Letečtí muzejníci vyhlašovali Počin roku 2022

 30. 10. 2022      kategorie: UDÁLOSTI    

V Leteckém muzeu Korea-Merkur se 15. října 2022 uskutečnila již druhá Konference malých muzejníků, a to nejen v oblasti letectví. S Knihovnou Martina Marcina jsme byli u toho. Na konferenci dorazila zhruba čtyřicítka hostů z řad provozovatelů malých muzeí, zaměřených převážně na letectví. Ale také historici a autoři knih s leteckou tematikou.

 

Historické momenty v letectví

Program dne představil za Český svaz letectví pan Roman Hnízdil. Muzejníky přivítal také Václav Vašek, předseda svazu a naše nejslavnější letecké eso na Mig-29, který zdůraznil důležitost historických momentů, politických omylů a chyb a následné poučení se z nich. „Letadlo má stále stejný vztlak, ať ho pilotuje jakýkoliv pilot, bez ohledu na jeho politickou příslušnost. A  toto si  ve své práci chceme zachovat“, řekl Václav Vašek.

 

Práce s dětmi je důležitá

Slova se následně ujal František Blahout za muzeum Korea-Merkur. Promluvil k hostům o práci s dětmi, kterým se v muzeu intenzivně věnují. Činnost Junior Pilot Clubu se úspěšně rozvíjí a stejně tak se rozvíjí zájem dětí o letectví. K tomu napomáhá letecký trenažér. Dětské návštěvníky vždy zabaví a prověří jejich leteckou zručnost.

 

„Děti mají zájem o leteckou techniku i historii. Proto při pořádání akcí pro náš letecký potěr spolupracujeme také s Armádou ČR a IZS,“ zdůraznil pan Blahout. V muzeu spolu s Českým svazem letectví připravují doplňující výukový program pro žáky 8. a 9. tříd. Žáci musí zodpovědět několik otázek. Odpovědi naleznou při pozorném sledování přednášek průvodců muzea a ve vystavených exponátech. Za to budou učiteli klasifikováni v rámci pracovní výchovy.

 

Ti menší se také mohou těšit na projekt Rarášci a vesmír, který vznikl ve spolupráci s prvním československým kosmonautem Vladimírem Remkem. Zábavnou formou se děti dozvídají zajímavosti z kosmu. Pro muzejníky, kteří projeví zájem, bude připravené zhruba dvacetiminutové video. To už brzy doplní právě expozice Leteckého muzea Korea-Merkur. Zde také chystají rozšíření výstavky o expozici Vesmír, a to i pomocí virtuální reality.

 

Osobnosti leteckého světa

Projekt 99 OSOBNOSTÍ LETECKÉHO SVĚTA představil Vítězslav Klímek. Na něm spolupracuje se skvělým kreslířem a grafikem Miroslavem Vomáčkou. Projekt vznikl u příležitosti 120. výročí vzletu prvního motorového letadla bratří Wrightů – WRIGHT-FLYER (17.12.1903) pod hlavičkou AEROTEAMU Vsetín a má populární  formou seznámit širokou veřejnost s osobnostmi, které se zasloužily o vývoj a popularizaci letectví.

 

Vítězslav Klímek představuje 99 Osobností leteckého světa

Vítězslav Klímek představuje 99 osobností leteckého světa

 

Základem jsou kreslené portréty slavných pilotů a pilotek, doplněné kresbami letadel. K dostání jsou sběratelské karty, pohlednice nebo magnetky. Ke kartám bude možno získat katalogové listy včetně sběratelského alba. Na kresbách strojů se podílelo několik kreslířů, za všechny např. Miloš Kratochvíl nebo Josef Úchvat. Vítězslav Klímek je autorem knihy Letadla a létání.

 

Obsluhoval som Mig-Y

Na konferenci dorazil i host ze zahraničí. Ze Slovenska přijel představit knihu Obsluhoval som MIG-y její autor Vladimír Koláček. Formou samostatných příběhů popisuje svoje zkušenosti a vojenskou službu na Mig-29, kterou zahájil na letišti v Žatci jako technik u stíhacího leteckého pluku. Vzpomíná také na svůj návrat na Slovensko, kde se jako odborník inženýrsko-letecké služby podílel na vybudování novodobého slovenského letectva. Kniha je bohatě doplněna fotografiemi a zájemce o letectví jistě nadchne.

 

Svoje knihy představil Václav Vašek. V červnu 2020 spatřilo světlo světa třetí pokračování knihy Etudy ještě vonící luftem. I zde se setkáte s barvitým a poutavým vyprávěním našeho nejzkušenějšího pilota. Třetí vydání je oproti předchozím rozšířené a doplněné. Opět zde naleznete spoustu fotografií. O to cennějších, že kniha je věnována zaniklému letišti Korea. V květnu tohoto roku byla vydána jeho kniha o faktech téměř dokonaného zániku Českých aeroliníKam kráčíš, ČSA?

 

Výměna zkušeností i burza leteckých předmětů

Každý z hostů dostal prostor pohovořit o své práci, novinkách a expozicích. Bylo velmi zajímavé sledovat vývoj v muzejním oboru. Opět jsem se přesvědčila, že takovou činnost mohou provozovat jen srdcaři s obrovskými znalostmi historie a s nekončícím nasazením. Tím spíše, že některá muzea mají dobrovolné vstupné a kvůli náročné administrativě ani nečerpají dotace. Téměř každý z přítomných představil nějakou svoji novinku či nabídl spolupráci, znalosti nebo kontakty.

 

Součástí konference byla i burza sběratelských předmětů

Součástí konference byla i burza sběratelských předmětů

 

Blízká mi byla prezentace PhDr. Daniela Švece, který představil spolek Čeští RAFáci. Spolek se snaží o důstojnou připomínku československých válečných letců v duchu ideje „Věrni zůstaneme“, a to formou přednášek pro základní, střední a vysoké školy. Členové podporují vzpomínkové pietní ceremoniály, pořádají výstavky a píší články. Bylo velmi zajímavé číst návštěvní knihu z přednášek, kterou pan Švec s sebou přivezl. Byla plná kladných a často dětsky upřímných recenzí. I Daniel Švec chystá knihu o pilotech RAF s kresbami Miroslava Vomáčky.

 

Poté se účastníci konference přesunuli do prostor expozic, kde proběhla burza exponátů. Návštěvníci měli možnost směnit nebo zakoupit např. letecké nášivky, techniku a dokonce staré porcelánové šálky z dopravního letadla ČSA. Zajímavostí byly dřevěné modely letadel pro malé děti, které se v nich mohou povozit. Na leteckých akcích patří podle jejich vystavovatelů k velmi vyhledávaným.

 

Nejsou poražení, jen vítězové

A jak dopadlo vyhlášení POČINU ROKU 2022? Předávání čestných ocenění se ujal za ČsSL Roman Hnízdil a bylo znát, že z výsledků má opravdu radost. Minimálně stejnou, jako ocenění muzejníci a lidé kolem letectví. Hlasování proběhlo v několika kategoriích.

 

Roman Hnízdil předává čestný diplom oceněným

Roman Hnízdil předává čestný diplom oceněným

 

Výsledky:

Kategorie Výstava, expozice, sbírka

1.místo LM Deštná, Českoslovenští váleční letci

2.místo LM Korea – Merkur Bezděkov, Tygří letka

3.místo LM Korea – Merkur Bezděkov, Nová expozice RAF

 

Kategorie Publikace

1.místo Karel Found a synové, Svoboda nebyla zadarmo

2.místo Radek Gális, Pravdu říkat, pravdu žít

3.místo Libor Sečka, Britské etapy

 

Kategorie Osobnost

1.místo Vítězslav Klímek, Aeroteam

2.místo Daniel Švec, Čestí RAFáci

3.Vladislav Burian, KHL Jindřichův Hradec

 

Kategorie Muzejnický počin 

1.místo Jiří Kučera, renovace MIG 21, „5612“, práce na MIG 23 „7184“, reprezentace letectví

2.místo Technické muzeum Brno, renovace L-410

 

Kategorie Renovace

1.místo Petr Rautner, Beta 50

2.místo Lukáš Syrový a LOM Praha – II-10

3.místo Letecké muzeum Kunovice, MIG 21 „5612“

 

Kategorie Propagace muzejnictví

1.místo V.Kolomazník, LM W.Goetha, Dačice

2.místo LM Deštná

 

Kategorie Artefakt

1.místo LM Kunovice, Vládní speciál JAK-40

2.místo Jiří Kučera, Sedačka VS-1 BRI

 

Kategorie Zvláštní ocenění ČsSL

1.místo Iva Hoňková, malířka, obrazy s leteckou tématikou

2.místo Jana Nevrklová, propagace letectví a kosmonautiky

3.místo LOM Praha, spolupráce a podpora malého leteckého muzejnictví

 

Oceněným nezbývá než gratulovat. I těm, kteří se ve druhém ročníku ankety Českého svazu letectví  neumístili. Všichni jsou vítězové, protože dělají dobře svoji práci, kterou připomínají nejen leteckou historii, ale především hrdinství  a odvahu mužů na létajících strojích, ať už těch z řad RAF nebo jejich novodobých následovníků. O výchově mládeže k úctě k vojákům a válečným veteránům nemluvě. To máme s Knihovnou Martina Marcina společné a za to bych chtěla všem účastníkům druhého ročníku Konference malých muzejníků poděkovat, stejně tak Českému svazu letectví za milé pozvání.

 

Za Knihovnu Martina Marcina napsala Martina Marie Horová

Fotografie fotoarchiv Martina Marie Horová a fotoarchiv František Blahout