Novinka Robodrone je venku: Jmenuje se Sparrow (vrabčák), ale nezapře rysy dravce.

 01. 09. 2015      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Bezpilotní letadlo s kolmým startem/přistáním se vám vejde do kufru kombíku, na nebi dokáže parádně manévrovat a především se ve vzduchu udrží celou hodinu. Nese přitom optickou a termovizní kameru a je vybaveno speciálně vyvinutým data linkem pro přenos v HD kvalitě.

Rozměry Vrabčáka jsou už poněkud větší, než jak jsme zvyklí od největších běžně prodávaných koptér „850“. Více než metr na délku i šířku, konkrétně 110x110 cm – takže buďme přesní - u některých kombíků budete muset ještě sklopit zadní sedadla. Do celkových rozměrů je třeba připočíst, oč ještě přesahují vrtule. Jejich průměr činí 28 palců (71,2 cm) a jsou umístěny tak, aby byla zajištěna maximální efektivita.

Robodrone Sparrow

Té jinak samozřejmě pomáhají nižší otáčky, díky čemuž je tato koptéra i výrazně tišší než její drobnější konkurence. Přesto se dokáže pohybovat velice obratně rychlostí 30 km/hod. (stoupání 6 m/s a klesání 4,5 m/s). V plně automatickém GPS módu visí ve vzduchu jako přibitá, v poloautomatickém režimu stačí jen lehce ťuknout do ovládání a setrvačnost se již postará o přesun na kýžené místo. Zkušenější piloti za to mohou pořádně zabrat, ale pozor: Robodrone nedoporučuje prudce brzdit a když už, tak smykem.

Sparrow čerpá energii ze dvou baterií - každá 22000mAh! Jde o produkci zaběhnuté značky Tattu. Bateriové packy se snadno zasouvají do trupu stroje, kde je fixuje suchý zip. Karbonový trup pochopitelně ukrývá veškerou elektroniku. Sparrow by měl dosahovat minimální odolnost IP54 (bez problémů létá v dešti) s tím, že mnohé součástky mají resistenci výrazně větší. Vítr zvládá bez obtíží do 8 m/s. Bezpečně se vyrovnává s teplotou -5 až +40 stupňů Celsia.

Robodrone Sparrow

Na koptéru lze upnout různé druhy podvěsu – doporučená hmotnost činí 2 kg. Robodrone vytvořil speciální double gimbal, pochopitelně stabilizovaný a rotující ve všech osách, pro již zmíněnou optickou kameru a termovizi (nabízí jak německý Optris, tak americký Flir). Řešení obousměrného přenosu množství dat zajistil Robodrone odladěním zařízení DDB Kelcom pro využití na UAV. Datový tok dosahuje až 150 Mbps při 90% signálu, 54 Mbps při 50% signálu. Mimo dosah integrovaného data linku (cca 3,5 až 4 km) lze aktivovat přenos na 4G LTE síti, avšak s mírnou latencí.

Robodrone pro bezpilotní systém Sparrow nabízí své standardní vybavení jako RC JETI DC16 (v současnosti asi nejlepší na trhu; zpracovávající velké množství telemetrických dat), pozemní kontrolní stanici s laptopem a také tabletem pro plánování letu pomocí waypointů (GPS navigace), pochopitelně systém dobíjení baterií, set s náhradními díly a zodolněné přepravní boxy. Do volitelné výbavy patří záchranný padák GRS Galaxy, sety náhradních baterií a další drobné příslušenství.

Protože byl Sparrow vyvíjen na přímou zákaznickou poptávku, první dva kusy v provedení khaki/olive již operují. Na cvičeních IZS bude nyní k vidění model v červeno-bílém, takřka hasičském designu. Díky dlouhé době ve vzduchu se pro Robodrone Sparrow přímo nabízejí úkoly jako pátrání, ostraha perimetru, průzkum, inspekce produktovodů apod. Po přechodu do sériové výroby by měl být vybaven vytahovacím podvozkem a dostupný ve dvou verzích – s pevně ukotvenými, nebo odnímatelnými rameny (pro ty, kdo nemají velkého kombíka).

Robodrone Sparrow