Zajímavé zahraniční veteránské projekty: tvůrčí psaní, fotografie, školáci sbírající rozhovory

 14. 02. 2017      kategorie: ARMÁDA ČR    

Zřejmě každý zná nebo si dovede představit programy, které válečným veteránům pomáhají s bydlením, zaměstnáním, studiem, zvládáním posttraumatického stresu. Ale zejména v Americe se úspěšně rozvíjejí projekty tvůrčí povahy. Některé vám stručně představíme a zajímal by nás váš názor, zda by byly realizovatelné a užitečné také v Česku…

Veterans Vision Project

Web & FB

Student fotografie se v roce 2014 rozhodl cestovat po západním pobřeží USA a oslovovat veterány, aby se nechali vyfotit a řekli mu svůj příběh. Nyní se blíží číslu 400. Z fotografií dělá koláže, protože je pozicuje před zrcadlo, a zatímco před ním již stojí civilista, v odrazu se vidí ještě v uniformě (nebo i naopak). Snímky a popisky přidává na web a na facebook, ale také je vystavuje v několika galeriích. Niv víc, nic míň, přesto poutají pozornost a vzbuzují otázky.

VVP

Veterans Portrait Project

Web

Jeho autorem je sám veterán, který utrpěl zranění v Iráku a když v nemocnici potkával další veterány všech věkových kategorií, nabízel jim, že je vyfotí. Od roku 2008 tak sebral sbírku 6000 portrétů a prostřednictvím vlastního projektu se tak vyrovnal s tím, že kvůli zranění už nemohl sám sloužit. Pochopitelně také sbírá příběhy portrétovaných osob (a také služebních psů).

VVP

Veterans Writing Project

Web & FB

Vlastně se jedná o semináře tvůrčího psaní, které mohou veteráni navštěvovat ne nutně proto, aby se stali spisovateli, ale aby se dokázali vypsat z traumatických zážitků, které si odnesli z bojového nasazení. Čímž vzniká unikátní kolekce jejich vzpomínek. V rámci projektu jsou pak z nejlepších textů vydávány sborníky i monografie. Zakladatel projektu a někteří lektoři jsou sami válečnými veterány. Na podobné bázi pak funguje třeba program Veterans Voices a několik dalších.

VWP

Veterans Heritage Project

Web

Do projektu jsou zapojeny především školy. Žáci a studenti mají za úkol vyhledávat ve svém okolí veterány a udělat s nimi rozhovor. Tím se na jedné straně naučí o historii válečných konfliktů mnohem více než při suché školní přednášce, jednak zaznamenají unikátní svědectví. Program je velmi podobný tuzemskému Příběhy 20. století od Post bellum, který ovšem necílí primárně na veterány.

 

A co vy, znáte nějaký zajímavý veteránský program? Máte nápad, co by bylo vhodné realizovat u nás? Přidejte komentář na Facebook.