Porovnání tanků Leopard 2A6 a M1 Abrams, které zamíří na ukrajinské bojiště

 29. 01. 2023      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Po několika týdnech váhání svolilo Německo k dodání tanků Ukrajině. Aby v tom nebylo samo, požádalo USA o stejný krok. Díky tomu na Ukrajinu během několika týdnů či měsíců zamíří 31 amerických tanků M1 Abrams. Poláci tam se souhlasem Německa posílají 14 Leopardů, další chtějí poslat Finsko a Norsko, možná se přidají další státy, které je mají v užívání. Zamíří tam i jiné typy tanků, ale v tomto článku se zaměříme právě na porovnání Abramsů a Leopardů, včetně jejich vhodnosti pro ukrajinské bojiště a šance vycvičit posádky a mechaniky včas.

Na úvod si oba tanky jen stručně představíme, ostatně patří do stejné výkonnostní třídy. Rozdílům a hlavně uplatnění na ukrajisnkém bojišti se podrobněji věnujeme dále.

Základní technické a bojové vlastnosti Leopard 2A6

Motor: 12-válcový motor V-12 MTU MB 873 ka-501 o výkonu 1 500 koní, rychlost až 72 km/h na silnici a 42 km/h v terénu

Pancéřování: 550 mm na přední části

Zbraňový systém: 120mm hlavní kanón L/55 je schopen ničit cíle na vzdálenost až 4 000 metrů, dále 7,62 mm kulomet a dva raketomety

Mobilita: velmi dobrá

Automatizace: automatizovaný systém pro navigaci, střelbu a řízení bojových operací

Základní technické a bojové vlastnosti Leopard 2A6

Motor: motor Honeywell AGT1500 o výkonu 1500 koní, rychlost až 72 km/h na silnici a 48 km/h v terénu.

Pancéřování: 580 mm na přední části

Zbraňový systém: 120 mm hlavní kanón M256 je schopen ničit cíle na vzdálenost až 4 000 metrů, dále 7,62 mm kulomet a 12,7 mm kulomet

Mobilita: velmi dobrá

Automatizace: automatizovaný systém pro navigaci, střelbu a řízení bojových operací

Možné slabiny – mráz, bláto, údržba a spotřeba

Leopard 2A6 a M1 Abrams jsou oba vysoce výkonné těžké bojové tanky, které jsou schopny pracovat v různých podmínkách. I v mrazivé zimě by oba tanky měly být schopny pracovat efektivně. Oba disponují výkonnými motory, což jim umožňuje dosahovat vysoké rychlosti a dobré průchodnosti v terénu. Kromě toho, oba tanky jsou vybaveny speciálními systémy pro práci v nízkých teplotách.

Z hlediska průchodnosti v blátě je M1 Abrams lepší, protože je vybaven systémem vyvážení. Současně má však americký tank větší spotřebu paliva než Leopard 2A6. Leopard 2A6 a M1 Abrams vyžadují oba vysokou úroveň údržby. Náročnost údržby pro oba tanky je podobná.

Stihnou se pro tanky vycvičit posádky a mechanici?

Obecně platí, že řízení tanku vyžaduje znalosti a zkušenosti v oblasti mechaniky, elektroniky a bojové taktiky. Posádka musí být schopna pracovat s různými systémy a musí být schopna se rychle a účinně rozhodovat v bojových situacích.

Jelikož Ukrajina žádá tanky urgentně, aby mohly být nasazeny při jarní ofenzívě, nepřipadá v úvahu, aby pro ně školila zcela nové odvedence – měla by pro ně vyčlenit ty nejzkušenější tankové posádky. Ty zřejmě absolvují několikatýdenní výcvik na simulátorech a v terénu v zemích, které jí Leopardy a Abramse poskytnou. Rozběhne se okamžitě, pokud se tak již nestalo.

Ještě větší výzvou bude příprava mechaniků. Je těžko představitelné, že se naučí opravovat sofistikované systémy této generace tanků v řádu týdnů. Pravděpodobnější je, že poškozené tanky nebo tanky vyžadující pravidelnou údržbu bude muset Ukrajina poslat zpět do zemí dárců, které mají personál i technické zázemí. Celá operace „Leopardy/Abramse pro Ukrajinu“ se tak jeví jako jednorázová.

Pouhá přítomnost Leopardů a Abramsů není zárukou úspěchu

Co veřejnost nezná, je záměr ukrajinského velení. Chce tanky použít jako „pěsti“, které prorazí cestu vojsku při operacích na dobývání obsazených území? Anebo očekává, že Rusko podnikne na jaře nový pokus o obsazení širších částí Ukrajiny a strhne se u toho tanková bitva? V druhém případě je třeba říct, že jakkoli ruské zdroje se tenčí, disponovalo by zjevnou početní převahou. Tankové bitvy, které známe z druhé světové války, se týkaly stovek, nikoli desítek tanků.

Tanky M1 Abrams se dodnes opírají o pověst z války v Perském zálivu, kdy skutečně obrovským nepoměrem likvidovaly starší tanky ruské výroby. Jejich vysoká mobilita (avšak v jiném terénu), odolnost a výkonnost v boji umožnila americkým jednotkám úspěšně vést operace a udržovat kontrolu nad bojištěm. Je však na místě zdůraznit, že úspěšnost M1 Abrams tehdy závisela na řadě dalších faktorů, jako je koordinace s jinými bojovými jednotkami, taktika a strategie, rozhodnutí velitelů atd. Tyto tanky také leckdy narazily na technické problémy a limity, mimo jiné náročnost údržby.

Tanky Leopard za sebou takovou zkoušku bojem ani nemají. I když budeme vycházet z toho, že jsou s Abramsy v klíčových parametrech prakticky shodné, jejich přítomnost sama o sobě nic neznamená. Pokud například posádky nezvolí správnou taktiku či nevyužijí v daný moment účinný dostřel, aby eliminovaly protivníka, budou samy „lovnou zvěří“, neboť ruská armáda se prvořadě zaměří na jejich likvidaci – asi jako když v hokeji obránci sborné nejprve atakují nejlepší útočníky protihráče. Že tento pokyn ruští vojáci obdrží, a to z taktických i propagandistických důvodů, si můžeme být jisti.

 

Pozn: Pro tvorbu článku byl využit ChatGPT. Pokud najdete věcnou chybu nebo nesrovnalost, dejte nám to vědět a Váš postřeh předáme jako zpětnou vazbu.

 Autor: Redakce