Gabčík a Kubiš by žasli, co umožní nejnovější padáky, které nyní pořídila AČR.

 31. 03. 2020      kategorie: ARMÁDA ČR    

Údělem výsadkových skupin během druhé světové války bývalo, že musely opustit letoun často mimo plán původního výsadku. Na jejich následné pěší přesuny dodnes vzpomínáme při nejrůznějších pietních pochodech, často desítky kilometrů dlouhých. Jenže doba se změnila: AČR nyní koupila patrně nejlepší vojenské padákové komplety na světě, které výsadkáře dopraví do vzdálenosti několika desítek kilometrů od výsadku. Pojďme si je představit a ukázat si, jak se doba změnila

Úvodem – proč a co AČR poptávala a úspěšně nakoupila

Příslušníky speciálních sil nelze ani dnes, ve 21. století, z mnoha důvodů vysadit přímo v místě určení. Znemožňuje to nepřátelská obrana. Pokud totiž „speciálové" zasahují v místě, kde nejsou zrovna vítáni, je prakticky nemožné je tam dopravit za rachotu motorů vrtulníků či jiných přepravních speciálů. Jedinou šancí je uskutečnit vzdálený přelet, resp. výsadek, desítky kilometrů od místa určení, z výšky okolo 10 000 metrů a samozřejmě v noci.

Česká armáda nyní zavádí ve svých elitních útvarech (601.skss a 43.vpr) padáky, které patří mezi světovou špičku. Konkrétně se jedná o padákový komplet MMS Intruder 360 od firmy Airborne Systems North America. Na jeho vývoji se podílejí zejména bývalí výsadkáři a členové speciálních jednotek. Firma se stoletou tradicí, se zabývá výhradně vývojem a výrobou padákové techniky pouze pro vojenské a policejní použití. Nejedná se tedy o sportovní produkt přizpůsobený pro armádní potřebu.

Kvalita a funkčnost při plnění výsadkových úkolů řadí tyto systémy na světovou špičku. Po seskoku z letové hladiny 10 kilometrů, kde se standardně pohybují běžné dopravní letouny, lze s padákem řízeně, tiše a bezpečně doplachtit k cíli do vzdálenosti 60-80 km. Pro představu, pokud by takový výsadek proběhl na česko-polské hranici u Bohumína, výsadkáři doklouzají pod pláštíkem tmy až k Lipníku nad Bečvou.

Mimochodem stejné padáky používají již řadu let i v okolních armádách NATO a je možné je vysazovat letectvem západní i východní provenience. V AČR nahradí Intrudery doposud používané padáky SOV, které jsou na konci své patnáctileté životnosti.

Co přesně padáky 21. století umí?

Americký výrobce Airborne Systems North America na prvním místě zdůrazňuje, že padáky jsou maximálně bezpečné a pro uživatele snadno ovladatelné. Jsou určené pro seskoky ze středních a velkých výšek (HAHO /HALO - High Altitude High Opening a High Altitude Low Opening) a pro nesení plné výstroje a výzbroje a noční seskoky v nepřátelském prostředí.

Intrudery umožní „doklouzat" 60 až 80 kilometrů daleko od místa seskoku (podle výšky vysazení a větru). Nosnost včetně výstroje je 204 kg. Velkou předností padáků je i jejich naprostá tichost, neboť ani při provádění přistávacích manévrů nedochází k třepotání žádných částí padáku. Hlavním předpokladem pro co nejdelší dolet je pochopitelně výška výsadku. Doporučená výška otevření je 7 620, nicméně seskok může být proveden i z výšky mnohem vyšší. Například přepravní letouny Casa pro tyto účely plně vyhovují.

Airborne Systems 1Foto zdroj: Airborne Systems

Výsadkář provádí HAHO výsadek za použití kyslíkové láhve typu SOLR 4500, která má objem 2 litry a nabízí až o 50 % vyšší objem kyslíku než modely předchozí generace. Mimochodem, právě to je jeden z důležitých faktorů umožňující extrémní dolet. Set je odlehčený, redukovaná velikost rozvaděče zabraňuje únikům kyslíku, díky čemuž lze i plně natlakovanou láhev skladovat dlouhou dobu. Podobně velkorysé jsou i intervaly kontrol a údržby – inspekční cykly po 30 měsících, servis po 60 měsících.

Airborne Systems maskFoto zdroj: Airborne Systems

Odlehčená je nejen kyslíková láhev, ale především celý padák – díky speciální konstrukci postroje zvyšuje komfort a rozloží nesenou váhu na větší část těla. A to přesto, že záložní padák je naprosto identický s hlavním padákem. Jeho použití tak nejen nijak neohrozí plnění mise, ale logicky ani bezpečnost, ovladatelnost a hladké přistání. Pro představu, oba padáky zvládnou otočku o 180 stupňů za 1,5 až 2 sekundy, o 360 stupňů za 2 až 4 sekundy.

Nakonec, univerzalita padáku je dána i všemi možnostmi jeho otevření, jak zachycuje tabulka.

Airborne Systems openFoto: Všechny způsoby otevření, zdroj: Airborne Systems