Ohlédnutí za Bahny 2018: Fotoreportáž a postřehy dobrovolníka Spolku VLČÍ MÁKY

 04. 07. 2018      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Ačkoli s odstupem, přinášíme reportáž z akce Bahna, pořádané Nadací pozemního vojska AČR a Velitelem společných sil, tentokrát již 29. ročníku, na němž ovšem opět bylo k vidění mnoho novinek, jak v prezentované technice, tak v dramaturgii předváděných akcí...

Spolek VLČÍ MÁKY poprvé na Bahnech s prezentačním stánkem

Bahen se naši dobrovolníci účastní už roky, ale poprvé se zadařilo, abychom na místě postavili prezentační stánek. Přijeli jsme proto před sedmou hodinou a vše začalo poněkud netradičně – oslovila nás skupinka vojáků postávajících kolem postaršího UAZu, zda nemáme startovací kabely. Oživit jejich vůz se přes zapojení dvou našich vozů bohužel nepodařilo. Jeden z vojáků se nás optal, jak to, že máme čas se zabývat zrovna tímto, odpověď byla jednoduchá: „Jsme Spolek Vlčí Máky, pomáháme novodobým válečným veteránům a vojákům v nouzi“, nacož se voják rozesmál, že to je dosti příhodné. Vojáci nám pan na oplátku pomohli vynosit věci.

DSC06570

Při stavbě stánku se stala velmi nepříjemná nehoda – jednomu z dobrovolníků sklouzl nůž hluboko do ruky, až si přeťal i šlachu. Vojenští zdravotníci mu opakovaně ránu převazovali, resp. dotahovali, protože při ranním najíždění všech stánkařů chvíli trvalo, než se s ním jedna z našich dobrovolnic vymotala z areálu směr nemocnice v Rokycanech. Nakonec z toho byla rychlá operace, podle aktuálních zpráv se to však výborně hojí. …Tolik tedy taková „zážitková vsuvka“, kdy jsme si Bahna letos užili opravdu netradičně už v první půl hodině.

Bahna sanitka

Vlastní program Bahen 2018

Program byl jako vždy bohatý – ukázky vojenské historické i současné techniky, výzbroje armád našich sousedů, zcela nových bojových vozidel, která zde představovali přímo výrobci (k vidění CV90 a Ascod, škoda, že chyběla německá Puma).

bahna ascod

Mezi dynamickými ukázkami je třeba zmínit tři „výroční“ - jednak připomínající výročí vzniku 1. republiky, jednak mobilizaci v roce 1938, kdy v prostoru simulovaly boj jednotky československé pohraniční stráže s bojůvkami německého freikorpsu. A do třetice k „osmičkovým výročím“ proběhla ukázka připomínající okupaci naší vlasti v roce 1968.

Bahna mobilizace

Bahna Němci

Hlavním lákadlem však jako vždy byla ukázka bojových dovedností naší armády, které se zúčastnily bitevní a přepravní vrtulníky, bitevní letouny, chrudimští výsadkáři se svými Kajmany, KBVP Pandur, BVP-2, tanky T-72 M4CZ, zatímco zpovzdálí byly slyšet výstřely samohybných houfnic DANA. A samozřejmě mezitím vším se bezchybně pohybovaly spousty vojáků.

Bahna vrtulníky

Bahna Kajman

Bahna SK BVP

Bahna DANA

Divácky vděčnou novinkou se stalo vybavení některých vojáků GOPRO kamerami, jejichž obraz byl přenášen na obrovské obrazovky – divák tak viděl přesně, co viděl seskakující výsadkář, voják z osádky bojového vozidla nebo střelec na ploše.

Bahna voják

Dále proběhly ukázky policie – včetně slaňování z vrtulníku, ukázky hasičů a mnoho dalších.

Bahna vrtulník PČR

Bahna hasiči

Krom ukázek v aréně mohli návštěvníci korzovat mezi zaparkovanou vojenskou technikou, prezentačními stánky zbrojovek, armyshopy a dalšími, mezi nimiž byl i náš stánek. Jelikož byla ten den opravdu zima, tak na dračku šlo především oblečení z naší veteránské aukce, tj. vojenské oblečení a výstroj bývalých vojáků a veteránů, jimž pomáháme a snažíme se takto získat peníze na jejich podporu. Svetry, termoprádlo a blůzy jsme prakticky vyprodali. Naopak toho dne zaplakali stánkaři se zmrzlinou a studenými nápoji, zatímco káva a čaj byly v některých částech areálu vyprodány už po obědě. Chladné počasí každopádně nemělo vliv na návštěvnost, která se pohybovala kolem 50 tisíc diváků.

Bahna diváci

Pro někoho je to o technice, pro někoho o vojácích

Jako už tradičně, před koncem dne jsem se vydal s našimi propagačními letáky pohovořit s vojáky, kteří vystavovali techniku a výstroj. Nejprve jsem však zamířil k příslušníkům Vězeňské služby a hasičům. Každému z nich jsem poděkoval za službu. Poté už jsem se věnoval vojákům, od mechaniků, přes dělostřelce, ženisty, po příslušníky protivzdušné obrany. , základny oprav, ženistů,atd.. Po základním představení činnosti Spolku vlčí máky bylo možné si popovídat o celkové situaci v armádě nebo třeba i na konkrétních útvarech, co se zlepšilo, co se zhoršilo, z čeho vojáci mají obavy a tak dále…

DSC06919

Krom jednoho vojáka, který měl velmi negativní postoj k některým problémům, které náš spolek řeší, jsem se vždy setkal s vřelým přijetím a často mi sami vojáci děkovali za usilovnou práci našeho spolku se slovy, že doufají, že nás nikdy nebudou potřebovat, přičemž jsem jim samozřejmě řekl, že i my doufáme v totéž. Potkal jsem i vojáka už v pokročilejších letech, kterému se velmi líbil program Army Friendly, přičemž on sám v armádě za rok skončí a potom si chce otevřít penzion s tím, že by se rád zapojil do tohoto programu.

Bahna T55

Bohužel, čas byl neúprosný a já se velmi často s vojáky zakecávám, takže jsem nestihl obejít všechny útvary, ale určitě se ještě objevíme na dalších akcích. 

Text: Vojta „Houba“ Slavík

Foto: Michal Stuchlík