Oťukávání Lockheed Martin a LOM Praha k případné akvizici F-35

 12. 12. 2022      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Proběhlo první jednání o případném pořízení stíhacích letounů F-35 do výzbroje AČR mezi Ministerstvem obrany, společností Lockheed Martin a státním podnikem LOM PRAHA.


Státní podnik LOM PRAHA spolupracuje s AČR a Ministerstvem obrany na vyzbrojování a obraně české armády zejména v oblasti letectví a vojenských simulátorů. Tato jednání mají za cíl zjistit zejména potenciál průmyslové spolupráce mezi společností Lockheed Martin a českými firmami v případě, že by Česká republika uzavřela s touto  společností kontrakt na dodání stíhacích letounů F-35.


Na prvním jednání se však mluvilo hlavně o výcviku pilotů a pozemního personálu a také o zajišťování údržby a oprav, aby se co nejvíce prodloužila životnost stíhacích letounů i výcvikových simulátorů. 


Po jednání se zástupci společnosti Lockheed Martin věnovali setkáním s různými představiteli českého obranného a zbrojního průmyslu, při kterých se snažili rozpoznat vhodné projekty pro výše zmíněnou průmyslovou spolupráci. Schopnosti našeho zbrojního průmyslu výše uvedená společnost zkoumá a monitoruje již od minulého roku.  

                         
Setkání zástupců Lockheed Martin a českých průmyslníků budou pokračovat. Nejbližší jednání mezi Ministerstvem obrany a společností Lockheed Martin se uskuteční začátkem roku 2023. Není však zřejmé, zda tou dobou vláda již rozhodně o pořízení 24 nových stíhacích letounů.
 

 Autor: Arnošt Zeman