Soukromé bezpečnostní služby v ČR nejsou schopny vstřebat vysloužilé vojáky a policisty. Ale mohly by…

 21. 12. 2014      kategorie: ARMÁDA ČR    

V USA je běžné, že bývalí příslušníci ozbrojených složek se dále věnují svému oboru v soukromém sektoru, a to buď jako kontraktoři nebo jako pracovníci bezpečnostních agentur. V naší republice nemají bezpečnostní agentury takový kapitál jako mezinárodní americká společnost, která je ochotna zaplatit za dlouholeté zkušenosti mužů v uniformách.

Tito muži sloužili své zemi, pomáhali a chránili a nadále chtějí tuto činnost vykonávat v soukromém sektoru. Ale upřímně - kdo z vás by si šel stoupnout za 65Kč hrubého za hodinu do supermarketu, kde kolem vás projde denně okolo tisíce lidí, které musíte hlídat, aby nekradli zboží. Kde musíte stát 14 a více hodin na nohou, a to za mzdu, za kterou sotva člověk uživí rodinu? To je absurdní.

byvali_voj_01
Foto: Bývalí vojáci se dnes občas chytají jako kontraktoři (zdroj CESKATELEVIZE.CZ)

Myslím si, že bývalí policisté a vojáci by měli v těchto agenturách zastávat vyšší posty, například bezpečnostních manažerů, konzultantů, instruktorů. Člověk se zkušenostmi ze zahraničních misí by měl své vědomosti předávat dále a ne se zaseknout jako stojka v supermarketu nebo na pasáži v obchodním centru.

Z vlastní zkušenosti vím, jak soukromé bezpečnostní agentury fungují. Neprošel jsem jich mnoho, ale mohu říct, že pro mě jako bývalého strážníka nebylo těžké se do agentury dostat, těžké bylo dostat se na lépe placenou pozici, která by stála za to ráno se vzbudit a jít do práce.

byvali_voj_02
Foto: Překombinované majáčky - drsní hoši - parking na invalidech - to je dnešní bezpečnostní agentura (zdroj FOBOS-THOR.CZ)

Agentura raději najme člověka bez zkušeností, kterému dá základní plat 65Kč hrubého na hodinu, při počtu odpracovaných hodin 264 a výše. Staršímu člověku či cizinci je to v podstatě jedno, protože je rád, že vůbec může pracovat. Ale jaké jsou výsledky? Stojí jeho pracovní výkon za to? Proč bezpečnostní agentura nezaměstná raději člověka s mnohaletou letou zkušeností u Policie ČR, i kdyby to znamenalo dát mu o 35Kč na hodinu více?

Představte si situaci v obchodním centru, kdy z obchodní jednotky vybíhá zloděj, který zde odcizil zboží v hodnotě například 10.000,-Kč. Prodavačka v obchodě mačká alarm a informuje o krádeži operačního, ten přes vysílačku informuje strážce na pasáži – postaršího pána, který je pár let před důchodem. Myslíte si, že tento strážce se za zlodějem rozeběhne a po obchodním centru ho bude někde nahánět? Já myslím, že ne. Jsem si na 100 procent jistý, že ne.

Tím chci říct, že ať už vysloužilý voják či policista mají k tomuto typu práce jiný přístup, mají zkušenosti se zadržováním pachatelů z trestné činnosti či teroristů, kteří ohrožují národy. My tyto muže potřebujeme. Chceme se od nich učit. Chceme naslouchat jejich příběhům. Chceme, aby nám předávali své zkušenosti a mohli naši práci vykonávat lépe a efektivněji. Bohužel, toto je jen zbožné přání strážců, greetrů, detektivů a kolegů ze „zásahových jednotek".

byvali_voj_03
Foto: Soukromá zásahovka - ideální místo pro bývalé profíky (zdroj LUKASZAFER.KABEL1.CZ)

Rozhodnutí vždy záleží na vedení firmy, která v drtivé většině případů není schopná a především ochotná tyto odvážné muže se zkušenostmi zaplatit tak, jak by si zasloužili. Bohužel z této situace nelze vinit jen bezpečnostní agentury, neboť v silné konkurenci jsou nuceny tlačit ceny co nejníže.

Mimochodem, velkou část nákladů spolkne stát - při stávajích odvodech a pojištění musí bezpečnostní služba, aby mohla strážnému dát zaslouženou mzdu 120,- Kč/hod., fakturovat zákazníkovi 210,- Kč s nulovým ziskem (ověřeno u několika bezpečnostních agentur jako AG MATT, Securitas, M2C). Do této kalkukace ještě ani nejsou zahrnuty vícenáklady bezpečnostní agentury jako je pojištění, vozidla atd.

Řešením této situace by zajisté bylo vytvořit nový zákon o bezpečnostních agenturách, ve kterém by byla stanovena povinnost mít jako bezpečnostního managera, případně jako vedoucí směn, někoho zkušeného - bývalé vojáky a policisty, kteří by svou způsobilost k tomuto působení dokládali hodnocením a dokladem o předešlém služebním poměru. Takovýto model již funguje mnoho let v Izraeli a některých dalších státech.

Pozn.: Autor je sympatizantem Spolku VLČÍ MÁKY, z profesních důvodů si nepřál uvádět jméno.

 Autor: Redakce