Bahna již v sobotu. Návštěvníky čekají bohaté ukázky vojenské techniky, včetně zahraničních novinek!

 20. 06. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

Na tradiční akci Bahna, kterou pořádá Velitel společných sil a Nadace pozemního vojska AČR v lokalitě BAHNA u Strašic - okres Rokycany, se již 23. června představí domácí i zahraniční, moderní i historická vojenská technika. Svou premiéru zde budou mít ASCOD MMBT 120 a ASCOD IFV 30. Přijít můžete v 9 hodin a bavit se až do 17 hodin.

Slavnostně akci zahájí, jako už tradičně, průlet vzdušných sil, seskok parašutistů a salva z houfnic v 10:00. Celé dopoledne pak budou probíhat komentovaná defilé bojové techniky. Od oběda přijdou na řadu simulace – Policie ČR, Nasazené rotního úkolového uskupení v operaci na vynucení míru, dále 14. pluk logistické podpory a 13. dělostřelecký pluk, až po Vojenskou policii či Hasičský záchranný sbor. V souvislosti s „osmičkovým rokem“ jsou zařazeny také Mobilizace 1918 a Srpen 1968!

Jak již bylo zmíněno, před pár dny byla potvrzena premiéra ASCOD Medium Main Battle Tank (MMBT) a ASCOD Infantry Fighting Vehicle (IFV) od General Dynamics. Druhý model je obrněné bojové vozidlo, které se má účastnit tendru na nové obrněnce (za přestárlá BVP) české armády. A to v konkurenci švédského Combat Vehicle 90 (CV-90) a německé Puma Infantry Fighting Vehicle (IFV).

Vstup na akci je jako vždy bezplatný. V areálu bude připraveno kompletní zázemí včetně stánků s občerstvením, stánky se suvenýry či prezentacemi neziskových organizací. Zde je nutno uvést, že hlavním organizátorem akce je Nadace pozemního vojska AČR, tedy také tým dobrovolníků, který jinak provozuje nedaleké Muzeum na demarkační linii v Rokycanech. Více viz www.bahna.eu.

 Autor: Redakce