S Knihovnou Martina Marcina po stopách amerického špiona a jaderných zbraní

 05. 04. 2023      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Studená válka, železná opona, jaderné zbraně, zajatý americký pilot... to vše pod jednou střechou, resp. v jednom unikátním podzemním krytu. Jak je to možné? Díky usilovné práci několika nadšenců a jednomu dlouholetému přátelství. Skvělý tip na výlet a zajímavá odhalení.

Je sobota, 25. březen 2023, a já vyrážím ze Žatce s partou skvělých chlapů z Leteckého muzea Korea – Merkur směrem na Míšov v Brdech. Společnost mi nedělá nikdo jiný než František „Frankie“ Blahout, jeden ze zakladatelů LM Korea – Merkur, Jakub Krampera, vedoucí projektu Junior Pilot Klub a jeho synovec Pavel. Cesta probíhala ve veselém duchu a bez nehody. Tenhle výlet byl pro mě pořádně velkým překvapením, protože jsem měla informaci, že jedeme na setkání s Francisem Garym Powersem jr., synem Francise Garyho Powerse, amerického pilota a agenta CIA. K jeho příběhu se ale dostaneme později.

Moji průvodci - František Frankie Blahout a Milan Linhart

ATOMMUZEUM Javor 51 – sklad jaderných hlavic, který byl a nebyl...

V lesích brdského vojenského prostoru se nachází cíl naší cesty. Mezi vesnicemi Míšov a Borovno je ukrytý podzemní bunkr a technický unikát, bývalý sklad sovětských jaderných zbraní. Sověti popírali, že by se v Československu něco takového nacházelo, a přece... Na území našeho státu jsou celkem tři podobná místa. Další z těchto zvláštních objektů se nachází nedaleko severočeské Bíliny a v Ralsku, kousek od obce Bělá. Existence skladů podléhala přísnému utajení.

4.Hlavice jaderné zbraněBunkr má rozlohu 1600m2. Je rozdělený do několika částí. Má speciální železobetonovou konstrukci, na jejíž zničení by byla zapotřebí jaderná nálož o síle 3 megatuny. Jako krytí se tvrdilo, že se jedná o spojařské bunkry. Bylo zde cca 660 vojáků, kteří měli k dispozici kompletní zázemí – budovy štábu, tělocvičnu, byty, garáže atd.

Od roku 2013 je zde otevřeno ATOMMUZEUM, které vzniklo díky nadšencům Václavu Vítovci, Milanu Linhartovi a Milanu Skočovskému, kteří Vás tu rádi s odborným výkladem provedou. V jednotlivých částech tak můžete shlédnout jak technické zajímavosti, tak výstavy k tématům Studená válka, Železná opona, sovětský a americký atomový program. Svoji expozici má i jaderný program pro mírové využití. Depot 10B je jediný sklad jaderné munice zpřístupněný veřejnosti. Mezi exponáty naleznete např. 80kg jadernou minu nebo vybavení ovládacího pultu z jaderné elektrárny Temelín. A spoustu fotografií, ze kterých až běhá mráz po zádech. Více se záměrně o muzeu nerozepisuji. Tohle musíte vidět a zažít v reálné syrovosti, kterou přináší jaderné zbraně a jejich vývoj.

Francis Gary Powers, muž z Mostu špionů

Cílem expedice Míšov nebyla jen návštěva ATOMMUZEA. Naše mise měla zvláštní poslání. Do České republiky na pozvání pana Vítovce přijel jeho dlouholetý přítel, syn Francise Gary Powerse, Francis Gary Powers jr. Kdo viděl film Stevena Spielberga Most špionů, už ví, o koho se jedná. Powers byl americký pilot a agent CIA, který byl 1. 5.1 960 se svým letounem Lockheed U-2 sestřelen nad územím tehdejšího Sovětského svazu. Letoun byl vybaven v té době nejmodernější kamerou, která byla schopna pořídit záběry v nejvyšším rozlišení ze stratosféry. U-2 se zaměřovaly především na nepřátelské vojenské objekty a důležitá strategická místa.

Expozice k U - 2 IncidentPrvého máje 1960 odstartoval Francis Gary Powers z vojenské letecké základny v pákinstánském Péšaváru. Jeho úkolem byl přelet nad celým Sovětským svazem. Jednalo se o první pokus, avšak považovaný za hazard. Plánovaná trasa vedla hluboko nad SSSR a nad cíli, které nikdo dosud fotograficky nezmapoval. Lockheedy na špionážní mise létaly ve výšce 21 km. Letoun Francise Garyho Powerse byl však odhalen. Sověti vyslali stíhací letoun MIG-19. Ten ale nemohl vystoupat do takové výšky jako americký stroj. Nakonec byl zasažený jednou ze čtrnácti sovětských střel Dvina. Pilot MIGu Sergej Safronof se sice katapultoval, avšak podlehl zraněním. V blízkosti se vyskytoval také nově vyrobený letoun Su–9 na tranzitním letu. Byl neozbrojený, a tak dostal rozkaz do Powerse narazit. Ve velké rychlosti ale minul. Typem střely země–vzduch S–75 Dvina, stejně jako sovětský MIG–19, byl nakonec nad Sverdlovskem sestřelen i americký U-2.

Lockheed se stal po zásahu neovladatelným a začal se otáčet nosem k obloze. Pilotovi se nepodařilo aktivovat autodestrukční mechanismus kamery, než se katapultoval. Po dopadu byl zajat, vyslýchán a vězněn ve věznici Ljubljanka v Moskvě. Powers byl pak po složitých vyjednáváních mezi USA a SSSR vyměněn za sovětského špiona žijícího v New Yorku, Rudolfa Ivanoviče Abela (vlastním jménem Villiam August Fischer). Proces výměny a atmosféru studené války zfilmoval právě Steven Spielberg.

Po návratu do USA byl Francis Gary Powers obviňován, že nezničil veškeré sledovací vybavení letounu a kritizován, že nepoužil sebevražedný jed ukrytý ve falešné dolarové minci. Zemřel při nehodě vrtulníku 1. srpna 1977 nad údolím San Fernando. Syn Gary se pak snažil reputaci svého otce mnoho let napravit, a to se mu také podařilo. Francisi Garymu Powersovi byla navrácena čest a uděleny medaile in memoriam. V roce 1996 také Powers jr. založil Cold War Museum a památník válečným veteránům studené války.

Francis Gary Powers jr. - syn amerického pilota Francise Gary PowerseExpozici věnovanou U-2 Incident mají v ATOMMUZEU Javor 51 a také naši přátelé z Leteckého muzea Korea – Merkur. Těmto dvěma muzeím věnoval již dříve pan Powers jr. zajímavé fotografie a artefakty z pozůstalosti otce. Úkolem při sobotním setkání bylo získat přesné popisky k nim a podpis do výstavky. I v tomto směru byla mise splněna.

Tajnosti mocných

Vše, co se ukrývalo v námi navštívených podzemních bunkrech, a příběh amerického pilota Francise Garyho Powerse, bylo až do nedávné doby přísně tajné. Nad tím, co v ATOMMUZEU naleznete, zůstává rozum stát. Vždyť i (v té době) Československo bylo cílem jaderných úderů (60 cílů)! Uvědomíte si najednou, jak málo stačí, aby svět, tak jak ho známe, dospěl ke svému konci. Jak tenká je čára mezi válkou a mírem. Jaké následky má vývoj jaderných technologií pro lidstvo, ať už při pokusech, zbraňovém využití nebo při katastrofách, jako byl Černobyl nebo jaderná elektrárna Fukušima. I zde by se dalo použít přísloví „Dobrý sluha, ale zlý pán.“

vstup do bunkru atom muzeum

Naše cesta se končí s tímto vědomím a pod spoustou dojmů a milých setkání se zajímavými lidmi. Vyrážíme zpět na severozápad a každý máme o čem přemýšlet. Návštěvu ATOMMUZEA Javor 51 Míšov, stejně jako LM Korea – Merkur v Bezděkově u Žatce, můžu jen doporučit. Nakonec, obrázek si uděláte sami.

Za Knihovnu Martina Marcina a s obrovským poděkováním přátelům z Leteckého muzea Korea – Merkur

Martina Marie Horová

Zdroj foto: M. M. Horová, Josef "Pytlák" Říha  (foto F. G. Powerse)