Spolek VLČÍ MÁKY: Když se Ministerstvo obrany chlubí naším peřím…

 03. 11. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Činnost Spolku VLČÍ MÁKY z 90 % spočívá v suplování toho, co by správně měl dělat stát (ve vztahu k válečným veteránům Ministerstvo obrany). V ideálním případě budeme moci naši práci ukončit v okamžiku, kdy se tak stane. Takže by nás mělo těšit, když MO převezme náš projekt pod svá křídla. Radost ovšem kazí pachuť z toho, že tak činí za našimi zády a hodlá se chlubit cizí prací.

Řeč je o systému benefitů pro veterány. Je to téma, kterému se prakticky, tzn. s výsledky, věnujeme rok a půl, a stálo nás to hodně námahy. Není to samozřejmě náš vynález - v Británii či USA je to samozřejmostí. Takovou samozřejmostí, že na ni předsedkyně „MÁKŮ“ upozorňovala léta ještě jako zaměstnanec MO. Bez přispění ministerstva, leč s jeho vědomím a neformálním souhlasem, to – už pod hlavičkou „MÁKŮ“ a ve svém volném čase - rozjela na jaře 2014! Ministr Stropnický to ale sám – "pějme mu chválu" - rozjede na podzim 2015!

Na webu MO totiž nedávno vyšel článek Ministerstvo obrany zřídí databázi firem, které nabízejí benefity pro válečné veterány. A v něm se píše: „V poslední době jsme zaznamenali nárůst počtu zvýhodněných cenových nabídek pro válečné veterány. Proto jsme se rozhodli, že zřídíme speciální databázi, kde budou všechny nabídky přehledně seřazeny a zájemcům budou k dispozici na jednom místě,“ objasňuje důvody náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Spolek VLČÍ MÁKY tedy 16.10. zareagoval dotazem na kontaktní osobu (pana Němce): Těší nás, že MO konečně, po letech marných návrhů, zřídí databázi benefitů pro veterány. Na druhé straně považujeme za slušné namísto "(citace z článku viz výše)" uvést informaci o tom, že tento projekt více než před rokem odstartoval Spolek VLČÍ MÁKY - viz www.ArmyFriendly.cz - a co zaznamenáváte, jsou naše články referující o nových benefitech na portálu www.Armyweb.cz… a dále jsme, sic poněkud rozladěni, nabídli i dodatečné zahájení spolupráce. Odpověď dosud (3.11.) nepřišla :-(

V článku na webu MO se dále píše, že „Projekt samotný bude představen ministrem obrany na tiskové konferenci v polovině listopadu.“ Načasování jistě není náhoda, 11.11. je Den veteránů. Bude tedy toto hlavním dárkem Martina Stropnického veteránům při jejích svátku? I kdyby, jako „MÁKY“ toho máme, nepřekvapivě, nachystáno opět více (s programem a postupem avizovaných projektů vás seznamujeme v samostatných článcích, resp. již nyní můžete vidět na našem webu).

Otázkou je, jak se projeví charakter pana Stropnického, když jsme se tímto článkem dovolili ozvat. Zmíní, že jej o smysluplnosti takového programu přesvědčila právě aktivita Spolku VLČÍ MÁKY? Bylo by to pěkné, ale lživé – z MO nás totiž nikdo nekontaktoval, aby se zeptal na naše zkušenosti, doporučení, požádal o kontakty na partnerské firmy nebo dokonce o součinnost. My bychom spolupráci rozhodně neodmítli (jak jsme ostatně upozornili v e-mailu panu Němci z MO).

Jenže, žijeme bohužel ve státě, jehož vláda (zejména ministři ANO) dělá hodně věcí jen na oko. Aniž bychom chtěli malovat čerta na zeď, neb tím bychom podkopávali i náš úspěch v prosazení (sic zamlčeném) veteránských benefitů, tak nevěříme, že s danou webovou databází bude Ministerstvo obrany dlouhodobě úspěšné. Patrně skončí v propadlišti dějin jako jiné webové projekty resortu – jen tento rok jich vzniklo několik k prezentaci zadávaných veřejných zakázek a postupně odumírají (a kvůli jednomu z nich jde po MO dokonce Úřad na ochranu osobních údajů)...

Praktický přínos? Nula. Co to stojí daňového poplatníka? Desítky až stovky tisíc (nejen za web, ale za „práci“ státního zaměstnance). Ovšem marketing, kdy MO vypadá až hyperaktivně a Stropnický jako lidumil, stojí za to! Ostatně, v citovaném článku se také píše: „„Péče o válečné veterány je jednou z našich hlavních priorit. Snažíme se neustále vyvíjet nové aktivity,“ říká ministr obrany Martin Stropnický.“

Klademe zcela vážný dotaz: Jaké nové aktivity vyvinulo MO pro válečné veterány? A jestli nějaké opravdu existují, které z nich stojí za řeč? Když dodnes, přes četné urgence, se na www.veterani.army.cz ve výhodách pro novodobé veterány v první řadě uvádí: „Příplatek za službu v zahraničí vojákovi náleží po dobu jeho služby v zahraniční operaci a činí od 500 do 2500 Kč denně.“ Zaprvé to není výhoda veterána, ale příplatek vojáka v činné službě a v danou chvíli. Za druhé to ale bije do očí a akorát nahrává všem hnusákům, kteří našim klukům, dokonce i padlým, nadávají do žoldáků. X-krát se na to upozorňovalo, ale patřičný odbor vedený plk. Eduardem Stehlíkem to setrvale přechází. Na základě výtek sice modernizoval web, ale texty bezmyšlenkovitě zkopíroval.

A propó, program Spolku VLČÍ MÁKY s názvem Army Friendly se v praktické podobě zrodil na základě toho, že v Británii si premiér tehdy pozval zástupce všech automobilek a požádal je o slevu pro veterány, což se nedalo odmítnout (včetně Škoda auto). Pouze Opel se tím ale inspiroval a jeho české zastoupení začalo bombardovat veteránský odbor MO, že chce dávat slevy také českým veteránům. Na MO zarytě neodpovídali. Tak se Opel domluvil s „MÁKY“ a tím se celý program odstartoval. Pro srovnání – na Slovensku s Oplem ihned spolupracoval generální štáb. A najednou to mát jít? Aha. Už se někdo na MO tedy domluvil s tím Oplem? Hm...

Víte, proč se české MO nabídce Oplu a dalším bránilo? Protože tam existovala velmi nepříjemná zkušenost s tím, že když tehdejší náměstek ministra zodpovědný za personalistiku Michael Hrbata zavedl čerpání FKSP na penzijní připojištění, okamžitě se na něj slétla média, že z toho jistě chce provize. Když se ukázalo, že do toho hodlá zapojit co nejvíce fondů, už to média nereflektovala (a ono to současně ani nevylučuje ty provize - média končí založením pomluv a tím jejich investigativní zájem končí). Každopádně, byl to od toho času nepřekonatelný argument, proč benefity (běžné ve většině firem a dokonce státních podnicích) prostě nemůže realizovat MO, ale musí to dělat někdo z nestátní sféry. Tak do toho MÁKY šly (provize 0 %).

Takže nyní, o pár let později, by se mohlo zdát, že ministr Stropnický je frajer, který se nebojí do toho jít a umí si to obhájit. Sice se chce chlubit cizím peřím, ovšem - třeba a pokud - si tento článek přečte, tak možná obrátí a nějakou (ironickou?) poznámkou na té své tiskovce „MÁKY“ i zmíní. No, my jsme parta lidí, kteří se přes tohle přenesou. Nám jde o věc a fungování MO jsme měli tu čest poznat zevnitř, takže to zas tak nepřekvapuje, což ale neznamená to mlčky přejít. 

Co je ale zapotřebí – klást si otázku: V čí prospěch? Kdyby tentokrát šlo opravdu jen o PR ministra, tak je to vlastně ještě nejlepší varianta. Samozřejmě s tím rizikem, že ten jeho program veteránských benefitů na 90 % odumře už za rok. Jenže jinak na MO sedí dodnes lidé, kteří baží nikoli po konání dobrých skutků, ale po bezpracném odškrtávání úkolů, bezbolestných zásluhách a někdy i po penězích. Takže my si raději dál budeme makat na tom svém Army Friendly. Howgh!