Novodobí veteráni – zapomenutí hrdinové? (aneb tip na zajímavou akci)

 16. 04. 2015      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Často se setkávám s lidmi, kteří následkem své velmi náročné profese přišli k nějakému úrazu, mnohdy při zachraňování životů druhých bojovali o ten svůj. Jsou to hasiči, policisté, vojáci i záchranáři. Tvrdí lidé zvyklí pracovat, spoléhat se sami na sebe a hlavně pomáhat. Ve chvíli, kdy se jim ale přihodí nějaký úraz, péče o ně končí formou finanční pomoci. A já se ptám – není to trochu málo? Nedlužíme těmto lidem přece jen o trošku víc než „jen" peníze?

Lidem, kteří nasazovali své životy za ty naše, chybí kontakt s ostatními novodobými veterány, chybí jim prokázání úcty a pocitu, že na ně ostatní nezapomněli. Chybí zde společenské akce, možnosti setkávání, sportovní akce. Právě pro tyto lidi byl sport většinou významnou součástí života před úrazem a zároveň je něčím, co může velmi pomoci vrátit chuť do života a zároveň jeho prožívání zkvalitnit a dodat mu další smysl.

Miroslav Lidinský v dobách svého působení v SOG (zdroj REFLEX)
Miroslav Lidinský v dobách svého působení v SOG (zdroj REFLEX)

Velmi mě zaujala akce, která se v souvislosti s novodobými veterány bude konat letos v červnu. Jedná se o golfovou akademii, dvoudenní mezinárodní akci, při níž bude handicapovaným hráčům poskytnut trénink od nejlepších hráčů European Disabled Tour, individuální přístup a celé golfové vybavení. Smyslem této akce je nabídnout nejen samotným veteránům, ale i jejich rodinám novou možnost terapie, setkání se s dalšími lidmi s podobným osudem, zábavu a příjemně prožité dva dny.

Miroslav Lidinský jako golfový mistr (zdroj DENIK.CZ)
Miroslav Lidinský jako golfový mistr (zdroj DENIK.CZ)

Byl bych velmi rád, kdyby takových akcí přibývalo. Kdyby přibývalo lidí, kteří mají chuť těmto lidem pomáhat, pořádat podobné akce a nezapomínat na mnoho dobré práce, kterou tito lidé odvedli. Mrzí mě, že mnoho z novodobých veteránů nemá k informacím o této a podobných akcích přístup, že zde není nikdo, kdo by je o těchto možnostech informoval a dál s nimi pracoval. Ono totiž právě setkávání se, sportování a možnost sdílení jsou často minimálně stejně důležité, jako finanční podpora.

golf
Plakát Golfové akademie pro novodobé veterány

Pokud víte o někom, kdo je ve stejné situaci a rád by se podobných akcí účastnil, budu velmi rád, pokud se ozve na e-mail prezidenta CZDGA pana Lidinského: lidinsky@czdga.cz.

Text byl se souhlasem autora převzat z jeho blogu (kadner.blog.idnes.cz)

medajlonek_kadner

 Autor: David Kádner