Militarizace policie: v USA i ČR jedná policie s občany jako s nepřáteli

 25. 08. 2014      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

Americký prezident Obama v souvislosti s rasovými nepokoji ve Fergusonu kritizoval tamní policii za přílišnou militarizaci. Nereagoval tím zdaleka na onen konkrétní případ zabití černošského mladíka a následné protesty. Problém je daleko rozsáhlejší a může být varovným prstem i pro českou policii.

Program 1033: armáda předává nepotřebný materiál strážcům zákona a pořádku1

“Je bez pochyb, že se policie ve Spojených státech militarizuje. Obyvatelé mnoha lokalit policii vnímají jako okupační armádu a jejich čtvrti vskutku připomínají spíše Bagdád nebo Kábul místo poklidného amerického města,“ vystihl stávající americký problém Tom Nolan, bývalý policejní důstojník v Bostonu.

Foto: Raději neukazujte tento snímek přes strážníky Lázně Bohdaneč (zdroj: SNESKOFORSENATE.ORG)Foto: Raději neukazujte tento snímek přes strážníky Lázně Bohdaneč (zdroj: SNESKOFORSENATE.ORG)

A vskutku, policisté opravdu vypadají jako bojovníci ve válečné zóně, a to i díky projektu s nenápadným názvem „1033 program“, který spustil Pentagon v roce 1997. Jeho smyslem je umožnit policejním oddělením odkupovat za extra nízké ceny vojenskou výstroj a výzbroj přímo od amerického ministerstva obrany.

Foto: V USA si občané konečně začínají všímat proměny policie v další armádu (zdroj: FOURWINDS.NET)Foto: V USA si občané konečně začínají všímat proměny policie v další armádu (zdroj: FOURWINDS.NET)

Původně patrně neškodný systém přeprodeje státního majetku dalším bezpečnostním složkám se ovšem vymkl kontrole po útocích na WTO 11. září 2001. Proteklo jím vybavení v hodnotě přes čtyři miliardy dolarů. Policejní oddělení napříč Spojenými státy nyní disponují 500 vojenskými letadly, téměř 93 763 útočnými puškami a 432 MRAPy (které mimochodem armáda pořídila za 700 000 dolarů a policii odprodala s cenovkou 2 800 $).

Foto: Nebýt nápisu POLICE nepoznáte, že nejste ve válečné zóně (zdroj: THEGOVERNMENTRAG.COM)
Foto: Nebýt nápisu POLICE nepoznáte, že nejste ve válečné zóně (zdroj: THEGOVERNMENTRAG.COM) 

Je pak logické, že policie také přejímá drily a taktiku vojenských jednotek. A začínají v ní dominovat zásahové SWAT týmy, které už zdaleka neplní původní poslání – zásahy proti únoscům, držitelům rukojmích, vyšinutým střelcům…, nýbrž vtrhávají do heren, imigrantských ubytoven a podobně. Ze stovek specializovaných zásahů ročně se stalo padesát tisíc akcí. SWAT tým byl například nasazen k zatčení jistého organizátora kohoutích zápasů, pročež mu do obýváku vjel tankem. Průjezdem jeho dvorkem zabil stovku kuřat, což se možná ani nevyrovná počtu kohoutů obětovaných při zápasech.

Militarizace po česku

Ačkoli u nás žádný program 1033 neběží a nepotřebný armádní materiál končil v posledních letech spíše v Afghánské národní armádě či firmě Excalibur Army namísto u policie, jsme svědky určité militarizace strážců zákona i v České republice.

V paměti snad leckdo ještě má dřívější nákupy Městské policie Praha, konkrétně obrněné transportéry – na každý břeh Vltavy jeden se zdůvodněním, že kdyby se opakovaly povodně, dají se k nim ukotvit utržená plavidla (sic!). Dále vozy Hummer – do těžko prostupného terénu (patrně v pražských parcích?). A vznášedlo – opět s odvoláním na jeho využitelnost při povodních.

Pokud bychom měli zůstat u městské policie, pak v tuzemsku se svého času stala pojmem také ta v Lázních Bohdaneč. Americké vozy, speciální výcvik, vojenské uniformy, výstroj a dokonce útočné pušky. Motivací není rizikovost prostředí (v městečku se ročně vystřídá 7 000 pacientů, nikoli členů AL-Káidy) a ačkoli tento strážnický sbor působí spíše jako turistická atrakce, jeho militantnost nelze schvalovat.


Video s ukázkami výcviku a zásahu MP Lázně Bohdaneč (zdroj: YOUTUBE) 

Militarizaci můžeme sledovat také u naší státní policie. Opět je to dobře patrné na odívání, výstroji a výzbroji, ale především na taktice. Problém je v tom, že tu si pak policisté chtějí vyzkoušet i mimo cvičiště, čehož mediálně hojně diskutovanou ukázkou bylo zadržení Jany Nagyové (nyní Nečasové). Ale podobných akčních scén se najde v podání PČR plno.


Video ze zásahu Policie ČR proti zloději aut (zdroj: YOUTUBE)  

Po zhlédnutí předchozích dvou videí se teď čtenář možná usmívá, protože ani jedno nevypadá skutečně akčně, za to spíše trapně. Jako že si jen někteří chlapci a děvčata hrají podle amerických krimi seriálů. Bohužel v těchto případech nemusí platit, že kdo si hraje, nezlobí  - naopak dochází k překračování pravomocí a šikaně občanů.

Ano, známe sice druhý extrém, který v jednom ze svých stand-upů brilantně vystihl nedávno zesnulý Robin Williams: „Víte, jak volá britský policista na pachatele? Stůj nebo to zavolám ještě jednou!“ Přirozeně se jedná o narážku na fakt, že britští „bobíci“ nenosí pistoli. Nebo jsou na tom země jako ČR (a vlastně i USA) tak zle, že k naplňování hesla pomáhat a chránit potřebují policisté výkonnou válečnou techniku?

Zdroje
1 http://www.counterpunch.org/2014/08/20/how-the-pentagon-militarized-the-us-police-force/

medajlonek_paskova

Foto: Raději neukazujte tento snímek přes strážníky Lázně Bohdaneč (zdroj: SNESKOFORSENATE.ORG)
Foto: V USA si občané konečně začínají všímat proměny policie v další armádu (zdroj: FOURWINDS.NET)
Foto: Nebýt nápisu POLICE nepoznáte, že nejste ve válečné zóně (zdroj: THEGOVERNMENTRAG.COM)