POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (6) – osobní vybavení

 23. 11. 2015      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Co dělat při teroristickém útoku? Po poměrně zevrubném probírání této problematiky, resp. škály možností, jak teroristé mohou udeřit a jak se vy v rámci možností můžete připravit a reagovat, se konečně dostávám k vašim dotazům typu: Jakou si mám koupit plynovou masku? No…

Mnozí v komentářích pod mými předchozími články ale také reagovali opačně, tedy stylem: Nic nemá cenu, když to přijde, tak to přijde, návody si strčte někam… Tak jistě, když budete opravdu ve špatný čas na špatném místě, tom úplně nejhorším, tak by přípravou bylo jen správně sepsat závěť. Ale dejme tomu, že jste od útoku o tolik dál, že neutrpíte těžké zranění nebo se aspoň v prvních sekundách nenadýcháte otravného plynu. Ovšem pořád jste u toho - co není, může být.

Takže prvořadě se poběžíte skrýt do nejbližší budovy, třeba i k někomu do bytu. Samozřejmě do budovy, která nebyla staticky zasažena výbuchem, resp. není to ta, kde kolem sebe zrovna zuřivě pálí džihádista. A budete se krčit při zemi, rozhodně ne u okna. S výjimkou toho, že při útoku plynem je zavřete a v rámci možností utěsníte. Jak se to dělá u vás doma, si probereme důkladně za týden, kdy se už zase vrátím k původnímu seriálu POSTAPO.

Co mám u sebe?

Teď si ale představujte, že vás ten útok zastihl cestou do práce nebo na procházce po městě. I když se schováte, tak pořád v rizikové zóně. Prostě v první moment si lehnete k zemi, a když se rozkoukáte, tak běžíte do nejbližšího rozumného krytu, takže jste pořád tam, jenom zalezlí. A čekáte na zasahující jednotky policie a hasičů, které vás odtamtud vyvedou, což bude trvat desítky minut.

Můžete potřebovat ošetřit sebe nebo někoho dalšího, kdo se tam rovněž ukryl. Potřebujete se chránit před nebezpečným plynem, který proniká i tam. Možná tak silně, že se rozhodnete nečekat a vydáte se naopak přes nebezpečné území pryč. Případně se váš dočasný úkryt bude jevit jako nestabilní, přiblíží se k němu například požár. Nebo naopak budete mít zraněnou nohu a nebudete schopni se přemístit a nezbude vám, než čekat ve zhoršujících se podmínkách. No nebylo by fajn mít v takové situaci v batůžku/kabelce aspoň pár užitečný věcí?

Upřímně pochybuji, že by si někdo cpal do příruční tašky plynovou masku. Ale ten dotaz zazněl, takže odpovídám, že na všechna ta chemická svinstva, o nichž jsem psal, plus při radiačním zamoření, fungují filtry splňující vojenské klasifikace NBC – např. tento. Jak vidíte, stojí 747 korun (což tak strašné není), ovšem je k němu zapotřebí maska se závitem 40x1/7. Třeba tahle, takže sadu pořídíte za tři tisíce kaček. Co se týče trvanlivosti, nepoužitý set bych se nebál vytáhnout nejvýše po dvaceti letech. Naopak musím upozornit ty, kdo si kupují vyřazené vojenské masky po 150 korunách, že vás až na výjimky neochrání ani před dýmovnicí.

cm-5dfiltr-k-masce-cleanair-nbc-

Každý správný muž, nosí v kapse nůž

Co si myslím, že stojí za to nosit při sobě, jsou tak elementární věci, jako nůž. Švýcarák nebo multitool Leatherman jsou skvělé na takové ty všední záležitosti, ale pokud byste potřebovali opravdu něco proříznout (neřku-li bodnout teroristu), tak potřebujete nůž s oblou a parádně nabroušenou čepelí do špičky. Sklopný, abyste nevypadali jako Rambo.

A takový nůž má svá omezení – nepustí vás s ním do většiny státních budov (soudy, ministerstva... tam je aspoň úschovna) a samozřejmě do letadla, nesmíte ho mít v řadě evropských států (stejně jako teleskopický obušek a jiné u nás běžné sebeobranné prostředky), zas ale na koncerty a podobné akce se propašovat dá, protože tam nemívají rentgeny. Logicky vzato, kam dostane nůž nebo střelnou zbraň terorista, tam vy také.

Krabička poslední záchrany

Co byste dál měli mít, je klasická KPZ, kterou jsme si mnozí skládali naposled jako děti. Ve skautském i pionýrském duchu je orientována na přežití v přírodě, teroristé ovšem neútočí v lese. Až ji budete do nějaké malé plechové nebo plastové krabičky (velikosti té od cigaret) skládat, tak buďte praktičtí – aspoň ji pak budete používat. Na vrchu proto nechte náplast a prášek na bolení hlavy (raději než růžovou klasiku aspirin, ten můžete nechat cucat člověka s infarktem). Taky kondom, protože ten se dá použít na ledacos, třeba jako škrtidlo. A slyšeli jste někdy o nasazení sáčku přes hlavu pod nos jako součást improvizované protichemické ochrany?

Nacpěte tam gumové rukavice – pro poskytování první pomoci komukoli a zase i v rámci protichemické ochrany – oblečení zakrývá většinu těla vyjma hlavy a rukou (i tuhle rukavici jsem viděl navlečenou přes hlavu). A malý obvaz, klidně z prošlé autolékárničky. Dámy přidají jehlu a niť. A taky tampon, nejen když mají své dny, ale protože se zase skvěle hodí k první pomoci. Kuřáci sirky nebo zapalovač, ale jak jsem minule varoval – v místech po explozi, kde může unikat plyn, prosím pěkně neškrtat. Takže značka ideál je taková ta pidi baterka s jednou diodou. Nejvýš pak můžete přidat kousek igelitu, lepenky, lékařskou roušku (nepomůže před plynem, ale chrání před nákazou třeba při té první pomoci).

KPZ

A víc se tam, myslím, nevejde, ale aspoň už u sebe pár šikovných věciček máte. Co je důležité – takovou KPZ udržujte. Když z ní něco spotřebujete, musíte to doplnit. Čas od času je třeba přezkoušet, že svítí ta pidi baterka. Nebo vůbec, zda se něco z obsahu nerozpadá. Současně si takovou údržbou osvěžíte, co všechno tam máte, protože jak už jsem taky psal, nejblbější je, když si ani nevzpomenete, že to potřebné máte. Stejně tak apeluji, naučte se KPZ přendávat z tašky do tašky stejně samozřejmě jako peněženku a klíče.

Osobní lékárnička

Domnívám se, že jako základ osobní lékárničky docela stačí to, co jste před chvílí nacpali do KPZ. Ale dejme tomu, že jste v poskytování první pomoci trochu zdatnější a současně máte v batohu pro denní nošení další volné místo. Samozřejmě, že nejen při teroristickém útoku, ale prakticky kdykoli, se může hodit skládací dlaha, pořádné škrtidlo a více kusů gázy než jeden. Nebo izotermická folie, zahřívací polštářky. A dezinfekce. Když odmyslím tu první pomoc, můžete taky nosit jako zdroj světla lightstick a tak dále a podobně. Zase platí, že je nutné obsah udržovat.

batoh

Krabička poslední záchrany 2 – pro zbraně hromadného ničení.

Čili KPZ ZHN (postaru), resp. KPZ CBRN (moderně). Tím se dostávám k alternativě plynové masky s filtrem (opravdu by bylo smutné, kdyby ji někdo tahal bez něj), k níž by ti důslednější z vás museli nosit ještě protichemický oblek. (Na druhou stranu, bůhví, co všichni ti batůžkáři kromě notebooku a svačiny tahají?) Přemýšlel jsem, jak pár věciček užitečných pro první minuty poskládat do malé krabičky. A vyšlo mi:

  • Gumové rukavice (klidně znovu, přestože je už máte v klasické KPZ nebo lékárničce)
  • Plavecké brýle (chrání jen oči, ne tvář, ovšem jsou skladné a pro zrak 100% účinné)
  • Respirátor s ochranou FFP3 (zakoupíte v prodejnách pracovních oděvů)
  • 2x pidi lahvička (třeba od dezinfekce na ruce) s octem a roztokem sody (co na jaký plyn funguje jsem psal v článku o plynech, můžete danou látkou polít respirátor)
  • Turistická jednorázová pláštěnka
  • Pokud se vejde, tak celoobličejová kukla nebo igelitka s prostřiženými otvory na oči a ústa
  • Kus lepící pásky (přemotaný třeba na špulku od niti – ke stažení masky, rukavic atp.
  • Igelitové pytlíky

Tímto zkrátka dostanete opravdu elementární prvky tzv. improvizované protichemické ochrany jednotlivce, které se vejdou do velmi malého pouzdra. Pochopitelně je třeba natrénovat jejich použití a v potřebném pořadí je i do krabičky poskládat (zavřete oči, nasadíte respirátor, nasadíte brýle, postříkáte roztokem roušku, nasadíte rukavice, pak kuklu, posléze pláštěnku, podle potřeby další igelitové pytlíky, nakonec vše utěsnit páskou).

OK, chápu, že se tomu leckdo směje, protože to nemá daleko ke školním nácvikům z dob, než branná výchova na dlouho vyšuměla z osnov. A jakkoli ji tam loni nebo předloni Ministerstvo obrany vrátilo a hasiči se o leccos snažili už po září 2001, tak se to na jedné straně pořádně neučí a na straně druhé přežívají reminiscence na doby, kdy vám radili lehnout si patami k jadernému hřibu a přikrýt hlavu aspoň novinami. Jenže i na tom kus pravdy byl… Takže díky za pozornost, tento týden už vás nebudu více zaměstnávat, v pondělí 30.11. se vrátím k původnímu seriálu a dozvíte se v něm i to, co jsme v akutní proti-teroristické přípravě vynechali.

Přehled všech dílů:

POSTAPO / TERORISMUS – mimořádná série, jak být připraven na řádění teroristů (1)

POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (2) – chemické zbraně

POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (3) – nemoci

POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (4) – mentální příprava

POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (5) – ověřeno v praxi

POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (6) – osobní vybavení


 Autor: Robert Klus