Izrael: Monitoring událostí (IV. díl)

 04. 08. 2014      kategorie: Izraelská škola proti terorismu    
  • Dne 28. července odpálili teroristé z Pásma Gazy rakety, které však dopadly na nemocnici a uprchlický tábor na „jejich“ území. Ve večerních hodinách z pondělí na úterý udeřily Izraelské ozbrojené síly (IDF) na rozsáhlejší sklady se zbraněmi, jež byly ukryty uvnitř mešity.

MapFoto: Nalezená mapa Hamásu se vstupy tunelů a místy s raketami v hustě obydlených částech Pásma Gazy (zdroj: IDFBLOG.COM)

  • V úterý 29. července sestřelil protiraketový systém Iron Dome raketu nad Bejt Šemešem – západně od Jeruzaléma - a také například v Aškelonu. Podle BBC uskutečnily IDF vzdušné údery, které poškodily elektrárnu v Pásmu Gazy. Podle dostupných informací byly ve škole provozované a financované Úřadem OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) nalezeny zbraně.
  • Ve středu 30. července od 15:00 do 18:00 poskytly IDF humanitární příměří (mimo oblasti, kde IDF působily), které však bylo ze strany teroristické organizace po čtyřech minutách porušeno. Celkově bylo na Izrael odpáleno 26 raket. V odpoledních hodinách byli zabiti další tři vojáci IDF, čímž se celkový počet obětí na straně IDF na 56 osob.

Tony BlairZdroj: ISRAELUNDERFIRE.COM

  • Dne 31. července: Teroristé vyslali za posledních 24 hodin více než 140 raket, 50 z nich přistálo v Pásmu Gazy. Izrael udeřil na 110 cílů. V tento den mimo jiné zazněly protiraketové sirény v Aškelonu, Eshkolu, Tel Avivu, Sha'ar HaNegevu, Sdot Negevu, Sha'ar HaNegev Regional Council a v mnoha dalších oblastech. Ve večerních hodinách však zasáhla teroristická raketa dům v Kiryat Gat. IDF povolaly dalších 16 000 osob v záloze (celkem již 86 000). Pentagon však vyzval Izrael, aby učinil více pro ochranu civilistů během aktuální vojenské operace. Mluvčí bílého domu navíc uvedl, že je naprosto nepřijatelné a neobhajitelné ostřelování zařízení OSN, kde jsou ubytováni nevinní civilisté. Podle dostupných informací doposud zemřelo přes 1 370 Palestinců.
  • Dne 1. srpna začalo v 8:00 další příměří, a to na 72 hodin. Příměří se netýkalo útoků na teroristické podzemní tunely. Nicméně Hamás pokračoval v raketových útocích, a také uskutečnil jeden sebevražedný útok. Zvláštní koordinátor OSN Robert Serry či mluvčí bílého domu Josh Earnest tyto útoky odsoudili. Americký prezident Barack Obama navíc dodal, že Izrael má právo se bránit. Senát Spojených států pak schválil další financování protiraketového systému Iron Dome, a to ve výši 225 milionů dolarů. Od začátku operace bylo zabito již 61 Izraelců. Navíc byl unesen jeden izraelský voják (Hadar Goldin).
Popis průběhu příměří
Zdroj: ISRAELUNDERFIRE.COM
  • Druhý den příměří (2. srpna) se opakovaly rozsáhlé útoky na Izrael – Aškelon, Sderot, Tel Aviv, Beerševa a další území. Naopak IDF zničily během ranních hodin čtyři tunely a podle IDF bylo doposud zabito celkem 800 teroristů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že největším sponzorem Hamásu je Katar. Za posledních 24 hodin Izrael udeřil na 200 teroristických cílů – tunely, sklady zbraní, velitelská a kontrolní střediska či objekt, který byl použit pro výzkum a vývoj zbraní nacházející se v islámské univerzitě. Dále byla zničená vzdělávací centra ukrytá v mešitách. V sobotu večer oznámil rabín a izraelský ministr obrany rodině uneseného vojáka, že na základě všech důkazů není možné, aby jejich syn stále žil.
We found motorcycles and weapons in a tunnel inside Israel. Hamas’ plan was to carry out a massive attack, abduct Israelis and rush back to Gaza with hostages2
Foto: IDF nalezly zbraně a motocylky uvnitř podzemních tunelů Hamásu (zdroj: IDFBLOG.COM.
  • Dne 3. srpna uvedly IDF, že od počátku operace (8. července) bylo z Pásma Gazy vypáleno přes 3 127 raket. V neděli se také uskutečnil pohřeb uneseného vojáka. Dále se v Egyptě konalo jednání o příměří za účasti členů Hamásu, Islámského džihádu a egyptských a amerických činitelů. Podle izraelských médií udeřily IDF na školy OSN v jižní části Pásma Gazy. Při těchto útocích zemřelo nejméně sedm osob. Generální tajemník OSN Ban Ki-moon odsoudil tento útok jako hrubé porušení mezinárodního humanitárního práva, morální ohavnost a trestný čin.
Následující díly monitoringu můžete naleznout pod jednotlivými odkazy.

L. Jiráček

 Autor: Luděk Jiráček

IDF nalezly zbraně a motocylky uvnitř podzemních tunelů Hamásu
IDF nalezly zbraně a motocylky uvnitř podzemních tunelů Hamásu
Mapa znázorňující místa, odkud byly odpáleny rakety z Pásma Gazy.