30 nebo 32 let Policie ČR aneb pomáhat a chránit včera, dnes a zítra

 20. 03. 2023      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

Policie České republiky již víc jak třicet let pomáhá a chrání – ač toto heslo ji provází teprve 15 let. Čím vším policie za tu dobu prošla, čím se zabývala, jaký vývoj a změny prodělala, si pojďme společně připomenout. Počínaje přerodem po sametové revoluci, konče prioritami policie dnes. A hned v úvodu si vysvětlíme, kdy vlastně naše policie slaví výročí vzniku…

Česká a slovenská policie se rozdělily už před rozpadem Československa

Policie ČR vznikla transformací české části Sboru národní bezpečnosti 15. července 1991. Zajímavé je, že tedy až s odstupem roku a půl od pádu komunistické totality. Pro úplnost, Policie Slovenské republiky vznikla o 4 a půl měsíce dříve. Takže další zajímavostí je, že oba sbory byly rozděleny pro změnu dávno před dělením republiky. A to není všechno, v srpnu 1991 ještě vznikl Federální policejní sbor – taková československá FBI. V roce 1993 pak PČR převzala agendu federálního sboru.

A teď považte, že zatímco v aktuálním roce slavíme 30 let ČR a taková Armáda ČR si náležitě připomíná své 30. narozeniny, tak policie si je za daleko menšího zájmu odbyla už před dvěma roky. My teď připravujeme články o všech, kdo letos slaví ty třicátiny, pročež se nám nechtělo ohlédnutí za Policií ČR vynechat.

První dekáda - devadesátky

Po svém vzniku, tedy v poslední dekádě tisíciletí, se policie kromě běžné kriminalistické a bezpečnostní činnosti soustředila na boj s cizineckými mafiemi a posléze i na organizovaný zločin páchaný českými občany. Včetně, bohužel, policistů samých. Tato doba se někdy označuje jako Palermo či divoké devadesátky a nedávno ji připomněl seriál „Devadesátky“.

Kromě gangsterů typu Berdycha si pamětníci této doby jistě vybaví změnu uniforem – ze zelených „esenbáckých“ na modré, stejně tak proměnu vozového parku i jeho design. Vozidla, která přešla od Veřejné bezpečnosti (součást SNB), měla žlutobílý design a nápis VB. Ten se změnil na nápis policie a od roku 1991 do roku 2007 bylo značení vozů bílozelené. Favority nahradily Felicie, posléze Fabie a Octavie. Dá se říci, že Policie ČR byla po léta věrným klientem automobilky Škoda, až v posledních letech doplnila řady vozů značkou Hyundai.

pčr zelený vůz

Druhá dekáda – terorismus, migrace a internet

Vstup do třetího milénia hned na počátku globálně poznamenal útok na WTO z 9. září 2001. Další útoky následovaly a zasáhly i evropská města, takže se i česká policie začala postupně více zaměřovat na boj s terorismem. V této době také nastupuje masový internet, ačkoli online kriminalita je ještě v plenkách a převládají daňové úniky, kvete politicko-podnikatelská korupce. Z hlediska pozitivních impulzů pro policii ale právě do této druhé dekády můžeme řadit výhody moderních technologií – ať šlo o mobilní telefony, rozmach veřejných kamerových systémů nebo pokroky ve forenzní vědě, PČR se snažila držet krok.

Od 1. ledna 2000 je Česko rozděleno na 14 krajů, a tak si v této dekádě „sedá“ struktura PČR funkční víceméně dosud. Zahrnuje policejní prezidium, krajská ředitelství a jim podřízené útvary a odbory a útvary s celorepublikovou působností jako kupříkladu Útvar rychlého nasazení (URNa). Jeden takový útvar zažívá zlatou éru - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ, 1996-2016).

Nesmíme ještě opomenout zmínit, že v roce 2008 vzniká nový zákon o policii a za všechny změny, ktré přinesl, připomeňme možnost vykázání pachatele domácího násilí – po čase se s tímto institutem naučili policisté pracovat a nejedné ženě zřejmě zachránili zdraví a umožnili nový start.

Třetí dekáda – velká očekávání i rozčarování

Bezmála mobilizaci si Policie ČR zažila v roce 2012 během metanolové aféry. Do oběhu se dostalo obrovské množství pančovaného alkoholu, které si vyžádalo desítky obětí. Vláda musela nakrátko vyhlásit prohibici. Kriminalistům se podařilo řetězec distributorů rozkrýt a nejeden pijan si oddechl. Vděčnost policejnímu sboru však netrvala dlouho – v polovině roku 2013 proběhla policejní razie na Úřadu vlády, kterou část veřejnosti dosud považuje spíše za puč. Zvlášť, když dnes víme, že vznesená obvinění u soudu neobstála, sa výjimkou nezdaněné kabelky milenky tehdejšího premiéra. To předznamenalo pád Šlachtova útvaru ÚOOZ.

Další šok a zklamání přinesl útok aktivního střelce v Uherském Brodu roku 2015 – přivolaná policejní hlídka se bála proti němu zasáhnout, zatímco lidé v restauraci umírali, na příjezd speciální jednotky se čekalo příliš dlouho. Všechno zlé je ale k něčemu dobré, takže policie následně zkvalitnila výcvik, zajistila prostředky balistické ochrany a adekvátní zbraně pro lokální výjezdové jednotky.

Ve stejném roce propukla v Evropě naplno migrační krize, takže do úkolů Policie ČR se přidalo potírání nelegální migrace. A s překotným rozvojem online podvodů a další kriminality v online prostředí se musela PČR orientovat nově také tímto směrem.                                                                                                                                                                          

Co přinese další „třicetiletka“?

Počátky již známe, naše policie obstála během pandemie covidu a specializuje se na hrozby kyberterorismu, jímž už byly některé české instituce zasaženy. Přitom ale nemizí dřívější formy zločinu – od krádeží po vraždy, od podvodů po online podvody, od korupce po daňové úniky. Stokrát za den volají občané policisty k banalitám, jako sousedské hádky, přesto je Policie České republiky stále připravenějších řešit širokou paletu závažných hrozeb.

policie pmj

Přejme naší policii, aby další „třicetiletka“ nebyla tak překotná a dynamická, a když, tak aby politici dokázali vyčlenit dostatek prostředků na adekvátní personální a materiální zabezpečení.

Zdroj foto: Wikipedie

 Autor: Arnošt Zeman