Národní střelecké centrum otevře své brány snad ještě letos

 13. 03. 2021      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Většina tuzemských střelnic dosud sestává z louky s dřevěným přístřeškem, anebo připomíná podzemní kryt. Málokterá poskytuje střelcům komfortní zázemí a zdánlivě banální věci, jako pěkné šatny, toalety, velkokapacitní parkoviště atd. To má změnit nová několikapodlažní stavba u Lovosic.

Nabídne 12 střelišť v různých délkách (do 100 m) i rozsahu střelby - až po 3600 pro realistickou dynamickou střelbu. Celkem 70 střeleckých pozic. Zájemci si v něm zbraně i zapůjčí, pořídí celou paletu ráží střeliva, součástí bude i přebíjecí centrum a v nejvyšším patře muzeum věnované českých konstruktérům zbraní. To vše na užitné ploše 10000 m2, která pro představu odpovídá třem velkým hypermarketům.

střelecké centrum plánekVnitřní uspořádání 4 podlaží centra

Národní střelecké centrum tak bude nejen svatostánkem českých střelců, ale ojedinělou stavbou svého druhu v Evropě. Náklady se mají pohybovat kolem 300 milionů korun a realizátoři si na ně vzali dlouhodobý úvěr. Výstavba se kvůli covid pandemii lehce opozdila, otevření plánované na podzim se zřejmě o pár měsíců odsune.

Ambicí provozovatelů je nabídnout prostor nejen rekreačním střelcům, ale také těm sportovním a samozřejmě příslušníkům bezpečnostních složek. Proto podle slov ředitele projektu Františka Matějky záměr podporuje město Lovosice, okolní obce i Ústecký kraj.

Sám Matějka se dříve angažoval i v politice, ale pověsil ji na hřebík ve prospěch střeleckého projektu. Doufám, že jím přispěje aspoň bezpečnostní politice státu: „Zdravě ozbrojené společnost podle nás není vůbec nic špatného. Vycvičené střelce s průkazem lze chápat i jako lidi, kteří, když v nejhorším případě do něčeho půjde, jsou schopni bránit sebe, rodinu i ostatní spoluobčany a třeba pomoc i ozbrojeným silám, když to bude třeba.“

Celý projekt je představen na stránkách streleckecentrum.cz a momentálně je zde i dotazník, jehož vyplněním pomůžete zřizovatelům lépe zacílit jeho služby a ceny.

 Autor: Redakce