O programu a hostech konference Humanity and War, plus 30 % sleva pro čtenáře.

 11. 03. 2018      kategorie: Hlavní menu    

Hradec Králové ožije  21. 4. 2018  mezinárodním děním, kdy v samotném srdci města proběhne první ročník konference Humanity and War. Bude se zabývat problémy dnešního světa a poskytne pragmatický pohled na věci kolem nás. Ve své hlavní podstatě se pokusí poodkrýt fakta tak, jak skutečně jsou, bez mediálního překrucování za účelem vytváření čtenosti a senzací.

 
HW1
 
HW2
 
Tento kontinent skrývá mnohá tajemství a některá nám poodhalí doc. PeaDr. Hana Horáková, Ph.D., která je předsedkyní České asociace pro africká studia. O Africe toho ví opravdu hodně a je expertem ve svém oboru. Její přednáška nás provede komplikovanou celistvostí africké kultury.
 
Dnešní svět je však ovlivňován i jinými mechanismy, než pouhým vývojem člověka. Jedná se především o peníze a známé ve všech sférách. Tento problém je v Africe velmi ožahavé  téma a mnohdy peníze rozhodují o životech tisíců lidí. O ekonomickém rozměru zahraničních zásahů do občanských válek a jak lobby ovlivňuje dokonce politická rozhodování, bude přednášet zahraniční přednášející M.A. Kamil Klosek. Německý student Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Přednáška bude v anglickém jazyce.
 
HW3
 
Voják je nástroj k zabíjení, který nepřemýšlí a pobírá žold za každý skalp svého nepřítele. To je přesvědčení mnoha lidí dnešního moderního světa. Je tomu opravdu tak? Mnohé armády válčí a účastní se válečných konfliktů. Jak to funguje v elitní jednotce francouzské armády, tedy  francouzské cizinecké legii, nám povypráví se svou 15letou zkušeností karvinský rodák Stanislav Gazdík. Ten o svém působení v legii také vydal knihu (15 let v legii). Jeho přednáška Francouzská legie včera a dnes opět objasní mnohé nesrovnalosti.
 
HW4

I ve válce, ač se to zdá mnohdy nepravděpodobné, existují nějaká pravidla. Dodržují je ti, kteří ctí právo života a uznávají protivníka jako lidskou bytost. Pro válečné konflikty se jedná o velmi důležitý aspekt. Mezinárodní humanitární právo, právo ozbrojených konfliktů a válečné právo: "Legálním cílem ozbrojeného útoku se mohou stát pouze kombatanti (vojáci). Civilní objekty a nekombatanti musejí být za všech okolností respektovány. Je zakázáno používat zbytečné násilí.”


Jaká jsou všechna pravidla, kdo dohlíží na dodržování těchto pravidel a skutečně jsou dodržována? Tyto velmi zapeklité otázky zodpoví jeden z nejpovolanějších, a to prezident Českého červeného kříže doc. RNDr. Marek Jukl, Ph.D.

HW5
 
Pokud víme, jaká pravidla jsou, co se stane s těmi, kdo je porušili? Moderní společnost má pro řešení soudy rozhodující o vině či nevině. Válečné zločiny jsou souzeny soudy válečnými, které tyto těžké otázky řeší a rozhodují o trestech. Přednášku na téma Válečné soudy a válečné zločiny bude mít JUDr. Milan Lipovský, Ph.D. z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.
 
HW6
 
Doba se mění a mnohdy vojáci znepřátelených stran nebojují v rovnoměrném boji muže proti muži. Prostředky vedení války se vyvíjejí a dnes často hovoříme o tzv. hybridních válkách. Tyto konflikty jsou vedené kombinací konvenčních a logicky nekonvenčních prostředků za použití nevojenských nástrojů. Psychologické operace, propaganda, kybernetické útoky, kriminální a teroristické aktivity a jiné. Tuto problematiku rozebere Mgr. Richard Stojar, Ph.D. z centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity Obrany v Brně.
 
HW7
 
Některé konflikty přetrvávají mnoho desítek let a stále nemají řešení. Jedním z  nich je ten izraelsko-palestinský, jehož začátek se datuje přelomem 19. a 20. století. Problematika je to velmi rozsáhlá, ale stále aktuální a konference Humanity and War by postrádala smysl, pokud bychom se nepokusili alespoň část tohoto konfliktu přiblížit veřejnosti. Přednášky  se ujal publicista, fotograf a cestovatel Bc. Jiří Kalát, DiS..
 
HW8

Přednášející byli vybráni s maximální pečlivostí, abychom připravili konferenci nabitou pravdivými a nezkreslenými informacemi. Konečný názor je pak ovšem na Vás.

Celým dnem Vás bude provázet moderátor Jakub Múčka, zakladatel Online Encyklopedie Migrace.

Ke konferenci navíc dotváříme sadu článků. Kde jsou drobnější témata rozebírána a díky tomu je Vám umožněn komplexnější vhled do problematiky. Magazin Via Protect.

Pokud máte již teď dotazy na naše účinkující, tak nám napište a my rádi Vaše dotazy předáme dál s cílem získat odpověď.

Díky spolupráci s webem Ozbrojené Složky dostanete při zadání kódu “OS2018” 30% slevu z ceny registrace. Sleva platí pouze do 1. 4. 2018! Další informace a registrace na www.humanityandwar.cz

Těšíme se na Vás v dubnu, tým Via Protect.

 

 Autor: Via Protect