Letecká služba Policie ČR pořídila nové brýle pro noční vidění.

 17. 05. 2018      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Letecká služba Policie ČR v těchto dnech převzala nové letecké brýle pro noční vidění. Dodávané brýle s označením NL-949B (řady ANVIS-9) představují III. generaci NVG (Night Vision Goggles). Vyrábí je americká společnost Nightline, která patří ke špičce v oboru a kterou v ČR zastupuje firma GLOMEX-MS.

Vrtulník EC 135 s 5 sadami předávaných brýlí pro noční vidění_preview

Foto: Vrtulník EC 135 s 5 sadami předávaných brýlí pro noční vidění

Brýle se vyznačují výborným poměrem cena/výkon. Velké 25mm okuláry snižují únavu očí. Napomáhá i poměr signálu k šumu (STN) 25:1. S těmito brýlemi jsou plně kompatibilní kabiny vrtulníků Bell 412 a EC 135 s upraveným osvětlením přístrojů a celého prostoru pilotní kabiny.

Brýle nočního vidění jsou uchyceny na pilotní přilbu GENTEX SPH-5 pomocí montážního adaptéru s možností jejich rychlého odpojení. Přilby SPH-5 policii již dříve rovněž dodala společnost Glomex Military Supplies, s.r.o.

SPH-5HorizPic

Letecké brýle nočního vidění umožňují pokročilý výcvik posádek vrtulníků, zvyšují bezpečnost při plnění úkolů v noci a za šera jak ve prospěch útvarů Policie ČR, tak při nasazení letecké složky policie ČR v rámci Integrovaného záchranného systému.

Řada brýlí nočního vidění NL-949B je vyráběna americkou společností Nightline, INC. - není bez zajímavosti, že ji vybudoval válečný veterán. Je standardním systémem pro noční operace posádek vojenských i civilních vrtulníků. Aktuálně je více než 34 zemích v provozu 26 000 systémů typu NL-949B.

Verze brýlí nočního vidění pro vrtulníky jsou na zadní straně letecké přilby SPH-5 opatřeny nízko-profilovým bateriovým zásobníkem na čtyři alkalické tužkové baterie velikosti AA. To umožňuje provoz brýlí nočního vidění po dobu delší než 50 hodin. Napájení leteckých brýlí je bezpečně zajištěno kabelem od baterie přes přilbu až do konektoru v montáži brýlí.

nvg nl949B

Celý tento systém přilby a brýlí nočního vidění splňuje ta nejpřísnější kritéria kladená na současné vojenské a policejní letecké složky plnící úkoly v nočních podmínkách, včetně přízemních letů, přistání v neznámém terénu bez pomoci pozemního navádějícího personálu apod.

ls pčr

 Autor: Redakce