Nepodceňujme islamisty: ovládají boj stejně jako naše speciální jednotky

 04. 11. 2014      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

V očích většiny Evropanů a Američanů dosud z neznámých příčin panuje představa, že bojovníci džihádu se podobají zaostalému barbarskému kmenu, který na civilizovaného protivníka útočí nejvýše kalašnikovem, z něhož více nábojů vystřílí s pokřikem „Alláhu Akbar!“ do vzduchu než na cíl. Je to nebezpečná mýlka.

Proto také vyvolalo údiv, že tažení bojovníků Islámského státu v Iráku a Sýrii (ISIS) ustupuje dobře vyzbrojená a relativně slušně vycvičená irácká armáda. Ostatně její úprk (a přeběhlictví) je zjednodušeně vydáván za příčinu vyzbrojení armády ISIS těžkými, ukořistěnými, zbraněmi. Pravdou však je, že ISIS se těžce vyzbrojil kořistní technikou již v Sýrii. A také se mu na černém trhu dostává munice snad ze všech koutů světa, bez ohledu na jakákoli embarga.

 Foto: Výcvik armády ISIS je prakticky na stejné úrovni jako u profesionálních armád NATO (zdroj: THETIMES.CO.UK)
Foto: Výcvik armády ISIS je prakticky na stejné úrovni jako u profesionálních armád NATO (zdroj: THETIMES.CO.UK) 

Jak snadné je ukrást si pokročilou techniku, jsme ostatně viděli na Ukrajině – pro separatisty nakonec nebyl problém sestřelovat letadla. Není tedy důvod setrvávat v úžasu, pokud se totéž děje jinde (a podotkněme, že rovněž na hranici NATO). Nedávno také proběhla světovými médii zpráva, že ISIS cvičí své stíhací piloty. Koloval kdysi vtip, že Číňani mají ve výzbroji tři typy bambusových tyčí... až po ZDBTPL – zvlášť dlouhou bambusovou tyč proti letadlům. Legraci si z nich už neděláme, tak proč bychom měli z islamistů?

Širší veřejnost zašala dění v Sýrii a Iráku brát vážně víceméně až od podřezávání amerických a evropských zajatců. Jistě nebylo shodou náhod, že teprve poté Twitter a další sociální sítě vymazaly účty, které do té doby beztrestně zásobovaly „fanoušky“ mnohem ohavnějšími fotografiemi a videi (no zkrátka středověk – hlavy napíchané na plaňky plotů apod.).

Přesto není problém dohledat propagační materiály islamistů, čímž se na českém Facebooku, zvláště mezi vojenskou veřejností, zvedá druhá vlna zájmu, a sice o výcvik jejich jednotek. Zaujme rozsah technik a taktik, jakož i následná secvičenost. Ukázku nabízí například následující video.  


(Zdroj: YOUTUBE.COM)

Obdobných videí lze dohledat více, rychle ovšem mizí, protože pokud jsou opravdu atraktivní, najde se vždy dost diváků, kteří je YouTube nahlásí jako závadná. Překvapivě dlouho se drží další snímek, který zachycuje škálu těžké techniky v rukou islamistů. A doprovodná píseň je opatřena anglickými titulky, což je zážitek sám o sobě...

 
Zdroj: YOUTUBE.COM

Z takových videí vidíme, že oni „islámští barbaři“ ovládají kromě svých zbraní také kamery a střihové programy – jedná se samozřejmě o propagandu, ovšem na předvádění skvělé fyzičky či bojových umění si herce jistě nenajímají. A o tom, jak mistrně tuto propagandu zvládají, svědčí naprostá rezignace právě sociálních sítí – nejsou schopny samy účinně bránit zakládání nových účtů či nahrávání videí. Když už je smažou, tak se záhy objeví nový kanál se shodným obsahem.

Pokud si uvědomíme, že islamisté jsou dobře vycvičení a vyzbrojení, což umí také výtečně „prodat“ a získávat tak nové fanatiky do svých řad, měli bychom konečně opustit naivní představu, že jejich postup zastavíme na dálku - leteckými nálety. Tyto jsou beztak na asymetrickém bojišti jen omezeně účinné. Samozřejmě druhá věc je technologická převaha USA a spojenců při vzdušných soubojích, ale ISIS jistě neplánuje utkávat se tímto způsobem a nově připravení piloti s ukořistěnými stroji budou veskrze bombardovat dobývaná města a jejich obránce. Rychle vzletí, rychle přistanou.

Foto: Novinkou je výcvik pilotů ISIS (zdroj: SMH.COM.AU)
Foto: Novinkou je výcvik pilotů ISIS (zdroj: SMH.COM.AU) 

Vývoj v nejbližších měsících lze jen těžko předvídat. Jisté ale je, že není radno bojovníky ISIS podceňovat. A případný pozemní konflikt s nimi nebude vůbec snadný, za to si vyžádá dosud neokusené množství obětí. Zde se nabízí úvaha, že čím více poskytneme času armádě ISIS k výcviku a vyzbrojení, tím těžší pak bude čelit jí ve střetu, který je z dlouhodobého hlediska nevyhnutelný.    

medajlonek_paskova

Foto: Výcvik armády ISIS je prakticky na stejné úrovni jako u profesionálních armád NATO (zdroj: THETIMES.CO.UK)
Foto: Novinkou je výcvik pilotů ISIS (zdroj: SMH.COM.AU)