Veteránům v tíživé situaci pomůže aukce uměleckých výrobků jejich kolegů

 03. 01. 2024      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Pokud chcete přispět veteránům, které ze služby vyřadil úraz či se vlivem jiné nepřízně osudu ocitli v těžké situaci, můžete tak učinit do 8. ledna ve speciální dobročinné aukci. Své výrobky do ní věnovali vojáci, kteří se ve volném čase věnují umělecké řemeslné tvorbě. Draží se ozdobné sekery, kožené opasky, vypalovaný obraz a také dva velké dřevěné státní znaky.

 

Tříkrálová aukce pro veterány navazuje na mnohaletý projekt “Vlajky pro veterány”, v němž Spolek VLČÍ MÁKY draží každoročně malou sérii dřevěných českých vlajek. Na počátku v roce 2019 jich bylo třicet, v roce 2024 se vydraží posledních pět. Tyto dražby dosud vynesly přes 180 tisíc korun, které byly rozděleny mezi konkrétní příjemce.

 

Autor vlajek, Ondřej Sochůrek, již přemýšlí, jak podporovat veterány dál. Předal proto spolku dva dřevěné znaky s českým lvem. V jeho práci se dřevem se jedná o novinku, dosud zhotovoval vlajky, znaky a erby jednodušší technikou. Státní znaky věnované do aukce jsou plastickým reliéfem zhotoveným z jednoho kusu dřeva, konkrétně ořechu.

 

21

 

Velmi atraktivním zbožím v novoroční aukci budou ručně leptané a zdobené sekery od majora Josefa K. Ten se práci se dřevem a železem věnuje poslední čtyři roky. Sekery s tematickým zdobením věnuje nejčastěji kolegům odcházejícím do civilu či na jiné útvary, nedávno si od něj jednu odnesl i prezident Petr Pavel.

 

Podle Josefa sekery k armádě přirozeně patří:

 

Sekera byla v našem staroslovanském prostředí, ke kterému tíhnu, chápána nejen jako pracovní nástroj a masově rozšířená a používaná zbraň. Je také atributem bojovníků a válečníků a důstojným odznakem moci a velitelského a vůdčího postavení.”

 

Byl to právě Josef, který pro aukci nadchl dva další kolegy.

 

17

 

V aukci jsou tak nabízeny i dva kožené opasky z nejkvalitnější vepřovice, které zhotovil podplukovník Mojmír B.

 

Takto zpracované řemeny jsou několika generační a při zachování ošetřujících procesů nezničitelné běžným používáním. Spolu se zbraněmi, patří nosné řemení a obaly zbraní k základní výbavě válečníka, chcete-li vojáka.”

 

Mojmír se opracovávat kůži učí posledních dvacet. Po dědovi zdědil náčiní a materiál a odhodlal se zachovat rodinnou tradici.

 

5

 

Posledním příspěvkem do aktuální aukce je ručně vypalovaný obraz od četaře Libora F.

 

Pro dobročinnou aukci jsem vyrobil ozdobné prkénko s vikingským motivem. Cílem je pomoci kamarádům a kolegům, kteří se ocitli ve složité životní situaci.”

 

8


Aukce končí 8. ledna ve 21:00. Do té doby je možné na Armyburze přihazovat na každý z uvedených předmětů.