Ohlédnutí za Protectorem: Stabilně dobrý a něco navíc…

 27. 07. 2015      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Jedna z největších military simulací v Evropě proběhla od čtvrtku do neděle už po dvanácté, na tradičním území pomyslného Afghánistánu pár kilometrů za Mimoní. Opět s účastí AČR, tentokrát opravdu nepřehlédnutelnou. A také s jinými osvěžujícími bonusy.

Je třeba říci, že na první pohled je Protector tak nějak každý rok stejný. Pravidelní účastníci trefí z vesnice do vesnice nebo na některou z koaličních základen i poslepu, stejně tak vědí, že první herní den bude poklidný, kdežto poslední noc vše vygraduje. Také vědí, že plnící se toiky budou včas vyvezeny, že v bufetech se budou prodávat hamburgry, klobásy, k snídani hemenex. A že pivo bude v herním čase k mání jen nealkoholické.

IMG_1269

Na místě potkáte známé tváře, ale sem tam někdo přizná, že se na akci dostal poprvé, pročež ho můžete uklidnit třeba ohledně těch záchodů a naopak postrašit tím, že jako voják se moc nevyspí, protože lokálové mu noc zpestří demonstrováním, hlasitou hudbou či rovnou nástřelem. Atd. atp.

IMG_1274

Jeden by mohl namítnout, že se to vše musí pravidelným návštěvníkům okoukat a omrzet, ale ruku na srdce – každý má rád, když se vrací do známého prostředí a zaběhnuté rutiny. A navíc, udržet akci stabilně kvalitní, to není vůbec snadné, takže před organizátory je třeba smeknout, že zatím nikdy neusnuli na vavřínech a nic nepodcení.

IMG_1278

Za vyzdvihnutí stojí, že tahle akce pro nějakých dvanáct set či více osob má blahodárný dopad snad na všechny army- a airsoft- shopy v republice. Týden před akcí nebyl v obležení jen Anareus, který je s pořadateli přímo spjat, ale autorka článku měla problém sehnat nějaké to vybavení třeba i v kamenné prodejně Armymarket – MorrisCZ, kde prodavači i jiným zákazníkům omluvně vysvětlovali: „To víte, je před Protectorem.“

IMG_1282

Ještě zajímavější je, že Protector začíná mít gradující symbiózu také s Armádou České republiky. Když se domlouvala účast poprvé, tak šlo jen o umístění výstavy fotografií z Afghánistánu a jednodenní stánek s prezentačními předměty. Postupem času se stálými účastníky stali vojáci jednotky CIMIC-PSYOPS s přednáškami a chvilkovým zapojením do hry.

IMG_1285

A hle, letos klapnul plán poprvé naplno, dílem zařazením podrobného rozpisu do Plánu AČR již loni v srpnu, dílem tím, že vojáci si sami vybudovali k akci kladný vztah. Kromě vytrvalců ze CIMIC-PSYOPS se tedy přes všechny vesnice a základny prohnala kolona s Pandurem, další den pak zasahoval u IED tým EOD s Ivecem a dokonce s robotem. Profesionální posádku tvořili ostřílení pyrotechnici a nadšení airsofťáci v jedné osobě, takže žádný zásah neodflákli, naopak tušili, že pořadatelé jim připraví nástrahy toho nejpodlejšího kalibru.

IMG_1335

Co víc si přát? Podle informací pořadatelů se mezi účastníky vmísili také vojáci Bundeswehru – Protector je přeci ideální příležitost vyzkoušet si plnit úkoly mezi lidmi, kteří mluví „cizí“ řečí a chovají se nepředvídatelně. A jako vždy bylo mezi účastníky mnoho profesionálních vojáků, aktivních záložáků či policistů soukromě – někteří si prostě nedají pokoj ani o dovolené.

IMG_1342

Letošnímu Protectoru se nevyhnuly ani nejmodernější trendy, takže se na něm vyskytovalo hned několik dronů, v rukou nadšenců i profesionálů. Firma Robodrone připravila třídenní program, v němž nezkušené zájemce přetavila v droní letku – už ve středu večer dostali čtyřhodinovou teoretickou nalejvárnu, do nočních hodin trénovali na simulátorech, celé čtvrteční dopoledne už se cvičnými kvadrokoptérami, s nimiž pak až do pátečního odpoledne plnili úkoly typu průzkumného/zabezpečovacího doprovodu patroly, EOD a PRT týmu.


Video: Robodrone UAV Squad Training - Military Simulation Protector

IMG_1453

A právě zkušenosti nasbírané tímto družstvem budou inspirací pro další články tohoto týdne, protože drony z vojenského prostředí vzešly a neodmyslitelně do něj patří. Připravili jsme pro vás články o typologii bezpilotních systému v amerických ozbrojených silách, o problémech s výcvikem pilotů tamtéž, o operačních postupech pro nejznámější typy těchto letadel a další. Kdo ví, třeba se za rok na Protectoru tento typ jednotek vybavených bezpilotními prostředky etabluje a nakoukají to tam i ti příslušníci AČR.

IMG_1347

IMG_1352

IMG_1359

IMG_1384

IMG_1376

IMG_1418

IMG_1449

IMG_1458

IMG_1461

IMG_1423