Obavy obyčejného člověka (3): Co kdybych musel opustit domov na „dočasně-trvale“?

 29. 02. 2016      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Minule jsem si zkusil podle návodu sbalit evakuační zavazadlo. Moc to nešlo (hmotnost, objem, neúčelnost). Když si představím, že bych šel pryč na déle než tři dny, na „dočasnost“, tak mám skoro osypky. Učím se i díky radám od čtenářů…

Jedna věc je jistá – potřebuju větší batoh (už minule jsem potřeboval IKEA tašku). Objemem tak kolem 45-50l. Kolem těch 35l je dobrý leda tak na víkend. Uvažoval jsem i nad batohem s objemem kolem 60-75l, ale zase by mě to vedlo k přidávání zbytečných věcí, čímž by narůstala jeho hmotnost. A přátelé, kdo z vás to unese? Nicméně i tak můj budoucí batoh (až si našetřím) musí mít určitě molle vazbu na dodatečné přidání kapes a přivázání nákladu. Co kdyby, že jo?

Jídlo a pití – levně a chutně…

Minule jsem podle návodů z internetu sbalil tři velké petky vody. Ano, je to nejtěžší a nejobjemnější část evakuačního zavazadla. Proto jsem ji ze seznamu vyškrtl jako první. To radši tablety na chemické čištění vody - každá vyčistí 1 litr. Lze jich u sebe mít velké množství. Pokud bych si vzal 50 tabletek, tak mi voda vydrží na 25dní. Jelikož jsou malé skladné, vzal bych jich cca 100ks. Mohu je využít i při směnném obchodu.

Nebo filtr na čištění vody – je rychlejší, dlouho vydrží (800-2000 litrů), sic je dražší. Při prohledáváni webu jsem narazil na jeden zajímavý od firmy Sawyer (SP129 Mini Filter). Údajně je schopen přefiltrovat až 378 000 litrů vody a odstraní 99,99999% bakterií a parazitů. No… Ale za 1200 Kč o něm budu uvažovat.

Co za jídlo? Pokud vyvíjím nějakou celodenní činnost, při které nebývá moc času na odpočinek, tak do sebe nacpu jen dvě tatranky. To by se asi po pár dnech nějak projevilo. Bez večeře s masem bych brzy šílel – když ne hlady, tak psychicky. Konzervy jsou ale těžké, v bojových dávkách potravin MRE je zase hodně zbytečností. Mohl bych z nich vybrat aspoň základ. Dehydrované jídlo (třeba Adventure Menu) jen za předpokladu dostatku vody. Přihodil bych ale pár pytlíků sušeného masa, ovoce, oříšků (ne solených). Po ránu se nasnídám i kávy, ideál jsou pytlíčky 3v1. A nakradu si pár pytlíčků cukru, sole a pepře v IKEA.

Bože, teď asi působím jako typický maloměšťák. A to si ke všemu kladu otázku, jestli přihodit nějaké bonbóny nebo žvýkačky. Nu, mohl bych je použít jako odměnu nebo motivaci pro děti. Ne svoje, ty ještě nemám, ale třeba pro ty, které bych při své dočasně-trvalé evakuaci potkal. Děti se dají navést na ledajakou lumpárnu, využít jako zvědi, kteří vlezou všude… a tu o Perníkové chaloupce jistě znáte :-D

Nakonec otázka, kolik těch potravin vzít? Pokusil bych se sbalit zásobu na cca 14dní. S tím, že budu s jídlem šetřit a snažit se využít okolních zdrojů.

ryba

K tomu jsou ale nutné takové ty propriety jako nůž, lanko, háček na ryby, o tom teprve budu podrobněji přemýšlet. Každopádně jisté dobré návyky už mám… Jako správný muž, nosím pořád nůž. Neustále u sebe nosím záchranářský (zavírací v kombinaci s řezačem pásu a hrotem na sklo) a multitool. A do přírody si beru i nůž s pevnou čepelí. Také jsem vygoogloval nůž, který má dutou rukojeť a lze ho narazit na klacek a tím z toho udělat celkem slušný oštěp. Uvážím to. Co bych si určitě ještě vzal, je malá sekyrka na dřevo. A brousek!

Takže pokud bych si i něco ulovil nebo aspoň nasbíral, takto já bych dával přednost konzumaci tepelně upravené stravy. Základ bude nějaký ohřívač na jídlo. Koupil jsem před týdnem turistický plynový hořák a ešus. Ještě mě napadlo koupit kotlík a do něj všechny věci na vaření naskládat. Navíc když mi dojde plyn, tak můžu v klidu a v pohodě používat kotlík nad ohněm. Otevírání konzerv a lahví jistí multitool.

Cennosti a dokumenty – ať žije směnný obchod

Co se cenností týká, tak se doporučuje vzít si finanční hotovost. Já bych kromě ní pobral šperky. Pokud krize dospěje do takového stavu, že se zhroutí ekonomika, tak peníze přestanou mít cenu a v tu chvíli začnou platit jiné komodity. Aspoň chvíli snad zlato a drahé kamení. S penězi si poté můžu připalovat doutníček nebo zakládat ohýnek.

Kdysi jsem někde četl, že se v nějaké historii směňovaly třeba šátky. Tak na to bych moc nevěřil, ale jak už jsem zmínil, tablety na čištění vody, dále mě napadají svíčky, zapalovače – prostě věci, které mohou být pro přežití životně důležité, dá se jich hodně pobrat a za stavu míru a klidu je levně nakoupím a uložím.

Dokumenty se určitě hodí. Hlavně jejich kopie, protože na nějakých improvizovaných checkpointech a úřadech by je mohli potřebovat, ale pochybuji, že jim pojede kopírka. Vše uložím do vodotěsném plastovém obalu a měl bych mít pokud možno po ruce, abych s nimi stihl zamávat dříve, než mě nějaký nervózní ozbrojenec zastřelí nebo v lepším případě zavře. Tohle vlastně platí i pro většinu zahraničních dovolených i dnes.

Oblečení a vybavení pro přespání – jak si kdo ustele…

Základ je kvalitní pevná kotníková obuv. Stát se vyhnancem, uprchlíkem, v plátěnkách nebo dokonce pantoflích, to je zahrávání si se smrtí. Taky každý voják říká, že mít v cajku nohy je prostě základ.

Oblečení záleží na ročním období. V létě bych si na sebe vzal letní dlouhé kalhoty a blůzu a do batohu dal zimní verzi a termoprádlo. V zimě opačně. A ano i v létě dlouhé kalhoty, a to z důvodu ochrany pokožky, pokud se budu někde prodírat třeba křovím, válet se atd. Náhradní boty si připnu na batoh, pokud se nevejdou dovnitř. Nějaké ponožky (3ks), spodní prádlo (3ks), tričko (3ks), šátek „palestinu“, svetr... Na hlavu kšiltovku, klobouk nebo kulich. A proti dešti pončo. A kvalitní pracovní rukavice.

Na přespání si pro krajní situace opatřím malý skladný spacák, rovněž skladnou alukarimatku a nějakou odlehčenější celtu. Tahat stan by asi nešlo. Vše v nenápadných barvách. Zas mě ale napadá, že bych mohl potřebovat být naopak vidět, v tom případě přibalit reflexní vestu už nebude na místo v batohu žádný nápor.

Další přístroje, nástroje, zábava…  

Na svícení mám led svítilnu s možností volby dvou intenzit světa a stroboskopu. Stroboskop se dá využít při signalizaci nebo na určitou vzdálenost ke zmatení nebo ochromení protivníka. Přidám i pár lightsticků. Pokud budu potřebovat zkontrolovat nějakou oblast na větší vzdálenost, tak mám monokulár. Jednak mi stačí, a potom nezabírá tolik místa. Kompas nesmím zapomenout, zrovna jsem četl v jedné knížce, jak Němci na konci války prchali před Rusy a motali se tři dny ve dvacetikilometrovém kruhu. Hodinky na mechanický pohon.

Z elektroniky malé rádio, které je ale většinou součástí mp3 nebo mobilu. A jelikož mobil bude aspoň do nějaké chvíle potřeba, tak beru určitě ten. Nedávno jsem viděl jedno malé rádio se solárním panelem a pohonem na kličku a mini USB vstupy, takže jeho prostřednictvím jde dobíjet i ten mobil. Určitě ho budu chtít vyzkoušet. 

Nakonec KPZ neboli krabička poslední záchrany. Mám tu jednu v platové krabičce, takže si ji uložím do kapsy u kalhot. Abych si měl kam zapsat informace nebo poznámky, tak tužku a kostičkovaný papír. Tužku jednu obyčejnou a propisku. Čtverečkovaný papír se hodí i na zabití volného času – v nouzi si lodě nebo piškvorky zahraju i sám se sebou. Na další zábavu budou sloužit karty na poker, třeba bych s nimi mohl někoho obehrát.

Jo a nezapomněl jsem, musím si zabalit i lékárničku. Ale to je téma samo pro sebe, tu z auta jsem při minulém pokusu vyloučil, takže teď musím pořádně promyslet, jak koncipovat vlastní. A totéž, překvapivě, platí i o hygienických potřebách. Protože ČISTOTA = PŮL ZDRAVÍ.  Tyhle dvě témata si pořádně promyslím, progoogluju, vyzkouším a budu o nich referovat v budoucnu.

 Autor: Michal Mike Wolf