkou“ a již na Stropnickém nenechal niť suchou. Přestřelky Šlechtová vs. Černochová budou stát za to, ačkoli vítěz je předem jasný. Škoda, že Šlechtová nebude mít dostatečně silnou korekci také ze strany náčelníka generálního štábu (to by tam býval musel dodnes být gen. Petr Pavel). V naší redakci každopádně budeme mít o čem psát.

 

Zdroj úvodní foto: Facebook Karla Šlechtová

 Autor: Redakce