Drony jak je neznáte již tuto neděli v pražských Modřanech. A další zajímavosti…

 17. 06. 2015      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Po delší době se opět ohlédneme za tématem roku – bezpilotními letadly. Nabídneme vám zajímavé odkazy, pozvánku na akci (vyzkoušíte si pilotování) a komentář k novinkám posledních týdnů…

Časopis Ekonom před pár dny přinesl zprávu, že pilot/operátor dronu bude jedna z nejžádanějších kvalifikací. Ostatně v americké armádě je to odbornost, na níž se cvičí tisíce vojáků ročně. Tuzemská Vojenská akademie ve Vyškově zatím nic – vojáci, kteří začali obsluhovat Scan Eagly, se museli vypravit na kurz do USA, teď už brázdí oblohu (sami nohama pevně na zemi) v Afghánistánu. To velení Hasičského záchranného sboru se již myšlenkou zavedení předmětné výuky ve Středisku Frýdek-Místek seriózně zabývá.

Ekonom
Ekonom informuje, že se pilotování dronu stává žádanou kvalifikací

Utěšeně se rozšiřuje využití dronů ve všech možných oborech a oblastech. Nejnověji třeba ochrana zvířat v rezervacích proti pytlákům, nebo monitoring lodí uprchlíků, aby mohli být včas zachráněni, když do člunu zatéká. Zároveň raketově roste počet lidí, kteří si malé modely kupují jako zábavu pro volný čas (Alza uvedla, že oproti minulému roku prodeje narostly o stovky procent). Dalo by se tedy čekat, že dosavadní obavy a spíše negativní postoj veřejnosti k bezpilotním letadlům budou mizet, ale to není tak docela pravda.

Obavy přetrvávají nejen proto, že v médiích stále dominuje užití dronů jako vraždících strojů (jakkoli cílem jsou teroristé, naposledy patrně druhý muž Al Kájdy), ale nově se objevil problém související právě se zájmem hobby pilotů. Pro malé stroje při nekomerčním použití platí jen velmi obecná pravidla, která beztak málokdo zná. Takže například Hradní stráž hlásí, že skoro každý týden honí nad Hradem (bezletovou zónou) nějaký dron, resp. pilotujícího turistu.

Na zlepšení informovanosti profesionálních uživatelů (kameramanů, výzkumníků, příslušníků složek IZS…) proto před měsícem cílila Konference Aliance pro bezpilotní letecký průmysl. Jednotlivá vystoupení si lze přehrát na Youtube, přičemž prezentace představitelů Úřadu pro civilní letectví, Řízení letového provozu a dalších lze vřele doporučit pro rychlé získání orientace v předpisech.

Zábavnou, ale také osvětovou akcí pro laickou veřejnost, budou rovněž závody dronů www.dronerace.cz již tuto neděli ve Freestyle parku Modřany. Na místě bude k vidění celá plejáda hobby i profesionálních modelů. Samozřejmě také závodní kategorie opravdu malých kvadrokoptér, s nimiž budou piloti demonstrovat manévrovatelnost na závodní trati. Aby návštěvníci nemuseli jen koukat (jakkoli to bude jistě atraktivní podívaná), budou pro ně připraveny simulátory a dokonce lety pod dohledem instruktora.

Drone RACE

Téma obav z dronů bude tamtéž reflektovat výstavka modelů studentů průmyslového designu z UMPRUM – každý jako ročníkovou práci vytvořil dva, jeden hodný a jeden zlý. Zajímavé, že o povaze nerozhoduje reálné využití, ale stačí právě vzhled.

20150610_154627
Jeden z párových exponátů z dílny studentů UMPRUM - hodný a zlý dron

A o čem bude další článek? Těšíme se na zbrusu nový model českého výrobce Robodrone, který se jmenuje Sparrow (ovšem s rozpětím křídel orla) a ač má právě hlídat zvířátka, tak získává nástřik khaki a olive, který asi studenty designu nepotěší… ale nechme se překvapit, budeme se mu věnovat, jakmile bude odtajněn. Zatím sdílíme avízo, že tato firma hledá nové techniky, vývojáře a produktové manažery.

Jobs
Přední tuzemský výrobce aktuálně nabírá hned na 3 pracovní pozice