Hlavu si chraň! Armáda České republiky obměňuje přilby, zvolené modely ale budí rozpaky.

 23. 08. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

Přilby, které v minulosti obdržely elitní jednotky Armády české republiky, konkrétně 43. vpr a 601. skss, jsou moderní typy AirFrame od společnosti Crye Precision (sic kritizované kvůli nedostatečné ochraně zátylku). Helmy pro zbytek armády se vyrobí tak nějak po domácku. V době, kdy trhu kralují helmy vyladěné zkušenostmi milionů vojáků, bude mít AČR něco „extra“ podle hesla „čím levnější, tím více“.  

Helmy AirFrame pro speciály – sice pojem, ale…

Naši výsadkáři a speciální síly se asi radují, že jim jako prvním byly obměněny helmy, jenže zvolené Airframe jsou určeny pro specifické činnosti. Svého času získaly skvělou reklamu díky tomu, že je nakoupila nejelitnější jednotka světa – Delta Force. Co se bohužel stejně hlasitě neroztrubuje, že je nakoupila jen a jen pro výcvik, a navíc je hned po šesti měsících poslala zpátky do skladů (že by nebyly bezpečné ani pro střelbu s cvičnou FX municí?).

airframe

AirFrame jsou totiž kritizovány za nedostatečnou ochranu zadní části hlavy, ať už proti šrapnelům, nebo tlakové vlně. Což je dáno jejich tvarem, dvoudílnou konstrukcí, ztenčením materiálu oné zadní části pro snížení hmotnosti. Dokud se voják pohybuje vpřed, čelem proti nepříteli, je vše v pořádku, ale v momentě, kdy voják zalehává, k explozi dojde za ním, musí se otočit k protivníkovi zády nebo bokem, nejsou nejcitlivější centra jeho mozku již 100% chráněna.

Jaké plusy i mínusy mají AirFrame helmy, se můžete podrobně podívat v tomto videu.

Nové helmy AČR vyvíjí STV Group

Jakkoli se o konstrukci a bezpečnosti AirFrame diskutuje, je to pořád první liga, dodává ji světový výrobce Crye Precision. Ostatní příslušníci AČR nafasují pro změnu něco domácího. Na jaře byla pro dodávky přileb v letech 2018 - 2020 vybrána firma STV Group, která dosud na trhu s balistickými helmami nic nenabízela. Co není, může být, a slibem nezarmoutíš – a tak se s dalšími třemi dodavateli přihlásila do tendru a nabídla bezkonkurenční cenu.

„Oproti původnímu předpokladu, který činil až 20 000 korun za jednu balistickou přilbu, bude činit cena za jeden kus asi 8600 korun. Za takto výhodných podmínek bude možné pořídit výrazně více kusů, než bylo původně v plánu,“ uvedl Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany. (zdroj)

Nemáte dojem, jako by se na ministerstvu obrany po vzoru Šimka a Grossmanna kasali: „Nechci slevu zadarmo?“ (Pozn.: Kolem 20 000,- Kč za kus se pohybuje cena přileb II. generace od nejuznávanějších světových výrobců jako je Revision, Ops-core nebo Team Vendy, tedy vyrobených nikoliv z polyaramidových vláken – kevlaru, ale z polyetylenu).

FAST_SF_1

STV Group by tedy měla přijít s vlastním designem a výrobou. Vůbec tak není zřejmé, zda takové helmy budou při nošení vyvážené, kompatibilní s příslušenstvím, které se na ně montuje atd. Předem už lze konstatovat, že budou těžší, s menší odolností proti šrapnelům a kratší životností!

Proč? Armáda rezignovala na helmy II. generace z polyetylenu a objednala „starý dobrý“ kevlar. A ten oplývá všemi zmíněnými negativy. Rozdíl je to asi takový, jako když sobě nebo svému dítěti kupujete na kolo helmu za 349,- v supermarketu, která splňuje více méně jen zákonný požadavek „ochrany“ hlavy nezletilého při jízdě, nebo za 1799,- třeba od firmy, která se vývojem a výrobou helem dlouhodobě zabývá ve specializované cyklo prodejně, a která skutečně při pádu ochrání.

STV Group má tedy v kapse rámcovou smlouvu na 435 milionů korun, což je jistě skvělá zpráva pro domácí obranný průmysl, zatímco polovina našich vojáků se může těšit, až nafasuje originální české řešení ochrany hlavy. Možná každý voják nafasuje helmy hned dvě, za ty prachy, no nekupte to!

viking

 Autor: Redakce