ARMY RUN: Jak to začalo, co se chystá, komu běžci letos pomohou?

 03. 02. 2016      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

O tom všem jsme si povídali se spoluzakladatelem Martinem Liškou. Letos se uskuteční totiž už třetí ročník a z původního jednoho závodu se rozšířil na čtyři. Výjimečný je nejen nabídkou různých tras a sofistikovaných překážek, ale také účastí armády a předáním části zisku na charitativní účely…

Jak vznikl nápad na tenhle závod a jak vůbec vznikl ten název?

K ARMY RUN jsem se dostal tak, že mi nápad představil můj kamarád Pavel. Pavel se o závodech tohoto typu dočetl v jednom zahraničním magazínu. V té době ještě nic podobného v ČR nebylo, oba nás baví běhat, tak jsme se do toho pustili.

Název ARMY RUN jsme závodům dali díky spolupráci s AČR - už první závod zasahoval do vojenského újezdu Boletice. Dnešní závody již běháme i na originálních armádních překážkových drahách - například na dráze Bojovníka ve Vyškově.

Musím Vás trochu opravit, v té době se v ČR běhal závod Bahňák, pravda ale je, že byl určen především komunitě hasičů. Každopádně konkurenci dnes asi už máte. Čím je ArmyRun vyjímečný?

Ano, máte pravdu, v té době zde byl Bahňák, ale jak zmiňujete, tak byl určen spíše užší komunitě a spousta lidí o něm ani nevěděla. Sami jsme si dělali průzkum trhu a na Bahňáka jsme narazili až později. Troufnu si tvrdit, že pro závody tohoto typu byl přelomový rok 2013 a 2014. V roce 2013 do ČR přišel Spartan Race a v roce 2014 ARMY RUN, Gladiator Race a Predator Race.

ARMY RUN je jedinečný ve svém prostředí, překážkách, na kterých spolupracujeme s bývalými vojáky z ARMED, dráze Bojovníka ve Vyškově a přítomností opravdových vojáků u překážek, kteří běžce hecují a kontrolují. Každý závod z těch, které jsem uvedl, je něčím jedinečný a specifický.

armyrun3

Čím si vysvětlujete enormní zájem o takový závod?

Růst zájmu o závody tohoto typu si vysvětluji tím, že lidé se chtějí odreagovat od kancelářského prostředí a chtějí se překonat. Další z důvodů je, že v ČR je celkový nárůst zájmu o zdravý životní styl, lidé se na tyto závody připravují - běhají a cvičí - tím zároveň podporují své zdraví. ARMY RUN opravdu prověří vaši fyzičku.

Přestože jste se trefili do poptávky na straně běžců, určitě nebylo vůbec snadné zorganizovat první ročník. Co to pro vás obnášelo?

Do závodu jsme museli oba vložit své úspory a první ročník dotovat, něco dali i sponzoři, ale většinou se jedná pouze o mediální partnerství, popřípadě barter v podobě produktů. Závody se připravují průběžně po celý rok. Je důležité zmínit, že nás tyto závody opravdu baví jak běhat, tak pořádat. S pořádáním nám pravidelně pomáhají naši sponzoři, patroni a tým ARMY RUN dobrovolníků, kterým bych tímto chtěl poděkovat.

Pro letošek byly oznámeny celkem čtyři závody. První bude začátečnický v Hluboké, zopakuje se vojenský ve Vyškově. Proč jsou tajnosti kolem těch dvou dalších?

První závod v Hluboké bude mít minimálně 5km a 20+ překážek, druhý ve Vyškově minimálně 10km a 40+ překážek. Třetí závod vyhlásíme již za pár dní a čtvrtý do měsíce. Důvodem je důkladný výběr vhodné lokality - lokalita hraje u těchto závodů prim a my ji nechceme podcenit. Troufnu si tvrdit, že letošní výběr lokalit je tak pestrý, že si ten správný závod vybere opravdu každý. Většina závodníků dokonce minulý rok běžela všechny námi nabízené závody.

armyrun2

Zmínil jste, že závodníci jsou vám věrní a běží i více závodů v jednom roce. Můžete sdělit, kolik jich běželo třeba loni? A dokážete  je i nějak charakterizovat?

Loni běželo přes 1200 běžců v Černé v Pošumaví a přes 800 ve Vyškově. Náš klasický závodník je ve věku mezi 18 až 35 lety, rekreační nebo nadšený sportovec, většinou běží v týmu. Převažují muži, a to zhruba s 65 %.

 

Musím vypíchnout, že závody zatím vždy měly i charitativní aspekt. Poprvé jste pomáhali vojenské vdově přes Spolek VLČÍ MÁKY, podruhé to bylo přes Nadaci policistů a hasičů. Co plánujete letos?

Letos jsme se dohodli na spolupráci s Vojenským fondem solidarity, který pomáhá vojákům, popřípadě jejich rodinám v nouzi. Minulý rok jsme vždy za závod odvedli minimálně 20 000 Kč a předminulý přes 30 000 Kč. Věřím, že i letos budeme moci přispět obdobnou částkou.

Hanžl Liška

Zakladatelé ARMY RUN Martin Liška a Pavel Hanžl otestovali konkurenční závod

 Autor: Redakce