Králíky ve vojenském obležení Armády České republiky

 24. 08. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

V malebném prostředí Králické pevnostní oblasti, nedaleko města Králíky se ve dnech 21. a 22. 8. 2015 nedaleko srubu K - S 14  "U Cihelny" konala  již po osmnácté vojensko-historická akce Den sil podpory AČR Cihelna 2015.

Místo konání nebylo zvoleno náhodně, vždyť má svou bohatou vojenskou historii. Akce typu „CIHELNA“  je divácky vyhledávanou atrakcí, nejen proto, že obsahuje statické a dynamické ukázky současné výzbroje Armády ČR a ostatních ozbrojených složek a IZS, ale právě i zařazením dynamických ukázek bitev minulosti, které jsou připomenutím naší temné minulosti a zla. Zla, které přišlo plíživě, nenápadně a skrytě přineslo utrpení nejen našemu národu, ale celému světu. A to vše by mělo vždy burcovat naše svědomí nad našimi vlastními postoji, našim sobectvím, neznalostí a někdy i hloupostí.

IMG_6152

Na letošním ročníku se tradičně podílela Armáda ČR, společně s městem Králíky, Zdravotnickou záchrannou službou, Hasičským záchranným sborem, Celní správou ČR, Vojenským muzeem Králíky a kluby vojenské historie. Celou tuto akci zaštítil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

IMG_5704

Pořadatelé a účastníci této akce se pokaždé snaží návštěvníkům a divákům připravit co nejzajímavější program, spojený nejen s ukázkami současné vojenské techniky AČR, ale připomenout i techniku, která se stala nedílnou součástí naší historie. Právě historie a připomenutí pochmurných událostí naší země, jsou nedílnou součástí této akce, s cílem připomenutí hrdinství vojáků, kteří neváhali pro svoji zemi obětovat to nejcennější - svoje vlastní životy.

IMG_6548

Před samotným oficiálním přivítáním shlédli diváci a návštěvníci Cihelny průlety stíhaček JAS-39 Gripen. Po průletu letounů byli všichni přítomní oficiálně přivítáni ministrem obrany Martinem Stropnickým, který tuto akci osobně navštívil: Minulost naší země je sama o sobě hodnotou, která dokáže stejně tak poučit jako varovat. Naším cílem je svobodný, demokratický a bezpečný svět. Bylo by však bláhové domnívat se, že takovou vizi lze uskutečňovat pouhým přáním. Pouze moderní a dobře připravená armáda, opírající se o spolehlivé alianční svazky, může být skutečnou zárukou bezpečnosti země,“ uvedl ve svém projevu ministr.

IMG_6761

Po oficiálním zahájení akce na pomyslné „bojiště“ nastoupili příslušníci pěší roty Aktivní zálohy, kteří předvedli ukázku na téma střežení objektů důležitých pro obranu státu. Ani letos nechyběl divácky oblíbený seskok výsadkářů a velice atraktivní ukázka vojenských psovodů při seskoku se služebním psem z vrtulníku Mi-17.

IMG_5912

Letošní historické ukázky s ústředním tématem „Ostravsko-opavská operace“ přiblížily divákům  přechod fronty ze Slovenska na Moravu  a boje Rusů proti wehrmachtu. Diváci tak měli možnost poprvé vidět i německé samohybné dělo Sturmgeschütz III na podvozku PzKpfw III. Nad hlavami diváků se bitvy účastnily letouny JAK-3, FW-190 a FI - 156 Storch.

IMG_6102

Velmi zajímavé byly dynamické ukázky, při kterých se prezentovala Armáda ČR, Integrovaný záchranný systém a Celní správa ČR.  Bohužel, vzhledem k zajištění úkolů v souvislosti s imigranty, se letošního ročníku nemohli účastnit zástupci Policie ČR a Vězeňské služby, což ovšem jen dokresluje realitu bezpečnostní situaci ve světě.

IMG_5766

Osobně jsem přesvědčený, že se již osmnáctá Cihelna 2015 povedla. Nakonec jak odhadují pořadatelé, letošního ročníku se účastnilo více jak  20 000 diváku a fanoušků vojenské historie.

Pokračování článku se zevrubným popisem ukázek AČR si můžete přečíst zde

 Autor: Pavel Vrba