Islámský stát vesele dál bují: To se čeká, až vstoupí do OSN?

 05. 08. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Také vám je divné, proč IS nebyl dávno rozdrcen, když se jedná o pár desítek tisíc bojovníků? Co se vlastně děje na území Iráku a Sýrie? Že utečenci hrnoucí se do Evropy pocházejí především z jiných zemí? Kde je Amerika? A co to začalo vyvádět Turecko? Pojďme si tuhle zamotanou situaci v rámci možností rozplést...

Amerika = světový četník? Tak to už neplatí.

Tuto roli, samozvanou a kritizovanou už od svržení atomových pum na Japonsko, pověsila na hřebík Obamova administrativa. Ne nadarmo dostal už předem Nobelovu cenu za mír. Ta sice měla odměnit restart vztahů s Ruskem a další vlnu jaderného odzbrojení – obojí ovšem zůstalo u deklarací.

Za to Obama nevyslyšel výzvy a naděje mládeže revoltující při Arabském jaru (ta by snad poprvé v historii nějaké ty americké pěšáky vítala s šeříkem), nechal padnout Kadáfího a Libii se topit v sektářském násilí. Asada dosud toleruje, včetně chemických útoků na neposlušné občanstvo, vlastně nechal Asada jakože předat chemické zbraně velkoryse Rusům.

Těm ke všemu toleruje válčení na Ukrajině, jež bere vážně natolik, že už podruhé za rok projede středoevropskými státy americká vojenská přehlídka. Vojáci na to jsou, když je Obama nechal stáhnout z Iráku a Afghánistánu. Co na tom, že proces obnovy, natož demokratizace, těchto válkou zničených zemí nebyl dotažen, takže irácká armáda předala své zbraně početně slabší a hůře vybavené armádě IS. Zatímco naše armáda toho času cvičí afghánské piloty, zadržují naši celníci desítky afghánských imigrantů na našich silnicích. Tak tu snad mají být jedni nebo druzí, co je to tam pod Hindukúšem za bordel?

Aby se neřeklo, nějaké americké stíhačky startují proti cílům IS, ale drtivá většina se jich vrací s bombami na palubě, buď že nenašly svůj cíl, nebo nepřišlo povolení cíl zničit. Prý se islamisté mísí s civilisty. Tak jistě, do jejich výcvikových táborů asi chodí na exkurzi školáci. Anebo je těžké bombardovat tahle výcviková zařízení proto, že se velká část z nich ve skutečnosti nachází na území tzv. spojenců, počínaje Sauskou Arábií a konče Tureckem?

Nepřítel mého nepřítele je můj přítel: Turci, Kurdové, Írán

Když se v pozemním boji postavili IS jako první a s úspěchy Kurdové, ba Kurdky, to bylo slávy. Kurdové, proti nimž neváhal použít zbraně pro změnu starej dobrej zloduch Sadám Husajn. Prastarý národ, soustředící se na hranicích Iráku, Íránu, Sýrie a Turecka. Národ, který proti IS prokázal takovou statečnost (de facto vytvořil nárazníkové pásmo), že se dokonce chvíli štěbetalo o tom, že by také měl mít konečně právo na svůj vlastní stát – Kurdistán.

Tak to bylo přesně poslední kapkou pro Turecko, poslední dobou pod vládou panovačného Erdoğana silně se islamizující, aby se začalo starat. A tak jeho stíhači mydlí Kurdy, ale aby se neřeklo, také pozice IS. A aby to Obama přešel se svou tradiční slepotou a hluchotou, nechá Turek startovat americké stíhačky ze svých základen (co že, to není automatické, když je taky v NATO?).

Turci čichají příležitost – patrně jim vlila novou krev do žil budoucí mapa Islámského chalífátu zasahující hluboko do Evropy, kterou představitelé IS obkreslili podle Turecké – pardon Osmanské – říše, jejíž bojovníci vypalovali moravské vesnice ještě v době, kdy Komenský už pokládal základy moderní pedagogiky.

Stejně hořký je obrat ve vztazích USA a Íránu – na papíře je nová dohoda o kontrole jeho jaderného programu tak benevolentní, že tu atomovku bude islámská republika (tohle oficiální spojení rve uši od roku 1979) brzy mít, výměnou za to, že se také postaví IS. Tak to by snad šlo i bez ústupků, když je zde 90 % šíítů, zatímco IS je sunnitské hnutí a ve světě zcela dominantní (na mapce zelená), takže z Íránců se stává ohrožený druh.

islam_stat_01
Foto: Mapa vlivu IS

Utíkej, kdo můžeš... (ale před čím?)

...šíří se šeptandou ve všech (nejen, ale převážně) muslimských rozvojových zemích - a tak se do Evropy derou „uprchlíci". Jejich národnostní složení vůbec neodpovídá tomu, kde zuří války a islamisté uřezávají hlavy na potkání. Realita je taková, že sunnité na území IS nemají problém, z bojůvky se totiž stala funkční ekonomika a státní správa. Tamní podnikatelé (nejen prodejci vozů Toyota) se nedávno západním médiím svěřili, že po nástupu IS poklesla korupce a zjednodušily a snížily se daně (zaveden šárijský zakát – daň z majetku a příjmů – asi ve výši 3 %).

Bodejď by ne, i pravověrní islamisté dokážou interpretovat myšlenky proroka tak, že se takto vybraná daň nemusí rozdělit mezi chudé, ale lze ji použít k nákupu zbraní (odkud že jsou AK-47?) za džihád. Když dokáží udržet nějaké ty ropné vrty a ropu v hodnotě několika miliónů dolarů denně vyvést (třeba přes již zmíněné Turecko), tak je zaděláno na to, aby se Islámský stát prostě etabloval jako... no nechci se dožít, až je za deset let slavnostně přijmeme do OSN.

Ostatně s tím násilím to tam asi není tak zlé, jak se nám Evropanům snaží propagandistickými klipy nakukat. Když si na youtube přehrajete trestání těch, kdo se provinili proti právu šaría, uzříte, že nejsou bičováni tak, jak nám Mel Gibson předestřel v Umučení Krista. Po vykonání trestu si s katem ještě podají ruku, jako by studovali metody učitele Hnízda z Obecné školy. Takže zpátky k uprchlíkům – ano, menšinoví křesťané a šíité to tam mají zlé (minimálně musí platit speciální daň nebo konvertovat). Podle toho jich také do Evropy míří vlastně málo a nebraňme jim.

Ovšem zbytek té party na lodích, visících na kamionech před Eurotunelem nebo loudajících se k právě stavěnému maďarskému plotu, to jsou hoši z lepších rodin, které se jim složily na převaděče, závislí na svých smartphonech, které jsme jim po umístění do záchytných zařízení odebrali, takže nám to pod Bezdězem na truc demolují. Jak správně podotkl ministr vnitra Chovanec, stačilo by, kdyby Německo zrušilo měsíční příspěvek 400 Euro poskytovaný těmto náplavám.

Takže co se ve světě vlastně děje?

IS je bezesporu teroristické hnutí, které nám vyhrožuje – jako takové ho tedy máme rázně pacifikovat, ať to nemusíme zase řešit až při obléhání Vídně. Je to ale současně národně-osvobozenecké hnutí, které úspěšně – a nejen vojensky, ale i právně a ekonomicky – stmeluje v minulosti uměle rozdělené národy. Jak ty své – sunitské – tak ty nepřátelské šíitské. Vždyť naprosto umělé hranice afrických a blízkovýchodních států nakreslili Britové, Francouzi, Holanďané a další bývalé imperiální mocnosti.

Když se tyto státy začaly poprvé reformovat v 50., 60. a 70. letech, zuřila Studená válka hrozící přerůst v horkou, takže dílo zkázy dokonal (fixoval) vliv SSSR či USA. Ty se teď nevměšují, konečně, navracejí pozornost redefinici jiné umělé hranice, a sice té ukrajinské. V pořádku, má-li Studená válka pokračovat, pak tam, kde začala. A zpátky k IS – možná si totiž nejen Američané položili otázku, zda není lepší nechat to tam být (nějak je samé se vymlátit, přeskupit, vytvořit nové a konečně přirozené hranice).

Nakonec cesta pro nás všechny je asi jediná (pomineme-li vymazání všech problémových území z mapy konečným vyčerpáním jaderného arzenálu, což by nutně vedlo k destrukci i nás samých). A tou cestou je vymezit jasné mantinely: 1) uzavření vnějších hranic EU (a USA), 2) tvrdé ztrestání

jakéhokoli výpadu muslimské civilizace proti naší křesťansko-judaistické (zde nejlépe po vzoru Izraele 1:10). A zavládne konečně klid a mír.